Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Lendvai: legyen bérplafon az állami, önkormányzati cégek vezetőinél

Az MSZP azt kezdeményei, hogy állítsanak be bérplafont a válság idejére a többségi állami és önkormányzati tulajdonú vállalatok és a közpénzből finanszírozott közmédiumok vezetőinél: fizetésük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke törvény által meghatározott fizetésének 25 százaléka legyen.
Erről Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke közleményben tájékoztatta az MTI-t vasárnap.

Az MSZP emellett azt is kezdeményezi, hogy a közszférában titoktartási kötelezettség címén „lelépési díjat" fizetni csak nagyon indokolt esetben lehessen.

A dokumentum szerint a szocialisták szorgalmazzák azt is, hogy a közszféra vállalatainak tulajdonosai, az önkormányzatok és a közmédiumok esetében pedig a közalapítványi kuratóriumok ellenőrizzék a prémiumfeltételeket.

A kuratóriumok akár peres úton semmisítsék meg azokat a megállapodásokat, amelyek alapján a prémium teljesítmény nélküli fizetéskiegészítésként szolgált - javasolja az MSZP.

Az MSZP kezdeményezései között van az is, hogy a közpénzekből gazdálkodó vállalatok tulajdonosai végezzenek azonnali összehasonlítást a piaci szférában működő, hasonló funkciójú vállalatok vezetőinek javadalmazásával és teljesítményével.

"Hasonlítsák össze például az adott önkormányzati vállalat és a településen működő más vállalatok, a MÁV és a GYSEV, a közmédiumok és a média területén működő más társaságok vezetőivel szembeni követelményeket és azok jövedelmeit" - szól a közlemény.

A tulajdonosok akadályozzák meg, hogy az állami, önkormányzati, közalapítványi tulajdonú társaságok vezető alkalmazottai valódi elvárások nélkül vagy tényleges feladataik megszűnte után „kegydíjként" részesüljenek a piaci szféránál magasabb jövedelmekben - kérik az MSZP-sek.

Lendvai Ildikó a közleményben leszögezi, hogy amióta a kormány elrendelte az állami és önkormányzati vállalatok vezetői juttatásainak közzétételét, a köztévétől a debreceni vállalatokon át a BKV-ig eddig gondosan titkolt összegek kerültek nyilvánosságra.

Az MSZP szerint az adózó állampolgárnak joga van ehhez a nyilvánossághoz, ezért elfogadhatatlan, ha némely vállalat esetében valóságos rejtvényfejtés kell az eligazodáshoz - fogalmaz a pártelnök.

Hozzáteszi: a vállalatok vezetőinek és tulajdonosainak kötelessége, hogy ne csak a jogszabály betűjét, hanem szellemét és szándékát is érvényesítsék, valamint tegyék mindenki számára érthetővé és elérhetővé az adatokat.

A pártelnök azt írja, hogy a nyilvánosság csak az első lépés, de a második lépés sem merülhet ki a jogsértések megszüntetésében és a szerződések átvizsgálásában.

"Többre van szükség. Nem egyenlősdire, de arányosságra és a világválság idején elvárható méltányosságra is" - fogalmaz Lendvai Ildikó.

A bérplafonról szólva a pártelnök megjegyzi: a közvagyont megtestesítő társaságok körében az egyik legfelelősebb poszt az MNB elnöki tisztje, amely ezért alkalmas viszonyítási pont lehet.

A MNB vezetőinek jövedelmét még a 2001-es törvény betonozta be, majd szintén a Fidesz-kormány ezt a PSZÁF elnökére is kiterjesztette; ennek nyomán távozhatott a hírek szerint, bírósági döntés alapján, 350 millió forinttal posztjáról Szász Károly - olvasható a közleményben.

Az MSZP azt javasolja, hogy Járai Zsigmond és Szász Károly fizetési szintjének negyedét határozzák meg a válság idejére bérplafonként az állami és önkormányzati vállalatok, közmédiumok esetében.

