Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Lemondott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.
Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Szijjártó Péter elmondta, Réthelyi Miklós már 2010-ben jelezte, hogy félidőben lemond majd miniszteri posztjáról.

A miniszterelnök megköszönte a távozó tárcavezetőnek az elmúlt két évben végzett munkáját, és nagyrabecsüléséről biztosította őt.

A szóvivő elmondta, Réthelyi Miklós a kormányfőnek írt levelében jó döntésnek nevezte, hogy egy minisztériumban integrálták azokat a kormányzati területeket, amelyek "az emberről szólnak". "Példa nélküli megoldás ez talán egész Európában, de mégis az elmúlt két év azt mutatja, sikeres a kormányzati struktúra" - emelte ki Szijjártó Péter, aki kérdésre közölte, a jövőben sem kerül el egyetlen terület sem a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, és a kormányzati struktúrában sincs szükség változtatásra, az ugyanis sikeresen működik.

Szavai szerint a minisztercsere már csak "parlamenti technikai kérdés", hiszen bizottsági meghallgatásokon kell átesnie a tárcavezető-jelöltnek.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a szóvivő azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek és nyilvánosságra kell, hogy kerüljenek.

Nagy megtiszteltetésnek nevezte Balog Zoltán a miniszteri jelölését, a megbízatást elvállalta, és mint közölte, a feladatot a legjobb tudása szerint fogja ellátni.

Korábban

Benyújtotta lemondását Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a kormányfőnek. Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán benyújtott lemondást elfogadta - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője.

Orbán Viktor válaszlevelében köszönetet mondott azért a nagyszerű munkáért, amit Réthelyi Miklós az elmúlt két évben a magyar kormány tagjaként végzett.

"A Nemzeti Együttműködés Kormányának minisztereként a kormány megalakulása óta minden erőmmel, gondolatommal és cselekedetemmel szolgáltam a kormány célkitűzéseit azon minisztérium vezetőjeként, amely - Miniszterelnök úr szavait idézve - a kormány szinte felének működését jelenti" - olvasható Réthelyi Miklós levelében.

A távozó miniszter úgy látja: a rábízott feladatot munkatársaival megvalósította, de - mint írta - a jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván.

A Havasi Bertalan által az MTI-hez eljutatott levelében az olvasható: egy ilyen tárca példa nélküli mind a magyar közigazgatásban, mind az európai gyakorlatban, működésének kigondolása viták és egyeztetések eredménye. Kitért ugyanakkor arra, hogy az ágazatokat vezető államtitkárok nagyfokú függetlenséggel végezhették munkájukat.

"Az oktatási, a kulturális és a szociális intézmények sorsának alakulása váratlanul érte a minisztériumot, de a központi közigazgatás és az ágazatok vezetői rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, hogy ezt - az ágazatonként is eltérő követelményeket jelentő - feladatot is eredményesen tudják megoldani" - írta.

Úgy fogalmazott, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kétéves működése alatt bebizonyította, hogy a minisztérium életre hívásának gondolata helyes volt. Szerinte az elmúlt két év azt is bebizonyította, hogy a kialakított, több területet összefogó működési rend bevált a gyakorlatban.
Mint írta, nyugodtabb idők eljöttével, a minisztérium alkalmas lesz olyan összetett feladatok komplex kezelésére, mint az egészségmegőrzés, a kábítószer-használat elleni fellépés, a család mint alapérték.

A miniszterelnök válaszlevelében azt közölte: nyilvánvaló, hogy "a 2010-es parlamenti forradalom" a legtöbb átalakítást, újszerű gondolkodást, kreatív logikát és vezetői bölcsességet igénylő területeit Réthelyi Miklós minisztériumában sorolták be. "A magyar társadalom szellemi, kulturális, értékrendbeli reformjai erősen kötődnek az Ön kétéves miniszterségéhez" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy a távozó kormánytagot nem tudta rábírni a kormányalakításkor kötött, két évre szóló megállapodásuk meghosszabbítására.

A tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök. Ezt Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője jelentette be magyar újságíróknak Kazahsztánban, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Olvasóink írták

 • 15. szatyi 2012. május 04. 20:12
  „...De ő a Vezér lelkésze!”
 • 14. pistimolnar 2012. május 04. 07:14
  „Egy újabb szemforgató, sima nyelvű, sokarcú...”
 • 13. X_Y 2012. május 04. 06:34
  „újabb sokoldalú személyiség.

  Poliéder :I

  Szegény Réthülye elásta magát a Shitpali ügyben.”
 • 12. smalltown 2012. május 03. 23:04
  „Kazasztan az uj uzleti partner?:)”
 • 11. tom_peris 2012. május 03. 22:12
  „8. baba60 2012.05.03. 18:58

  Elindultak a patkányok a süllyedő hajóról.

  ez jó :D

  csak az a gond hogy a hajó már elsülyedt... csak az utasok egy része még annyira el van foglalva a szorakoztató programokkal, hogy ezt nem vették észre...”
 • 10. újratöltve 2012. május 03. 20:21
  „Jó reggelt, Réthelyi úr!!”
 • 9. picipest 2012. május 03. 20:10
  „...és Balog úr is ért oktatáshoz, egészségügyhöz egyaránt, szóval egy újabb sokoldalú személyiség.”
 • 8. baba60 2012. május 03. 18:58
  „Elindultak a patkányok a süllyedő hajóról.”
 • 7. Blueman333 2012. május 03. 18:23
  „Hát igen, ez mind mind nagyon fontos dolog.
  És én nem is "ütném" bele az orrom ilyen fontos dolgokba, csak azt az egyet árulja már el nekem valaki a kormányból, (hogy kicsit már a néppel is foglalkozzunk, ne mindig csak velük) ma 7 munkahelyet jártam végig állás után (személy-és vagyon őr vagyok, és nem, nem 8 elemis paraszt) miért akar mindenki bejelentés nélkül, szabadság, és táppénz nélkül alkalmazni, és ha fel merek háborodni, még neki áll feljebb!!! Ez lenne a q..a fontos dolog, hogy ez ne történhessen meg, nem az, hogy melyik tolvaj, hazug kormánytag jön, v megy...”
 • 6. Ebgondolat 2012. május 03. 17:24
  „5. USB 2012.05.03. 16:04
  Látom, te is tele vagy érvekkel! Ez a videó hogy kapcsolódik a cikkhez?
  Amúgy a fideszesekkdnpsek 80-90%-a is el tudja énekelni a belinkelt dalt. A szavazóikról nem is beszélve....”
 • 5. USB 2012. május 03. 16:04
  „Ebgondolat:
  http://www.youtube.com/watch?v=kZV01JZOaoA”
 • 4. Queenmargareth 2012. május 03. 15:28
  „És pontosan, megfoghatóan, mit is tett két év alatt?”
 • 3. roxper 2012. május 03. 14:06
  „Eddig is elég gáz volt, hogy túl sok papot ültettek magas pozícióba, de mi lesz ezután, jobb nem belegondolni! :(((((”
 • 2. TUTI 2012. május 03. 13:54
  „Azt hiszem már értem mit jelent az ebgondolat... :)”
 • 1. Ebgondolat 2012. május 03. 13:28
  „Pedig még két napja is hogy tagadta minden érintett a "bulvárkacsát".
  Két dolog tuti igaz:
  1. amire a fidesz azt mondja bulvárkacsa, az minden kétséget kizáróan valós
  2. a fidesz hazudozik reggel, délelőtt, délben, délután, de még este, sőt, hajnalban is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az ügyeletes felelős, hogy a pomázi tűzben meghalt egy nő

A pomázi tűzoltóság fegyelmi vizsgálata szerint sem az ügyeletesük sem a parancsnok nem felelős… Tovább olvasom