Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Lemond a fizetéséről Simor András

A Magyar Nemzeti Bank elnöke járandóságát közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke járandóságát közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel - közölte az MNB elnöke a jegybank honlapján, pénteken.

A jegybanki dokumentum szerint Simor András célja, hogy a jegybanki döntéshozók javadalmazását érintő, a kormány és az Európai Unió közötti jogvita - amely akadálya lehet az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodásnak - minél hamarabb lezáruljon. A jegybank elnöke visszamenőleg, 2010 szeptemberétől kész egyetlen forintért végezni munkáját - Simor András minderről levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Szijjártó: válaszolni fogunk Simor fizetésről szóló levelére

Orbán Viktor miniszterelnök el fogja olvasni és válaszol Simor András levelére, amelyben a jegybankelnök közli, hogy járandóságát közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel. Ezt a kormányfő szóvivője közölte pénteken magyar újságírókkal Frankfurtban.

Orbán Viktornak jelenleg Frankfurtban van hivatalos programja, de természetesen el fogja olvasni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének levelét, és "arra majd természetesen válaszolni fogunk" - mondta Szijjártó Péter, miután a magyar kormányfő előadást tartott a német kereskedelmi és iparkamara székházában.

A jegybank közleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank döntéshozói fizetésének az európai jogrenddel összeegyeztethetetlen módosítása 2010 szeptemberében lépett hatályba. A jogsértő állapot megszüntetése érdekében Simor András már korábban jelezte a kormánynak tárgyalási szándékát, de választ azóta sem kapott. A jegybank elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a nemzetközi szervezetekkel kötendő megállapodás egyik alapfeltétele a jogsértő állapot megszüntetése.

Simor András a miniszterelnöknek írt levelében leszögezi: " a magyar kormány es az Európai Unió közötti, a Magyar Nemzeti Bankot érintő jogvita egyik sarkalatos pontja a jegybanki vezetők bérezésének mandátum közbeni módosítása. A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói fizetésének konzultációt mellőző, és a jegybanki vezetők hivatali ideje folyamán történő egyeztetés nélküli módosítása ugyanis sérti a jegybanki függetlenséget, ezért mind az európai uniós, mind a magyar joggal összeegyeztetetlen."

A jegybank elnöke emlékeztetett arra a levélben: "Szeretném hangsúlyozni, hogy a jegybanki döntéshozók bérezésének módosítása egyúttal diszkriminatív is, hiszen a jegybank alkalmazottai sem nem közalkalmazottak, sem nem köztisztviselők, hanem egy állami tulajdonban levő részvénytársaság vezető tisztségviselői. A fizetést maximalizáló rendelkezések más, állami tulajdonban álló gazdasági társaságok, állami bankok vezetőire pedig nem vonatkoznak."

Simor András a miniszterelnöknek írt levélben rámutatott: a jegybanki függetlenség megsértése ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel, amely Magyarországon közvetlen hatállyal bír, tehát a magyar jog része.

Az elnök hangsúlyozta: "Magyarország érdekeit mindenekelőtt szem előtt tartó jegybankárként és állampolgárként a magam eszközeivel szeretném a kormányt támogatni a kialakult helyzet feloldásában". Hozzátette: "Ahogy azt többször is kifejtettem, számomra a jegybanki döntéshozók fizetésének ügye soha nem a pénzről, hanem a jegybanki függetlenség megvédéséről, a jogszerűség maradéktalan betartásáról és helyreállításáról szólt."

Simor András annak érdekében, hogy Magyarország mielőbb hozzáférhessen az ország biztonságát garantáló nemzetközi pénzügyi védőhálóhoz, felajánlotta, hogy visszamenőleg, 2010 szeptemberétől jegybankelnöki mandátuma lejártáig, azaz 2013. március 3-ig havi egyetlen forintért végzi munkáját. Ennek feltétele, hogy az Országgyűlés állítsa helyre a jegybanki döntéshozók fizetésére vonatkozó jogszerű állapotot.

