Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Lemondott a bankszövetség elnöki posztjáról Patai Mihály

Patai Mihály korábban már kilátásba helyezte lemondását, ha a parlament további teljesítőképességen felüli terheket jelentő, előre nem egyeztetett intézkedéscsomagot fogad el.
Kovács Levente írásos tájékoztatásában emlékeztetett, hogy Patai Mihály korábban kilátásba helyezte lemondását abban az esetben, ha a parlament a banki szektor számára további, teljesítőképességen felüli terheket jelentő, előre nem egyeztetett intézkedéscsomagot fogad el.
Az Országgyűlés hétfőn éjszaka megszavazta a kormányzati javaslatokat, így Patai Mihály kedden hivatalosan jelezte lemondását.

Patai Mihály titkársága elhárította az MTI azon kérését, hogy a Bankszövetség elnöke további részleteket mondjon a lemondásával kapcsolatban.

Patai Mihály, az UniCredit bank elnök-vezérigazgatója 2011. áprilisa óta látta el a bankszövetség elnöki tisztét. Erdei Tamást, az MKB elnök-vezérigazgatóját váltotta a poszton, aki közel tíz évig látta el az elnöki teendőket.

A Magyar Bankszövetség megkezdte a rendkívüli közgyűlés előkészítését, amelyen elnököt, és az időközben megüresedett kisbanki képviseleti pozícióra új elnökségi tagot választ.

Az alapszabály értelmében az átmeneti időszakra az elnöki feladatokat a szövetség alelnöke, Gyuris Dániel látja el.

A Bankszövetség elnökének lemondása azt követően történt, hogy az Országgyűlés hétfőn késő este megszavazta a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatot, amelynek keretében a törvénybe beemelték Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter októberben bejelentett, összesen 764 milliárd forintos költségvetési kiigazító intézkedéseit.

Az Országgyűlés így akár már a következő ülésén dönthet például a 72 milliárd forint összegű bankadó fenntartásáról 2013-ra, a nyugdíjjárulék plafon eltörléséről, továbbá arról is, hogy a cafetéria után fizetendő egészségügyi hozzájárulás a tervezett 27 helyett csak 14 százalékra emelkedjen a jelenlegi 10 százalékról.

Matolcsy György korábbi tájékoztatásának megfelelően a tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 3 ezrelék lehet, a Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor kikerül az illetékfizetésre kötelezettek köréből. A közös - például házastársi - tulajdonú számlák közti pénzmozgás után nem kell majd illetéket fizetni.

Október közepén Kovács Levente a Kossuth Rádióban elmondta: napi szinten tárgyalnak a kormánnyal a tervezett intézkedésekről, és bíznak abban, hogy a kormány átgondolja a csomag következményeit, vagyis hogy szabad-e kockáztatni azt a hitelállomány-csökkenést, amelyet az intézkedések okoznának.

A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedések miatt drasztikusan csökken a bankok hitelezési képessége, vagyis nem garantált, hogy az anyabankok továbbra is biztosítják azokat a forrásokat, amelyekkel a magyar gazdaság életben tartható.

Magyarországon a hitel-betét arány 120 százalék, vagyis 100 egységnyi betétre 120 egységnyi hitel jut. Amennyiben az anyabankok a szükséges extraforrást a tőkén felül nem tudják biztosítani, akkor le kell építeni vállalati hitelállomány egy részét - mondta Kovács Levente, hozzátéve, hogy elemzéseik szerint ez esetben a magyar bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékkal csökkenne.

A Bankszövetség főtitkára az idézett interjúban emlékeztetett arra, hogy a bankszövetségnek voltak megállapodásai a kormánnyal, amelyek garantálták a kiszámítható működést, de a bejelentett intézkedésekből az látszik, hogy "a kormány ezt a megállapodást bizonyos pontjaiban egyoldalúan megszegi".

