Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Lemondott a hajléktalan ügyekért felelős megbízott

Lemondott posztjáról a hajléktalan ügyekért felelős miniszteri megbízott. Vecsei Miklós azzal indokolta döntését, hogy a szociális törvény hétfőn elfogadott módosítása és annak értelmezése ellentmond az elmúlt évek szakmai törekvéseinek és személyes meggyőződésének.
A szociális törvény hajléktalan-ellátásra vonatkozó hétfői módosítása miatt szerdán lemondott posztjáról Vecsei Miklós. A hajléktalan ügyekért felelős miniszteri megbízott szerint a módosítás és annak értelmezése gyökeresen ellentmond az elmúlt évek szakmai törekvésének és személyes meggyőződésének. A törvénymódosítás az úgynevezett bázisszállások fogalma alatt bevezeti a hajléktalanok sátras elhelyezését.

Az előterjesztő szerint azoknak a hajléktalanoknak, akiknek nem akarnak bemenni a szállásokra, így kellene biztosítani, hogy fedél legyen a fejük felett. Ez a megoldás időnként valóban életet menthet, de az elfogadhatatlan, hogy a törvény kötelező erővel ilyen irányt mutasson az ellátórendszer számára. Az üzenet azért tragikus, mert nem itt tartunk. Azzal, hogy ez így került be a törvénybe, akkor sokan joggal azt hihetik, hogy ez a probléma sátrakba kényszeríthető, és ez egy elégséges, elfogadható ellátás. Ezt még végiggondolni is szörnyű-mondta a Független Hírügynökségnek Vecsei Miklós.

Az egyéni képviselői indítványról már néhány hete tudott a szerdán lemondott miniszteri megbízott, és megpróbált ellene tenni is. Ennek ellenére az utolsó pillanatban mégis bekerült a javaslatok közé és a parlament is el is fogadta a módosítást. Vecsei Miklós szerint mindez azért is érthetetlen, mert a hajléktalan ügyben sikerült konszenzus mentén dolgozniuk, és a májusi kormányhatározat reményt adott arra, hogy elkészüljön egy ötpárti megegyezésen alapuló új, hajléktalanügyi stratégia. Az elkészült anyagot csütörtökön mutatták volna be a parlament szociális bizottsága előtt. A hétfői módosítás azonban szöges ellentétben áll a tervezettel, és az Országgyűlés egy egyéni indítvány alapján fogadta el, amellyel a szaktárca sem értett egyet. Ilyen esetben pedig egy szakember csak egyet tehet, vagyis lemond- tette hozzá

A hazai hajléktalan ellátórendszer az elmúlt öt évben számos olyan eredményt ért el, amelyek az európai szakma érdeklődését is kivívták. Ilyen volt például a Befogadó falu és a Fűtött utca-program, a 24 órás Egészségügyi Centrumok létrehozása, valamint az időszakos férőhelyek normatív támogatásának kialakítása. Az ellátórendszer idei, téli felkészülését a hajléktalan ügyekért felelős miniszteri megbízott lemondása nem befolyásolja. Az együttműködési szerződéseket megkötötték, a pályázatokat lezárták és a szakemberek a jogszabályi keretek között folyamatosan dolgoznak - tette hozzá Vecsei Miklós.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A látás hónapja: ingyenes vizsgálat a megyében hat helyen

A látás hónapja kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szemvizsgálatokon való… Tovább olvasom