A jegybank elnöke a törvényesség helyreállítása után neki járó minden járandóságról lemond, és a teljes összeget hátrányos helyzetű, tehetséges közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Lacimaci 2012. február 26. 02:55
  „studyfy 3.
  konkretumot szeretnenk mar latni!!! melyek azok a vonatkozo torvenyek ?????? ha nem is irod le oket legalabb egy linket ide, hogy tudjuk mirol van szo..ha kiderul hogy azok a eus torvenyek nagymertekben rontjak a lakossag eletkorulmenyeit, az orszagot alarendelik mas orszagok erdekeinek, nem kezelnek bennunket egyenlo felkent, miert ne probalnank megvaltoztatni vagy felbontani azokat? ha az a jogbiztonsag, hogy a kepviseloi mandatum alcaja alatt kilophatjak a szemunket a politikusok es a sajat meggazdagodasukat tartjak csak szem elott abbol koszonom nem kerek..”
 • 35. studyfy 2012. február 25. 19:57
  „csakegyállampolgár, fura a teóriád. Az Orbán kormány ill. a parlament alkotott jó pár olyan törvényt, melynek szelleme vagy maga a törvény szembe megy az EU-ban érvényessel. Több magas pozícióban levő európai vezető (bal és jobb oldali egyaránt) több mint egy éve ismétli, hogy ezt az EU jogszabályai szerint nem lehet. A kormány különböző elméletekkel, sokszor "kettős beszéddel" próbálja ezt kivédeni. A jogbiztonságot és a becsületességet szerető emberek számára ezek nem tetsző húzások. Innentől kezdve már csak vérmérséklet kérdése, hogy fejezik ki nem tetszésüket. De ne felejtsd el, az igazság mindig győz!”
 • 34. Csecs 2012. február 25. 19:56
  „Adj úgy, hogy ne tudja senki. Ha ekkora hírveréssel adsz, magadnak adod! Továbbá az elmúlt 8 év alatt is lemondhatott volna a fizetéséről, amíg az ő emberük volt hatalmon!”
 • 33. pistimolnar 2012. február 25. 14:54
  „17. <:-) és %-6”
 • 32. öregvegyész 2012. február 25. 12:42
  „Ez egy provokáció. Ilyet egy állami alkalmazott nem csinálhat.Mondjon le azt megteheti.”
 • 31. klj-54 2012. február 25. 12:28
  „@29. csakegyalampolgar
  Miért nem tartja be az Unió?
  Mit tesznek a baloldali képviselők?
  Mert ez így nulla még állításnak is:(

  @28. kontrapista
  Ne légy demagóg!
  A kamion sofőrökre a busz vezetőkre mikor fog vonatkozni a fizetési szabály?
  Mert az ő pénzük taxatíve rögzítve van.”
 • 30. howatowabb 2012. február 25. 12:27
  „Miért is tette ezt? AZÉRT, HOGY A VEZETŐKNÉL TÖRÖLJÉK EL A BÉRPLAFONT! Húú, de klafa egy ember! Most jól megsimogatják a fejét ( a vezetők), aztán meg kapnak bármennyi fizetést. A nép szája pedig ezzel be is van fogva, mert a közgázosok közül támogatva lesz egy- két diák. Egyébként rájuk is fér, mert a múltkor hallgattam a Kossuth Rádiót, és közgázos egyetemisták nem tudtak olyanra válaszolni pl., hogy mi a thm, gdp, árfolyam, valutaalapú hitel, forint erősödése, romlása minek függvénye...Tanulságos volt, és egyben gáz is Így én is azt mondom, támogassák csak őket, hátha lesz még valami belőlük! Ha más nem is,de politikusnak még jók lesznek!”
 • 29. csakegyalampolgar 2012. február 25. 10:35
  „25. klj-54 : a jogrendet mi hiába vállaltuk, hogy betartjuk, ha maga az Unió sem tartja be, illetve saját országunk baloldali EP képviselői is saját országuk ellen vannak...”
 • 28. kontrapista 2012. február 25. 10:07
  „25.klj
  Ha elmagyaráznád, hogyan is kell értelmezni : " Nem a Mátyás korabeli eszményeknek kell megfelelni, hanem egy szervezet eszményeinek" .Szerinted csak MNB elnökére vonatkozik, az orvosokra nem ? No ne már !”
 • 27. sügér63 2012. február 25. 09:53
  „Nagyon nehezen esett le ennek az embernek, hogy hogyan kell csinálni a dolgokat, hogy ne legyen irritáló a fizetése. Ez az ember egy vezető pozicióban?”
 • 26. margot 2012. február 25. 09:11
  „Igen ez emberi cselekedett. Minden polgármesternek, önkormányzati képviselőnek, országgyűlési képviselőnek, kormánynak, kormány tisztviselőinek is ezt kell cselekedniük. Az országnak jót tesznek és nem megy csődbe és a lakosság is jól jár mert kevesebb pénzt vesznek el tőle.”
 • 25. klj-54 2012. február 25. 08:45
  „@23. csakegyalampolgar
  Berimánkodtuk magunkat az Unióba azzal, hogy vállaljuk az ottani jogrendet.
  Erre mit teszünk?
  Felrúgjuk!

  @24. kontrapista
  Mi egy szervezet tagjai vagyunk nem Szerbia!
  Nem a Mátyás korabeli eszményeknek kell megfelelni hanem egy szervezet eszményeinek valamint a XXI század követelményeinek!