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. macs 2012. november 14. 11:37
  „Cillit_bang,
  ugye tudod, hogy a hitel azért hitel, mert vissza kell fizetni, és nem csupán az IMF-nek, de azoknak a piaci szereplőknek is, akiknél az utóbbi években jelentős hozam ígéretével eladott, állampapírjaink vannak, és amennyiben nem sikerül mozgásba hozni a gazdaságot, hát nagy feladat lesz. :-)”
 • 22. Qllancs 2012. november 13. 21:02
  „Ez a Patai m. ...a legjobb haverja ...tanácsadója ...kuszaszemnek !!!!Még ő sem ért eggyet a kurmány politikájával.
  Lemondott--gondolom nem a munkaügyiközpontba megy regisztráltatni magát : mint munkanélküli !!! van már zsíros állása másik.”
 • 21. kormoska 2012. november 13. 20:40
  „Szívatják a bankszektort rendesen!Lehet,hogy még meg is érdemlik.De ez már túlzás mert fokozottan a MI zsebünkre megy.
  Mindenki akinek bankkapcsolata van megissza a levét.
  Majdnem minden banki szolgáltatás ára nő,a bankok még nehezebben adnak majd hitelt(a cégeknek is),fokozzák a behajtási intenzitást stb...,mellékesen sok pénzintézet eddig is létszámcsökkentést fontolgatott,most majd meglépik.Több lesz a munkanélküli és még lassabb lesz az ügyintézés.
  Patai is csak egy bankvezér a sok közül,de legalább szavatartó-korrekt ember,páran példát vehetnének róla a T.házban!”
 • 20. roxper 2012. november 13. 20:28
  „Rendben cillit, a te kedvedért mától csak baltásnak hívom a vezéredet...”
 • 19. balihoho 2012. november 13. 20:09
  „Amit most művel az állam, és annak kormánya, nos, azt is mi, mindnyájan fizetjük a jövőben, még súlyosabb adók, járulékok formájában, mert az arany szabály itt is érvényes! Kettőn áll a vásár!”
 • 18. Cillit_bang 2012. november 13. 19:40
  „Nem mindenkinek szántam! Amúgy jókat mosolygok, evvel nincs baj!
  Egyáltalán nem magasztaltam a kormányt, csak tényeket közöltem!
  Bajnai + Milla ------>>>> LÚDMILLA !!!! Egészen oroszos!”
 • 17. studyfy 2012. november 13. 18:35
  „Cillit_bang, hogy a kormány ki tudja fizetni a hitelt, ezért a pénzpiacról magas kamattal vett fel hitelt, állampapír eladásával. A magas kamatot - 10 év múlva - mikor fizetni kell, akkor is így magasztald kormányunkat. Vagy ha lúd, akkor legyen kövér?”
 • 16. rózsakert 2012. november 13. 17:40
  „15.Cillit_bang 2012.11.13. 17:23

  HA MAGA ILYEN NAGY GAZDASÁGI SZAKEMBER---hogy a portfoliót olvasgatja...ídézi---...MIÉRT NEM INKÁBB A DOW-T LONGOLJA...HOGY PÉNZT IS KERESSEN???????ALJRÓL MA MÁR 150 DOLLÁR 1KONTINÁL IS....NOS?

  Mit foglalkozik mosolyországgal?????keressen pénzt és nevessen ÖN is rajta!”
 • 15. Cillit_bang 2012. november 13. 17:23
  „December végén három nap alatt összesen további kb. 515 millió eurónyi tőketörlesztést kell még teljesítenünk az IMF-nek, így ezek után idén év végén a fennálló tartozásunk az EU/IMF páros felé kb. 8,8 milliárd eurót tesz majd ki.”
 • 14. Cillit_bang 2012. november 13. 17:17
  „Az októberi "szünet" után tegnap újabb nagy hitelrészt törlesztett Magyarország a Nemzetközi Valutaalapnak a 2008-2009-ben felvett mentőcsomagból. A Portfolio.hu aktuális árfolyamok melletti kalkulációja szerint a tegnap teljesített hiteltörlesztés 633,4 millió eurót, azaz 179,5 milliárd forintot tett ki. Ez a kifizetés tovább apaszthatta a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékain belül a devizatartalékok szintjét, amely az október végi állapot szerint már egyébként is kétéves mélyponton járt.”
 • 13. Cillit_bang 2012. november 13. 16:35
  „klj54-nek (is)
  Csak frissítek a vörös ködön:
  . klj-54 2012.11.13. 11:32
  Előre az ország csődbe vitele felé!

