Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Leminősítve: fel kell gyorsítani a magyarországi reformokat

Az államháztartási egyensúly érdekében a kormánynak fel kell gyorsítani a reformintézkedéseket az elemzők szerint, akik részben meglepőnek nevezték a Moody's mostani lépését.
Az MTI által pénteken megkérdezett elemzők ugyanakkor úgy vélték, a Moody's hitelminősítő csütörtök éjszakai döntésére már lehetett számítani.

Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
A Moody's-nál Magyarország utoljára 1996-ban szerepelt ebben a kategóriában, a hitelminősítő 1996. december végén már ennél jobb, Baa3 kategóriába sorolta az országot.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt mondta: a Moody's lépése ráirányította a figyelmet arra, hogy az államháztartási egyensúly érdekében fel kell gyorsítani a Széll Kálmán Terv és a konvergenciaprogramot alátámasztó törvénykezést. Ha az EU és az IMF látja, biztosítva van, hogy 2013-ban is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány, Magyarország mostani besorolása már ez nem lenne - jegyezte meg.

Az elemző hangsúlyozta, hogy a Moody's értékelésében szerepet játszik az euróválság is, amely jelentősen befolyásolja a magyar kockázatokat.
Mint mondta, a befektetők attól tartottak, hogy esetleg egyszerre két hitelminősítőnél is romlik Magyarország adósbesorolása, de ez a veszély elhárult a Standard and Poor's csütörtöki bejelentése nyomán.
Folytatja a magyar szuverén adósbesorolás csaknem két hete elkezdett negatív kihatású felülvizsgálatát a Standard & Poor's, amely azonban csütörtök esti londoni közleményében egyenes utalást tett arra, hogy a magyar osztályzatról szóló döntésével valószínűleg megvárja az IMF-EU-tárgyalások kimenetelét.

Árokszállási Zoltán, a Erste Bank elemzője meglepőnek nevezte a minősítési lépést az után, hogy néhány órával korábban a Standard & Poor's bejelentette, a következő 90 napig nem fogja megváltoztatni Magyarország besorolását. Abból a szempontból viszont nem volt meglepő a leminősítés, hogy a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája jelentős befolyásoló erő, és ezt a hitelminősítő is jelezte indoklásában.

A forint és a magyar államkötvény piacon már egy jó ideje a nem befektetői kategóriába sorolt papírokhoz hasonló áron forognak a magyar állampapírok és a forint - tette hozzá az Erste elemzője, aki szerint negatív lesz a hatása a leminősítésnek. A piacokon további gyengülés lehet, de talán nem lesz végzetes a piaci reakció.

Az elemző kifejtette: az MNB Monetáris Tanácsa kedden tart kamatdöntő ülést, a leminősítés mindenképpen növeli a kockázatát egy kamatemelésnek, de nehéz megmondani végül mi lesz.

A reálgazdaságnak nem lenne szüksége kamatemelésre, az állam finanszírozási helyzete viszont nem enged meg egy kamatcsökkentést, inkább kamatemelést indokolna. Ezek a szempontok ütközhetnek a monetáris tanácsban, de nőtt az esélye egy kamatemelésnek - mondta Árokszállási Zoltán.

Devizapiaci kereskedők azzal számolnak, a forint új csúcsra gyengülhet pénteken. Szerintük továbbra is az euró/dollár árfolyam mozgása fogja elsősorban meghatározni a forint alakulását. Úgy vélték, a leminősítés többnyire már be volt árazva, lassú gyengülés jöhet a forint piacán.
Kereskedők azzal számolnak, hogy pénteken az euró a 313-318 forintos sáv között mozog majd.

Olvasóink írták

  • 1. Larsson 2011. november 25. 12:40
    „Az a baj, hogy reformról szó sincs az elmúlt 18 hónapban, hanem megszorításról és adóbeszedésről, hiába mond bármit is matócsi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán szerint indokolatlan a Moody´s döntése

"Magyarország fundamentumai nem rosszak, sőt jobbak, mint néhány környező országé" - mondta Rogán Antal a TV2 reggeli műsorában. Tovább olvasom