Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Lemondott Patyi Gergely

Trócsányi László igazságügyi miniszter tudomásul vette az államtitkár lemondását.
Benyújtotta lemondását Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium (IM) igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán. Ezt az államtitkár tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében. Trócsányi László igazságügyi miniszter tudomásul vette a lemondást.

Patyi Gergely azt írta: a személyét ért "megalapozatlan és méltatlan támadásokra", valamint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarával kapcsolatos változások kiemelt jelentőségére tekintettel benyújtotta lemondását, a személyes szakmai céljait "a tágabb értelemben vett igazságszolgáltatás iránti közbizalom helyreállítása alá" rendeli.

Hozzátette: az általa vezetett igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárság az elmúlt hónapokban színvonalas szakmai munkát végzett, és "több évtizedes, a teljes magyar társadalommal szemben fennálló adósságokat rendezett".

Az Igazságügyi Minisztérium kedden tudatta az MTI-vel, hogy célegyenesbe érkezett a végrehajtói kamara átvilágítása, tavasszal a kormány elé kerül az a koncepció, amelynek alapján kiépül a transzparensen, gazdálkodásában felelősen, a jogszabályoknak, továbbá az általános etikai szabályoknak megfelelően, erkölcsösen és közhitelesen működő szervezet.

A tárca közleményében emlékeztetett arra, hogy tavaly kezdték meg a bírósági végrehajtói rendszer felülvizsgálatát a közbizalom erősítéséért.

Közölték, ennek érdekében a minisztérium olyan – azóta hatályba is lépett – törvénymódosítást és kormányrendeletet kezdeményezett, amely az első lépés volt a hatékony, tisztességes és átlátható végrehajtás megteremtése felé vezető úton.

Utaltak arra is, hogy az elmúlt időszakban mind a végrehajtást kérők, mind a végrehajtást elszenvedők sok kifogást emeltek és panaszt tettek.

Felidézték: az IM felügyeleti jogkörében eljárva miniszteri biztost nevezett ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé.

A tájékoztatás szerint a tárca három megbízást adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara jogi, gazdasági és informatikai átvilágítására, a jelentések elkészültek.

Az informatikai átvilágításra megbízást kapott gazdasági társaság kezdeményezte a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését, amelyet az IM – a megszerzett üzleti titkok megtartásának a kötelezettségével – tudomásul vett. Az informatikai auditra a tárca – az erre vonatkozó eljárásrend keretei között – új megbízást fog kiadni.

Előzőleg a Magyar Nemzet online arról számolt be, hogy értesülésük szerint "mégsem Patyi Gergely államtitkár ismerősének cége végzi el a végrehajtói kamara informatikai ellenőrzését".
Információik szerint a társaság vezetője maga kezdeményezte a megállapodás felbontását, miután kiderült, hogy Patyi Gergely igazságügyi államtitkár ismerőse és volt cégtársa. Az informatikai átvilágítást végző cég és az államtitkár állítólagos kapcsolatáról az Origo írt hétfőn.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó méltányosságot kér Fruzsina ügyében Svédországtól

A svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült árva… Tovább olvasom