Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Lehet népszavazás az egészségbiztosítóról

Az Alkotmánybíróság elutasította az OVB által hozott azon határozat elleni kifogásokat, amelyben a testület hitelesítette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) állami tulajdonban maradására vonatkozó népszavazási kezdeményezést.
Az Alkotmánybíróság elutasította az OVB által hozott azon határozat elleni kifogásokat, amelyben a testület hitelesítette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) állami tulajdonban maradására vonatkozó népszavazási kezdeményezést. A kérdésben az Alkotmánybíróság döntése alapján tartható népszavazás és megindulhat az aláírásgyűjtés - közölte a testület sajtófőnöke.

Sereg András elmondta, a kérdést az OVB április 18-án hitelesítette, de a határozatot két indítványozó megtámadta. Az Ab döntése szerint az aláírásgyűjtő íven megfogalmazott kérdés nem sérti sem a választópolgári egyértelműség, sem a jogalkotói egyértelműség követelményét. A testület azt is megállapította, hogy az OVB által hitelesített kérdés és a költségvetési törvény között közvetlen tartalmi összefüggés nem állapítható meg.

Az OVB-hez két magánszemély, egy házaspár nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt gazdasági társasággá történő alakítását követően ne lehessen privatizálni, hanem maradjon állami tulajdonban?"

Az alkotmánybírák egyhangúlag meghozott határozatukban kitértek arra is, hogy az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés tartalma alkotmányi rendelkezést nem érint, így az eredményes népszavazásból az Országgyűlésnek nem keletkezik olyan jogalkotási kötelezettsége, amely csak az alkotmány módosításával teljesíthető. A testület álláspontja szerint a kérdés nem irányul burkolt alkotmánymódosításra sem.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök ébresztették az elaludt betörőt

A polc alatt aludta az igazak álmát egy betörő a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Mályiban, amikor a… Tovább olvasom