Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Lemondott Hunvald György

Lemondott fővárosi közgyűlési képviselői mandátumáról Hunvald György - tájékoztatta a Független Hírügynökséget pénteken Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke.
A februárban előzetes letartóztatásba helyezett erzsébetvárosi polgármester erről ügyvédjén keresztül értesítette az MSZP-t. A Fővárosi Közgyűlésben két héten belül ismét többségbe kerülhet az MSZP-SZDSZ koalíció, így lehet költségvetése a fővárosnak.

Az MSZP budapesti elnöksége és Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselői többször is kérték Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros február közepe óta előzetes letartóztatásban lévő polgármesterét, hogy mondjon le fővárosi önkormányzati képviselői mandátumártól. A képviselő eddig nem válaszolt a felkérésre. A fővárosi MSZP-SZDSZ koalíciónak jelenleg nincs többsége a közgyűlésben, emiatt a fővárosnak egyelőre nincs költségvetése erre az évre.

A fővárosi képviselők - a főpolgármester kivételével, akit közvetlenül választanak - listán jutnak mandátumhoz, így nincs szükség előrehozott választásra. A fővárosi MSZP várhatóan két héten belül megnevezi új képviselőjét, így a koalíciónak ismét egyfős többsége lesz a közgyűlésben.

Hunvald Györgyöt február 12-én helyezték előzetes letartóztatásba hűtlen kezelés, okirat-hamisítás és hivatali vesztegetés gyanújával. A polgármester előbbi két gyanút az elmúlt napokban lényegében elismerte, ám utóbbit tagadta. Csütörtökön újabb gyanú merült fel az erzsébetvárosi ingatlanpanama nyomozása közben Hunvald György ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a polgármester állást adott Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottsága volt elnöke élettársának, Kardos szavazataiért cserébe. Mivel kevesellték az álláshoz járó fizetést, megbízási szerződés alapján további pénzeket utaltak ki Kardos egy barátján keresztül is az élettársnak. Az újabb gyanúsításokat Hunvald részben elismerte.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, az erzsébetvárosi ingatlanpanama tavaly november végén kapott nagy visszhangot, mert a gyanú szerint egy hamis értékbecslést készítő ingatlanbecslő segítségével áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat egy vállalkozónak. A vállalkozó később off-shore cégek közbeiktatásával jóval magasabb áron értékesítette tovább az épületeket. Az önkormányzatnak okozott kár körülbelül egymilliárd forint lehet.

Az ügyben eddig összesen 14 önkormányzati lakóház eladása kapcsán gyanúsították meg az érintetteket. Az önkormányzatnak ezzel majdnem egymilliárd forintos kárt okoztak a csalók, és megkísérelték további, több mint másfélmilliárdos üzletek nyélbe ütését. A főügyészség tavaly október vége óta 12 embert hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 8 szabadlábon védekezik.

Olvasóink írták

  • 1. Power 2009. április 24. 15:06
    „Meg van a II. Zuschlag! Ilyen polgármesterek és politikusok kellettek ennek az országnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bencze József: Túlságosan biztos kézzel gyilkolják a romákat

Az országos rendőrfőkapitány szerint "túlságosan biztos kézzel" ölnek embert a romák elleni… Tovább olvasom