Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Lehetőség nyílhat a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésére

Csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, de akár megszüntethetővé is válhat az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátás, ha az Országgyűlés jövő heti, háromnapos ülésén megszavazza az erről szóló fideszes alkotmánymódosító javaslatot. A Ház szintén hétfőn határoz a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság létrehozásáról.
A parlament hétfői ülésnapja Kövér László házelnök megemlékezésével kezdődik a múlt vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt államfőről. Ezután esküt tesz a Jobbik új képviselője, Jámbor Nándor, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő helyére kerül. Az Országgyűlés a hét első napján dönt a Fidesz nyugdíjakat, valamint az Alkotmánybíróságot (Ab) érintő alkotmánymódosító javaslatához beérkezett módosító indítványokról, sőt a zárószavazásra is sor kerülhet, ha a képviselők ezek közül egyetlen egyet sem fogadnak el.

A kormánytöbbség úgy módosítaná az év végéig hatályos alkotmányt, hogy kimondaná: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. Emellett az indítvány lehetővé tenné, hogy már idén szeptembertől 15 tagú legyen az Alkotmánybíróság. Az MSZP kezdeményezésére név szerinti voksolás várható az alkotmánymódosításról. Határozat születhet még a cukorgyárak privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság, valamint a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozásáról, valamint elfogadhatja a Ház a fideszes Szijjártó Péter és Ágh Péter javaslatát a parlamenti képviselői tisztséget is betöltő miniszterelnöki biztosok javadalmazásának csökkentéséről. A határozathozatalok után több részletes vitát is lefolytatnak a politikusok, így például a lakásszövetkezeti, a közbeszerzési, a természetvédelmi jogszabály módosításáról, az új számvevőszéki törvényről, valamint arról a fideszes indítványról, amely az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyára vonatkozik, továbbá kinevezési moratóriumot rendelne el január elsejéig a bírósági vezetőkre. Az Országgyűlés kedden időkeretes vitában tárgyalhatja egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását, amely szerint a táppénzen lévők akár soron kívüli ellátásban is részesülhetnének, továbbá szigorodnának a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok.

A képviselők szerdán megvitathatják egyebek mellett az Állami Számvevőszék tavalyi tevékenységéről szóló jelentést és az elfogadásáról szóló határozati javaslatot, az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását, a nemzeti adatvagyont érintő törvény megváltozatását, valamint az előadó-művészeti jogszabály módosítását.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. macs 2011. június 05. 21:24
  „42. queenmargareth,
  bocs, hogy belekotyogok, de nagyon "dühít", amikor egyesek előadják, hogy ők mennyit dolgoztak, mert fizikai munkát végeztek, bezzeg a másik, aki csak üldögél az iróasztalnál az nem csinál semmit. Ez így nem igaz. Mindkettő dolgozik, csak másként. Tudom mit beszélek, mert dolgoztam a Paprikában, a Textilben és dolgoztam iróasztalnál.”
 • 41. rekontra 2011. június 05. 20:53
  „Nem tudom mitől féltek, Pali bácsi nem fogja aláírni , hiszen a szavát adta.:)”
 • 40. queenmargareth 2011. június 05. 20:12
  „deszkás, de olvastam és nem is rád gondoltam. Itt adtam ki a "dühöm", mert mostanában mást sem hallok és olvasok, minthogy nekem 8 osztályom, neked diplomám van, én senki vagyok mert dolgozom fizikai melót, te tanultál, hogy ne dolgozz, így evidens, hogy többet keress.
  és itt az "én" és a "te" nem Rád és rám vonatkozik.
  szóval, értettelek”
 • 39. deszkás 2011. június 05. 19:09
  „MARGO! Nem olvastad? "ez nem sértés akart lenni".”
 • 38. queenmargareth 2011. június 05. 18:47
  „8 általánossal is lehet annyit sőt többet, hasznosabbat dolgozni!!!Látszik, hogy azért diplomával észt sem adnak.”
 • 37. deszkás 2011. június 05. 18:44
  „PAPAMACI59! 75 ill.76évesek,és esetleg Tsz nyugdijasok? Mert én meg személyesen ismerek hasonló korút és:116 000Ft a nyugdija "megdolgozott érte" alig nyolc általánossal(ez nem sértés akart lenni).És morog hogy csak ennyim van.Hát tudod.”
 • 36. dodó 2011. június 05. 17:34
  „Éljen I. Viktor, a Szeretett Vezető!”
 • 35. szatyi 2011. június 05. 17:10
  „"24. macs 2011.06.05. 11:56 "