  Ezt már a szoclib kormányok megcsinálták, mikor az ország államadósságát 52%-ról sikeresen felvitték 89% -ra!
  MEGCSINÁLJUK! Ez is a jelszavuk volt és MEGCSINÁLTÁK!
  Mi pedig szívjuk!”
 • 12. szatyi 2012. november 13. 14:54
  „Patai Mihály egy korrekt ember! Megmondta, -megcsinálta!

  Politikusaink példát vehetnének róla.”
 • 11. macs 2012. november 13. 13:19
  „5. igazságkereső,
  kérlek, gondold újra! :-)
  A 2008-as IMF hitelből 3 magyar banknak - az OTP, az FHB és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) - kapott visszatérítendő támogatást, hogy tudjanak hitelezni a hozzájuk fordulóknak. Közülük csak az MFB-nek van tartozása.
  Szerencsénk volt, hogy a többi bankot a külföldi mamája segítette ki. :-)”
 • 10. Dr.Tonyk 2012. november 13. 13:03
  „5. igazságkereső 2012.11.13. 11:43

  "Arról is illenék nyilatkozni a bankoknak, hogy hányszor és hány százmilliárd forinttal tőkésítették fel őket,bizony az adófizetők jelentős hozzájárulása révén?"

  Ilyet csak az OTP kapott ha jól emléxem. :) Emellé nézd meg melyik a legdrágább, legszemetebb bank a magyar piacon!”
 • 9. bánki 2012. november 13. 12:53
  „,,Általános és közteherviselés " kb. 1836 !!!!!!

  Nem mellesleg a legmagasabb bérek a ,,csóró " bankszektorban vannak !”
 • 8. studyfy 2012. november 13. 11:57
  „igazságkereső, folytasd tovább nick nevedből adódó tevékenységedet, hátha egyszer tényleg rájössz az igazságra.”
 • 7. rózsakert 2012. november 13. 11:53
  „5.igazságkereső2012.11.13. 11:43

  Dolgozzon már,mert Magát is kilakoltatják.........megint ennyi baromságot leírni----komolyan kezdem sajnálni Magát!

  feltőkésítés???????????????????????????nézzen már utána...nagyon okos barátom, hogy kuruczbankok kaptak......de ha nem kell a tőke lehet menni indiába koldulni...................

  persze mit is várok Magától???????????????????????KISMAGNÓCSKA!!!!!!!!!!! SZAVANKÉNT VAGY BETŰNKÉNT KAPJA A JUSSSSSSSSSSSSSSÁT?”
 • 6. igazságkereső 2012. november 13. 11:49
  „#4. pirosmedence! 2012.11.13. 11:39 Azért Gyurcsány, Veres, Draskovics, Bajnai és társaik "érdemeiről" sem illenék megfeledkezned, mielőtt gúnyolódsz azon és azokon, akik a korábbi pénzügyi és gazdasági ámokfutás szörnyű következményeit számolják fel még akkor is, amikor eközben további gáncsoskodás fedezhető fel!”
 • 5. igazságkereső 2012. november 13. 11:43
  „Miközben a bankok még ma is jól elvannak - csak tessék körülnézni bennük az alkalmazottak aktivitását illetően! - aközben az ügyfeleik egymás után mennek csődbe és az utcára a kilakoltatások, a megduplázott havi törlesztőrészletek fizethetetlensége miatt - emlékeztetném minden kedves olvasótársamat a banki indexálási trükk súlyos következményeire! - Arról is illenék nyilatkozni a bankoknak, hogy hányszor és hány százmilliárd forinttal tőkésítették fel őket,bizony az adófizetők jelentős hozzájárulása révén?! Valljuk meg, egészen biztos,hogy a kilakoltatások következtében is jelentős haszonra tettek szert, de úgy látszik, hogy "sírni mindig érdemes" még ügyfeleik kárára is. De hiszen erről szól a lényeg!”
 • 4. pirosmedence 2012. november 13. 11:39
  „Én erre a posztra Is egy alkalmas embert javaslok, úgy hívják, hogy Orbán Viktor.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús kézigránátokat és lőszereket találtak Tiszafüreden

Árokásás közben több második világháborús lőszer és kézigránát került elő kedden reggel Tiszafüreden… Tovább olvasom