Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Lemezt tervez édesapja zongoraműveiből

A budapesti Zeneakadámia rektora, Falvai Sándor Liszt-díjas zongoraművész váratlanul közbejött japán meghívása miatt műsorváltozás lesz a fertődi Esterházy-kastély zenei évadjában: Szokolay Balázs – ugyancsak Liszt-díjas – zongoraművész koncertjét hallhatják a zenerajongók.
Szokolay Balázs

Zeneszerző a fiáról

– Balázs afféle csodagyerek volt, már kiskorában kitűnően zongorázott – mondta fiáról a Sopronban élő Kossuth-díjas komponista, Szokolay Sándor. – Az otthoni, muzsikával teli légkör bizonnyal hatott rá, mert kétségkívül az általa teremtett hangok világa közt érezte magát a legjobban. Kilencévesen felvételt nyert Máthé Klárához a Zeneakadémia kivételes tehetségek előkészítő osztályába, majd később Kadosa Pál, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György voltak a tanárai. Ösztöndíjasként külföldön is képezhette magát. Édesapaként nagyon örültem, hogy tavaly, amikor hetven esztendősen Bartók-Pásztory-díjat vehettem át, fiamat, az akkor negyvenéves Balázst Liszt-díjjal tüntették ki. Az is büszkeséggel tölt el, hogy szerte a nagyvilágban és idehaza összesen több mint húsz lemeze jelent meg.

Mesterkurzusok, sorozatban

Szokolay Balázst a Zeneakadémián értük utol. A neves zongoraművész éppen felvételiztetett, s mint megemlítette, szerencsére ez alkalommal is akad három-négy olyan tehetség, akik idővel fényes karriert futhatnak be.
– Legutóbb hol koncertezett és a fertődi hangverseny után hová várják? – kérdeztük a művésztől.
– Zsúfolt félévet tudhatok magam mögött – válaszolta Szokolay Balázs. – Koncerteztem Japánban és Dél-Koreában, felléptem Máltán, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában. Keszthelyen mesterkurzust tartottam, s nemrég Terniben – Tacitus szülővárosában – a 25. alkalommal megrendezett nemzetközi zongoraverseny zsűrijének munkájában vettem részt.

Egy diadal helyszíne

– Ez az olasz város azért is kedves a számomra, mert 1984-ben én nyertem a versenyt... Fertődön Haydn-, Bartók-, Schumann- és Rachmanyinov-műveket játszom, majd ezt követően szólóestre Skóciába indulok, utána pedig Spanyolországban mesterkurzuson oktatom az ifjú zongoristákat.
– Milyen gyakran szólaltatja meg édesapja műveit ?
– Szívesen interpretálom édesapám kompozícióit, sőt, tervezem, hogy zongoradarabjaiból a jövőben lemezt készítek. Erre a CD-re a Vérnász-szvit átiratát is felvennénk.
– Idén hol tölti a nyarat ?
– A szó klasszikus értelmében nyaralásra már évek óta nem jut idő. Koncertturnékra készülök, és számomra mindez olyan, mint egy nagy kaland: kellemeset a hasznossal...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internettel a félénkség ellen

Amerikai kutatók azon vitáznak, hogy az internet vajon növeli vagy éppenséggel csökkenti a… Tovább olvasom