Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Leminősítették Budapestet is

Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service.
A hitelminősítő szombat hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar fővárosra külön megállapított adósságkibocsátói osztályzatát, miután csütörtök éjjel ugyanilyen mértékben visszaminősítette a magyar kormánykötvény-osztályzatot.

Budapest új besorolásán is - csakúgy, mint a magyar szuverén osztályzaton - változatlanul további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás van érvényben a Moody's nyilvántartásában. A főváros visszaminősítésének indoklásában a Moodyís kiemelte, hogy a lépés tükrözi Budapest és a magyar állam mint szuverén adós szoros kapcsolatát, tekintettel arra, hogy a közvetlen városi adósság 59 százaléka mögött állami garancia van, emellett nem teljesítői keresztzáradékok is érvényben vannak, amelyek erős kapcsolatot teremtenek a város adósságának fennmaradó hányadával is.

Budapest minősítését továbbra is alátámasztja a város megfelelő működési szintű teljesítménye - amelyet sikerült fenntartani még az utóbbi időszak gazdasági válsága közepette is -, valamint a hosszú lejárati profilból és a jó készpénzpozícióból eredően kezelhető adósságszolgálati teher - áll a Moodyís szombat hajnali elemzésében.

A besorolás a hitelminősítő szerint ugyanakkor tükrözi az idei évben jelentkező, növekvő költségvetési feszültségeket is, amelyek a Moody's várakozása szerint 2012-ben is fennmaradnak, valamint a magas devizakitettséget és közvetett adósságot. A negatív kilátás érvényben hagyása összhangban van a magyar szuverén adósságra érvényben lévő negatív kilátással, emellett tükrözi az ország költségvetési konszolidációs stratégiájának bizonytalanságát, valamint a kormány magas refinanszírozási igényeivel kapcsolatos aggályokat - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő közölte, hogy a magyar szuverén adósosztályzat bármilyen esetleges romlása Budapest osztályzatát is lefelé módosítaná. A Moodyís nem sokkal Budapest leminősítésének bejelentése előtt - ugyancsak a magyar államadós-osztályzat visszaminősítésével összefüggésben - leminősítette a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB), emellett rontotta hét magyar kereskedelmi bank különböző osztályzatait is.

Olvasóink írták

 • 3. csergemerge 2011. november 26. 16:31
  „Leminősítették Budapestet is"

  Ha nem vigyázunk, maholnap Gyálarétet is leminősítik! :)”
 • 2. kelemenyke 2011. november 26. 16:08
  „Bóvli ország lettünk!! Ezt köszönhetjük a bóvli kormányunknak!! Meg a megelőző bóvli kormánynak!!!
  Tettek érte eleget!!
  Akár együtt is kormányozhatnának!!”
 • 1. papsajt 2011. november 26. 08:16
  „A leminősítés egy fajta kritika. A Raiffaisen reklám jut eszembe a kormányról: pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa-pa.
  Az ország nagy része szenved,nélkülöz, csődben van, ezek meg csapkodják a fülüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap kezdődik az adventi időszak

E hét vasárnap kezdődik az adventi időszak, amely Krisztus születéséig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra szólítja a híveket. Tovább olvasom