  Ráadásul: a "törvényesen előrehozott öregségi nyugdíjasok" nyugdíját -egy összegben, a nyugdíjkorhatár eléréséig- a munkáltatóval előre kifizettették! Az állam tehát nem károsodik vele! Addig nem is kapta meg a nyugdíjas a határozatot míg a pénz be nem érkezett a NYUFI számlájára! Még az esedékes havi átutalási költséget is ki kellett előre fizetni! Ezt elvenni tényleg lopás!”
 • 34. Ellenzéki 2011. június 05. 16:30
  „Úgy gondolom, ha a fidesz meglépi az emberek nyugdíjtól való meg vagy kifosztását akkor bőven lesz dolguk a jogvédő szervezeteknek, legyen az hazai vagy külföldi!
  Sajnos, az Alkotmánybíróságra ez ügyben már nem számíthatnak a magyar emberek, mert a fideszes haverok, kollégista társak, évfolyam társak ezt az egyetlen egy hazai, némi jogbiztonságot nyújtó testületet is teletömik a kiszolgálóikkal, a nyalnokaikkal!
  A KDNP ez ügyben is úgy hallgat mint aki bent ment ki!
  Magyarországon a jogbiztonságnak vége, Isten óvja hazánkat a fdesztől, Orbántól és kiszolgálóitól!”
 • 33. Ellenzéki 2011. június 05. 16:24
  „Mit akar a FIDESZ?
  A kétharmados többségtől megrészegült fülkeforradalmárok hatalmi mámorukban Istenről emberről megfeledkezve úgy gondolják, hogy azt csinálhatnak amit csak akarnak!
  Most egyikük kitalálta, hogy vegyük már el az emberek nyugdíját, azokét akik az érvényben lévő törvények, rendeletek adta lehetőséggel, jogukkal élve egy-két évvel hamarabb elmentek nyugdíjba.
  Ezek az emberek általában tették ezt negyven évi munkában és járulék fizetéssel eltöltött évek után, általában hatvanéves korukban.
  Most a FIDESZ ezeket az embereket akarja a nyugdíjuktól megfosztani, egyetlen megélhetési lehetőségüket elvéve az utcára lökni, a teljes kilátástalanság szakadékába dobni!
  Azt mondja a fityiszes fazon, hogy visszavezetik a munkába.
  Hova te magából, magából és emberségéből kifordult fityiszes?
  Hova te, fityiszes amikor már a negyven évesek sem kapnak munkát?
  A hatvan év feletti emberekkel akarsz dolgoztatni?
  Igaza van a korábbi MSZP-s munkaügyi miniszternek amikor kijelentette, hogy a fidesz lágeresíti az országot!”
 • 32. Power 2011. június 05. 16:09
  „Állítólag felülvizsgálják a III. kategóriába tartozó rokkantnyugdíjasokat is. Őket is "visszavezetik a munka világába" és "számukra közmunkaprogramokat biztosítanak". Néhányan közülük évek óta otthon maszekolnak és adózás nélküli bevételeik vannak. Úgy látszik, hogy ez még eddig senkinek nem tűnt fel.”
 • 31. studyfy 2011. június 05. 15:21
  „Az ország jogrendszere poraiban hever. Egyre több törvényt visszamenőleges hatállyal változtatnak meg! Hol itt a jogbiztonság? Tehát ezért kell megváltoztatni az AB összetételét, hogy a párthű alkotmánybírók elnézők legyenek a FIDESZ kormány törvényalkotásával szemben. Ugyanúgy, mint Schmitt Pál.”
 • 30. rozator 2011. június 05. 15:03
  „Az átlagéletkor is emelkedett: a férfiaké 1990-ben 37,6 a nőké pedig 39 év volt. Idén ez már a férfiak esetében 39,8 évre, a nők esetében pedig 43,8 évre emelkedett.
  """""http://www.vasnepe.hu/cimlapon/20100804_vas_megye_eletkor""""" Erről ennyit!”
 • 29. Papamaci59 2011. június 05. 13:31
  „Kedves Macs!
  Nem ismerjük a részleteket, de gondolom diferenciáltan a munkában töltött idő számítani fog. Én csak elvekről beszélek, nem megyek részletekbe, mert azok még csak találgatások.”
