Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Lemaradtak a megyék az uniós pénzekről

Lekéste azt a határidőt a kormányzat év elején, amíg Brüsszelnek jelezni lehetett volna, hogy a fejlesztési pénzek szétosztásánál nem a regionális területi elvet kívánja a jövőben alkalmazni, hanem a megyéket teszik meg szervezeti egységnek.
A Napi Gazdaság keddi számában azt írja: így ugyanis hiába teszi lényegében egyetlen feladatául a megyéknek a területfejlesztést az új önkormányzati törvény, helyben csak az állami területfejlesztési források szétosztásáról tudnak majd dönteni, miután az uniós pénzek csatornázása így továbbra is a Regionális Fejlesztési Tanácsok hatásköre marad.

A hibát a lapnak elismerte Tállai András, a Belügyminisztérium közigazgatási ügyekért felelős államtitkára is. Véleménye szerint ugyanakkor komolyabb fennakadást nem jelent majd a regionális szint meghagyása a fejlesztési források szétosztásánál, hiszen a Regionális Fejlesztési Tanácsok eddig javaslattevők voltak.

A jelenlegi kohéziós rendszerben a regionális szint és annak fejlettsége a támogatási jogosultságot meghatározó tényező, de a tagállamra van bízva, hogy - figyelemmel az EK-szabályozás adta keretekre - milyen intézményi és programstruktúrában működteti a támogatási rendszerét - közölte a lappal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Tállai András hangsúlyozta, hogy a következő két évben - 2012-ben és 2013-ban - már mindenképp a Regionális Fejlesztési Tanácsokon alapuló rendszerben kell gondolkodni. Az államtitkár szerint ennek kapcsán nem is olyan komoly probléma, hogy a megyerendszerben tervezett változások egy részét csak a 2014-ben esedékes önkormányzati választások után vezetnék be - írja a lap.

Olvasóink írták

 • 12. spiler 2011. augusztus 24. 15:18
  „unióban régiók vannak,,,,,,,,,szoc .országokban járások.....na akkor merre az arra”
 • 11. mazsolaszolo 2011. augusztus 24. 08:15
  „1: az elmaradt haszon is kár. Ha neked odaígérnek egy rakás pénzt, amiből helyrehozathatod az iskolát, kifestheted az ablakokat stb. és te ezt azért nem kapod meg, mert határidőre nem vagy összeszedni magad, hogy megfelelj a feltételeknek, ami a pénzhez jutáshoz kell, akkor ez szerinted nem kár? Lehet, hogy NEKED nem kár. Nekem, neki, a többieknek nagyon nagy kár. Amivel többek lehetnénk, és csak egy gazszálat kellett volna érte kertesztbe tenni, de nem tettünk, az kár.

  "Ugocsa non coronat". Mert Viktorka és a többi korlátolt agyú még mindig vízfejű álamban gondolkodik. Aki nem Bp-en él, az dögöljön meg - ha csak nem alcsútdibibobozi. :(”
 • 10. studyfy 2011. augusztus 23. 20:17
  „Egy ilyen kis országban 20 megye és emellett közel 200 járás, mint közigazgatási egység, szerintem sok. A megyék megtartása azért kellett, mert ott a választások után a FIDESZ nagyon megerősödött és ezt nem akarták annullálni. A kis falvakban nagyon sok a független polgármester - általában volt szocik -, ezért azok a járási vezetők megbízásával a kormány ellenőrzése alá kerülne. Így nehéz lesz a közigazgatási költségeket csökkenteni. Látszik, hogy a megyének semmi feladata nem fog maradni, csak a fizetésük felvétele. A járások feladata pedig még nem ismert.”
 • 9. Ebgondolat 2011. augusztus 23. 15:54
  „Méghogy megyékben gondolkodnak: nemsoká jönnek a járások is!
  Amúgy ez az ügy is csak egy újabb bizonyítéka a kormány dilettantizmusának: kirúgták a szakembereket, a csókos pedig "csak vannak"....”
 • 8. Tisza 2011. augusztus 23. 15:12
  „jq!
  Ja , csak hogy azok a megyék, ahogy haladtunk előre a történelemben egyre népesebb, azaz nagyobb egységek lettek.
  Értelmes fejlesztési programokat nem néhányszázezer fős népességű egységekre dolgoznak ma már ki, , hanem 1,5-4 milliósokra.
  De ez lényegtelen, nálunk éljen a centralizáció!
  A központ mindent tud, csak helyi végrehajtókra is szükség van persze, hiszen ki hajtja végre a központi akaratot?
  Polgári önkormányzatokat működtető helyi polgárságra meg végképpen nincsen semmi szükség, ezzel csak baj lenne!”
 • 7. jq 2011. augusztus 23. 13:03
  „Tényleg, azok a rövidlátó árpádházi királyok, meg később a Habsburgok is erőltették a megyét vagy ezer éven át, biztosan azért, mert nem jó semmire...”
 • 6. N.P. 2011. augusztus 23. 11:54
  „Gyurcsány a hibás.”
 • 5. Dema 2011. augusztus 23. 11:14
  „macs ! Ennyi erővel maradhat a megye is! Nem mindegy? Mennyi lé átalakítani??!”
 • 4. macs 2011. augusztus 23. 11:02
  „Nem értem, hogy miért erőltetjük a megyéket. Régióban kéne gondolkozni. A statisztikai régiók meg vannak, csak legalizálni kéne őket. Mondjuk 3 megye 1 régió, kevesebb költség. Visszahozzák a járásokat, ami nagyjából megfelel az uniós kistérségeknek. Talán el kéne gondolkozni azon, hogy ami már máshol bevált, baválna nálunk is. Bár szerintem rögtön lennének olyanok, akik minden energiájukat arra használnák fel, hogy bebizonyítsák, nekünk miért nem lenne jó megoldás.”
 • 3. Grabowsky 2011. augusztus 23. 10:40
  „1. csergemerge 2011.08.23. 07:43

  ...majd kiveszik máshonnan, ez náluk nem akkora gond...”
 • 2. dmonlájn 2011. augusztus 23. 09:42
  „1. csergemerge 2011.08.23. 07:43

  csak a megyéket! de az már legyen az ő gondjuk?! Ezeknek a pénzeknek egy része úgyis a fenti tanácsok vezetőinek zsebében landol.... jó hogy nem veszik ki onnan lét”
 • 1. csergemerge 2011. augusztus 23. 07:43
  „A cím nagyon megtévesztő, ugyanis semmilyen anyagi kár nem éri az országot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a kábítószer-terjesztő család

Kábítószer-terjesztés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték egy család három tagját… Tovább olvasom