Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Lemond párttisztségeiről Szegedi Csanád

A politikus a jövőben kizárólag európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját.
Pénteki hatállyal lemond minden, a Jobbikban betöltött funkciójáról Szegedi Csanád, és a jövőben kizárólag európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját. Az ellenzéki politikus erről közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Szegedi Csanád így lemond a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről, és "mindennemű belpolitikai tevékenységtől visszavonul".

Szegedi Csanád közleményében úgy fogalmaz: "megannyi, személyem és rajtam keresztül a Jobbik ellen elkövetett rágalomhadjárat arra késztet, hogy meghozzam életem egyik talán legnehezebb döntését".

Az ellenzéki politikus az MTI-nek telefonon úgy nyilatkozott: lemondását követően már nem vesz részt a Jobbik országos elnökségének hétfői ülésén, amelyre az elmúlt napok fejleményei miatt beidézték. Szegedi Csanád arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a döntés meghozatala előtt egyeztetett-e Vona Gábor pártelnökkel vagy az elnökség más tagjaival.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd Jobbik-alelnök keddi Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról.

Szegedi Csanád még június végén - miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat - elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott: egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.

A múlt héten azonban a Kettős Mérce elnevezésű blog egy olyan hangfelvételt publikált, amelyen állítólag Szegedi Csanád egy Ambrus Zoltán nevű férfival a jobbikos politikus felmenőiről beszélget még 2010-ben. A blog szerint a hangfelvételen Szegedi Csanád azt állítja, hogy előnyöket tudna biztosítani Ambrus Zoltánnak európai parlamenti források segítségével, amelyekből "teljesen legálisan" tudna neki juttatásokat biztosítani, feltehetően azért cserébe, hogy Ambrus Zoltán az információit ne hozza nyilvánosságra.

Szegedi Csanád szerdán úgy reagált: 2010 őszén kétszer találkozott Ambrus Zoltánnal, és elismerte, hogy a kiszivárgott felvétel az első találkozón készülhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ambrusnak a származásával kapcsolatos kijelentéseit nem vette komolyan. Szegedi Csanád hozzátette: az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.

Novák Elődöt péntek délutánig nem érte el az MTI.

Olvasóink írták

 • 6. nanemaaa 2012. július 28. 11:09
  „Arra azért kíváncsi lennék, milyen színekben is került ez a Csanád gyerek az EU parlamentbe? Ha lerúgja magáról a pártját, akkor miért nem takarodik haza? A saját zsebén kívül ezután milyen érdekeket fog képviselni Brüsszelben?
  Jó, értem én, hogy eddig is csak a saját zsebe volt a fontos. Na de ha valakiben ennyire felböffent a becsületesség igénye....? ...vagy a látszata.”
 • 5. bertife 2012. július 28. 10:26
  „Persze a húsos fazék mellől elrúgni sem lehetne a hazug metéltet....”
 • 4. Emberségetavilágnak 2012. július 28. 08:43
  „"hazudott, bár politikusoknál ez természetes."
  mint az elhíresült mondat:
  "...hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal..."
  Mind hazudik. Kivétel nélkül mind.
  Magyarországon nincs hiteles politikus.
  Nincs senki, akire tiszta szívvel szavaznék.
  Egyetlen egy sincs, akit ne szégyellnék.
  Rohadt egy érzés, tehetetlen dühében az ember szavakat nem talál...”
 • 3. bánki 2012. július 27. 21:28
  „Szegedivel nem az a baj, hogy Csanád nem az a baj, hogy fél zsidó ( bár ők anyai ágon számolják a genetikát , tehát plusz ÁFA 27 % ) ! hanem az a baj hogy hazudott, bár politikusoknál ez természetes.

  Miről beszélek ?

  Szlovák, lengyel és magyar felmenőkkel már a támadást sem értem. Ki a francot érdekel a származása ?

  Légyen az szoci, LMP-s, Jobbikos avagy Fideszes ?

  Nagy a baj ha ez szempont !”
 • 2. szatyi 2012. július 27. 20:22
  „Naná! Az EU-s parlamenti képviselőség a legjobban fizető buli!”
 • 1. rózsakert 2012. július 27. 19:46
  „hiteles ember azt is ott hagyná...de persze a havi majd 4 milla az kell!!!!!!!vicc párti embörnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány hibásan értelmezi az IMF szerepét

A tárgyalópartnerek nem diktátumokat, hanem az ország érdekét is szolgáló célokat fogalmaznak meg a… Tovább olvasom