  Demagóg szövegeléssel nem jutunk előre.”
 • 24. kontrapista 2012. február 25. 08:06
  „Összehasonlítás : Magyarországon a MNB elnöki fizetés : 8 mFt, egy gyakorló szakorvosé 200 eFt ( 40-szeres). Szerbiában a SzNB kormányzói fizetés cca 900 eFt, szakorvosé pedig 300 eFt (3-szoros). Ki itt a hülyegyerek ???”
 • 23. csakegyalampolgar 2012. február 25. 08:02
  „"A jogsértő állapot megszüntetése érdekében Simor András már korábban jelezte a kormánynak tárgyalási szándékát, de választ azóta sem kapott. A jegybank elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a nemzetközi szervezetekkel kötendő megállapodás egyik alapfeltétele a jogsértő állapot megszüntetése."

  Nem történt jogsértés, változott a maximális bérplafon mindenki esetében, ezt kell szem előtt tartani. Hogy most előállt ezzel az 1 forintos történettel, én nem foglalkoznék vele, mint ahogyan Orbán Viktor sem tette. Ha Simor miatt visszaváltoztatnának egy kormányzati döntést, nagyon negatív dolgok indulnának el, pont ezt a helyzetet akarták előidézni a külső érdekcsoportok, háttérhatalmak. Azon kell elgondolkodni, hogy mi megy a háttérben...”
 • 22. Admin07 2012. február 25. 07:53
  „Várjuk a többi politikustól is a hasonló gesztusokat, amelyekkel a szegényebb magyar családokat segítenék!”
 • 21. bambinaXX 2012. február 25. 06:43
  „12. macs! Sztem kellene a többiről is egy lista, mint a vásárhelyi adót nem fizetőkről. legaláb tudjuk kik ők és "pozíciót" ne tölthessenek be. megszedték már magukat, éljenek abból, adják át a helyüket másnak. pártfüggetlenül írtam..
  13. Támogatom!”
 • 20. qrumpli 2012. február 25. 06:14
  „Ésakkomostakko HŐS lett?”
 • 19. Lacimaci 2012. február 25. 02:15
  „"A jegybank elnöke a törvényesség helyreállítása után.." szoval akkor a torveny amit a perlament hoz az nem az igazi torveny hanem az az igazi torveny amit a jegybank elnoke jonak lat vagy ami szerinte a torveny? Nalunk a farok csovalja a kutyat ugylatszik :-) Hiaba O itten az Europa bank helytarto meltosaga akinek senki se parancsolhat jo ha meg szoba all velunk "jegybanki függetlenség megvédéséről" ami azt jelenti hogy ne legyen beleszolasunk vagy belelatasunk abba, hogy a nemzeti fizetoeszkozunket hogy manipulaljak? a bankarok. Az orszag nagyban fog profitalni ha sok tehetseges bankarunk lesz majd Hunor adomanyanak koszonhetoen bar orvosokra is szukseg lenne sot mezogazdasagi dolgozokra is....az mar haladas hogy elkezdtek levelezgetni egymassal es errol mi is tudomast szerezhettunk , nagyon orulok neki, hatha egyszer kiderul a teljes igazsag arrol mi is folyik itt valojaban...akkor valoszinuleg megint bosszankodhatunk majd hogy jol atejtettek ismetelten”
 • 18. studyfy 2012. február 24. 22:04
  „lukrecia, csodálom, hogy van ékezeted és nem szidod Botkát. Egy pár dolgot csúsztatsz a hsz-edben:
  - a hazahozott pénzéről Kövér Lászlónak átnyújtotta az igazolást, melyet Kövér is elismert,
  - a MNB elnökének a jövedelmét a Fidesz emelte erre a szintre (igaz, akkor Járai volt az elnök),
  - az időtartam pedig nem "kb tíz év", hanem öt év.
  Amúgy Moszkvában nem osztogatnak, ....”
 • 17. lukrecia 2012. február 24. 21:00
  „" nekem becsületes embernek tünik, és Korrekt ember" véleményezőknek szeretném jelezni. Simor még mindig nem hozta haza 800 milliósra 2 évvel ezelőtt becsült offshore számlájáról a pénzt. Könnyű jóságosnak mutatkoznia amikor kb 10 évig minimum havi 8 milliót vitt haza alaphangon. (ehhez még ingyen autó , cafetéria és egyebek is jártak) A többiről amiről meg nem tudunk ugye nem is említjük. De mondjuk meg őszintén, ez az ember szintén benne van a több millárdosok klubjában. Szóval ez a talpig becsületes ember, alig érintett a hitelválságban, a tőzsdei manipulációkban, az általános válságban.
  A szűrőt szedjétek már le elvtársak a szemetekről és egyformán ítéljetek.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A romapolitika miatt is támadták Orbánt

Baloldali tüntetők bírálták, helyi magyarok támogatásukról biztosították a kormányfőt pénteken… Tovább olvasom