 • 28. Én2 2011. június 05. 12:44
  „Power-igen ezt kellene csinálni ha már annyira spórolnak az embereken akkor csökkentsék azonnali hatállyal (mert ők tudnak ilyet is) a képviselők számát felére !!Ezen sok pénzt megspórolnának.Vegyék el maguktól ne a szegény emberektől és a fiataloktól.”
 • 27. Nórikám 2011. június 05. 12:34
  „Egyik rokonom takarítónő volt. Pár évvel előbb elment nyugdíjba, a rendeletek ezt lehetővé tették, 35 év munkaviszonya volt, addig fizetett járulékot! A nyugdíja, -mivel korhatár előtt elment- eleve 18%al kevesebb, úgy mond ennyivel büntették, erről a nyugdíj intézet tájékoztatta is. Most akkor Ő is még + büntetésre számíthat?”
 • 26. VV4 2011. június 05. 12:29
  „Jelezném az "ellenkommentelőknek", hogy itt már szó se esik rendvédelmi nyugdíjasokról! A kormány felbőszítette a népet néhány ezer volt rendőr, határőr és tűzoltó ellen, aztán a nagy duhajkodásban könnyedén elvesz mindenkitől mindent... Lássuk már a fától az erdőt!”
 • 25. Power 2011. június 05. 12:18
  „Nem értem a Fideszt, miért nem csökkenti a több ezer önkormányzatban és a parlamentben ülő képviselők létszámát? Miért csak 2014-ben, miért nem most?”
 • 24. macs 2011. június 05. 11:56
  „"A kormánytöbbség úgy módosítaná az év végéig hatályos alkotmányt, hogy kimondaná: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető."
  Kedves kommentelők, fenti alkotmánymódosítás kb. 600 ezer emberre fog vonatkozni. Ennyi kb. a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok, törvényesen előrehozott öregségi,korengedményes, korkedvezményes nyugdíjasok száma. Mindannyian kamu nyugdíjasok? Tudom ez olyan jól hangzik, de biztos így igaz?
  Kedves Papamaci, gondolt már arra, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjasok jelentős része 38-40 éves munkaviszonnyal rendelkezik? Gondolt már arra, hogy ők az elmúlt években havi rendszerességgel fizettek a közösbe, mind járadékot, mind SzJÁ-t, nevelték és tanítatták gyerekeiket? Gondolt már arra, hogy nagyon sok esetben, amikor létszámleépítés van/volt a cégeknél az első körbe azokat küldik el, akik elmehetnek nyugdíjba és nem a fiatalabb, sok esetben kisgyerekes munkavállalókat? Gondolt már arra, hogy az elküldött emberek egy része esetében a vállalalat az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig terjedő időszakra kifizetti az államnak az illető nyugdíját?
  Ezek az emberek keménye beraktak a közösbe és most egy tollvonással mindet el lehet venni tőlük, miért tetszik ez Önnek?
  Sokan elmondják, hogy hú, szégyelje magát, mert mondjuk 150-180 ezer a nyugdíja. Igen szégyelje magát, mert a jövedelme után az utolsó fillérig adózott fizetett járadékot. Finanszirozta az oktatást, egészségügyet, a nyugdíjasok nyugdíját stb., most meg szórjon hamut a fejére és járjon szemlesütve. Ezek után, már nem fogok csodálkozni azokon, akik a jövedelmük egy részét "el fogják dugni". :-(”
 • 23. Power 2011. június 05. 11:42
  „21. szalámibör 2011.06.05. 11:04
  Neked "duma", másnak az eddig törvényesen kapott nyugdíjának visszamenőleges elvételét jelenti. Maga a jelenség Rákosi elvtárs módszereire emlékeztet.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találták meg a Ráckevei Duna-ágban elmerült fürdőzőt

Holtan találták meg a tűzoltóbúvárok azt a 23 éves férfit, aki szombaton a matracáról a vízbe… Tovább olvasom