Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Lemondott Gulyás Gábor, a Műcsarnok vezetője

A tavaly kinevezett igazgató nem ért egyet azzal, hogy az intézmény működési rendje januártól megváltozik.
Lemondott posztjáról Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője, mert nem ért egyet azzal, hogy az intézmény működési rendje januártól megváltozik. Az igazgató erről hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

A kormány múlt heti határozata szerint a Műcsarnok tulajdonjoga január 1-jétől a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerül, a kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonosa és fenntartója továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma marad, a kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben pedig egyetértési joga lesz az MMA elnökének.

Az igazgató az MTI-hez is eljuttatott összegzésben felidézi, hogy 2011-ben kapott lehetőséget a Műcsarnok vezetésére. Kinevezése után szakmai programját nyilvános konferencián ismertette, azóta ennek megfelelően dolgozott.

"A jelentősen romló pénzügyi feltételek ellenére sikerült elindítani a magyar nyelvű Flash Art folyóiratot, létrehozni egy új kiállítási teret, a Mélycsarnokot, ahol eddig több mint húszezren fordultak meg - ám mindez természetesen nem csupán nekem köszönhető" - olvasható a közleményben.

Gulyás Gábor kiemelte: a társadalmi emlékezet vagy épp a nemzeti önazonosság művészeti reflexiót közreadó tárlat ugyanúgy szakmai összefogáson alapult, mint ahogy a kolozsvári kortárs képzőművészet első, teljességre törekvő bemutatása vagy Bukta Imre most látható, nagy kiállítása.

"A sikerek ugyanannyira a munkatársaim érdemei is, mint amennyire az enyémek. Az viszont, hogy a programom további része miképpen valósul meg, elsősorban az én felelősségem" - fogalmazott az igazgató.

"Mivel a Műcsarnok működési rendjének megváltozása nem teszi lehetővé, hogy a munkámat szuverén módon folytassam tovább, erkölcsi kötelességem a megbízatásomról lemondani. Ezért a mai napon kezdeményeztem az MNV Zrt. elnök-vezérigazgatójánál, hogy munkaviszonyomat 2012. december 31. napjával közös megegyezéssel szüntessük meg. Döntésemről írásban tájékoztattam a kultúráért felelős államtitkárt" - zárta közleményét Gulyás Gábor, aki az MTI megkeresésére azt mondta, hogy egyelőre nem kíván az ügyben nyilatkozni.

A 45 éves szakember 2011. február elseje óta rányítja a Műcsarnokot, előtte az ország második legnagyobb időszaki kiállítóhellyel rendelkező művészeti központja, a debreceni MODEM - Modern és Kortárs Művészeti Központ vezetője volt több mint öt éven át.

Olvasóink írták

  • 1. pirosmedence 2012. november 26. 18:44
    „Nem tudja szuverén módon folytatni a munkáját, ezért lemond - ez sors vár mindenkire, vagy kirúgják. Fekete György a legnagyobb talpnyaló, ő fog mindenről és mindenkiről a képzőművészet kapcsán dönteni - undorító!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkaadók maximum 2,6 százalékkal emelnének a minimálbéren

A szakszervezeti oldal 2013-ban legalább a várható infláció mértékével történő növelést szeretne. Tovább olvasom