A külön jutalmak és a prémiumok kapcsán Lendvai Ildikó megjegyzi, hogy az csak extra teljesítményért járhat. "Arcátlanság, ha a közpénzekből szinte automatikusan teljesíthető feltételekkel burkolt bérkiegészítésként rendszeresen járnak jutalmak és prémiumok" - fogalmaz a pártelnök.

A közpénzekre nem kevésbé, hanem jobban kell vigyázni, mint a magánpénzekre - véli a pártelnök, hozzátéve: ahol közpénzeket kezelnek, ott alapkövetelmény az átláthatóság és a nyilvánosság.

Olvasóink írták

 • 12. KolompárRómeó 2009. szeptember 21. 10:25
  „10. hozzászólás igazságkereső 2009.09.21. 08:01

  Koszonom szepen. Sajnos valamiert nem hiszek benne, hogy valaha barmi is valtozna az orszagban. Igy van kodolva, vagy igy alakult az evszazadok soran. Ha valaki(k) elere allna(nak) egy ilyen sokszazezres kovetelesnek, akkor elobb-utobb ok is belesuppednenek a mostani "jol mukodo" rendszerbe. Es ok folytatnak azt, ami most is megy.

  Az az eros gyanum, hogy 1 ev mulva a mostani ellenzeket fogom ugyanigy szidni...”
 • 11. babocska 2009. szeptember 21. 09:23
  „A botokszos Ildikó össze vissza kárál,de elkéstek már vele.Hazudoznak éjjel-nappal,még álmukban sem mondanak igazat.Ezek mit akarnak,aki tud reálisan gondolkozni,az menekül tőlük,ilyen szöveggel,hogy készül a következő választásra.Amit maga sem hisz el,hogy jövőre maradnak!Ennyire talán a <moderálva> számitanak,hogy azokat fogják kihajtani szavazni,vásárlási utalvány dijazás fejében!Mert irni olvasni nem igen tudnak,s megmutatják nekik,na ide tegye a keresztet bátyám,mert ez lesz jó magának!”
 • 10. igazságkereső 2009. szeptember 21. 08:01
  „#1.KolompárRómeó: annyira igazad van,hogy nincs is mit hozzáfűzni.Talán "csak" annyit,hogy ha ebben az országban ezt több százezren követelnénk, talán nagyobb súllyal esne latba! Amit korábban is írtam: valamennyiőnknek össze kellene fogni, nagyobb lenne az eredmény elérésének esélye! Lendvai Ildikó szavai pedig már hiteltelenek 2006 óta, amikor teljes erővel falazott mindennemű hazugságnak! Tételesen igaz az, hogy hazugságra épül az MSZP minden mondata, miközben tettei az ország teljes kifosztására irányulnak és valósulnak meg a társadalom kárára.Szemrebbenés nélkül hazudik Kedves Ildikó, csak hát egyszer eljön az igazság pillanata!Emlékezzünk: Stirlitz kapitány is ezt mondta!”
 • 9. Power 2009. szeptember 20. 20:55
  „8. hozzászólás achilleus 2009.09.20. 20:17
  Jól megláttad a lényeget! :) :) :)
  Akkoriban még növekedtek az átlag keresetek, a nyugdíj, a közszférában illetményemelések voltak, stb.
  Mi is van jelenleg?
  Elvették a 13.havi kereseteket, a nyugdíjakat, az egyenlőbbek pedig 10-100 milliós jutalmakat, prémiumokat kapnak.”
 • 8. achilleus 2009. szeptember 20. 20:17
  „A Fidesz kormány utolsó évének ugyanezen az időszaka, ilyen problémákkal volt terhes:
  http://www.afsz.hu/resource.aspx?ResourceID=afsz_sajto_munkaugyi_kalendar_20014
  A szagszervezetek (többsége) akkor azért tiltakozott, mert nem volt eléggé differenciált a béremelés ....”
 • 7. benq 2009. szeptember 20. 20:13
  „akasztó fára mind...
  a vagyonukat meg vissza államosítani,de nem elosztani....
  úgy mint régen csinálták......
  szemét sz.rházi banda..”
 • 6. achilleus 2009. szeptember 20. 20:05
  „Már megint valami kommunikációs zűrzavar van: az alábbi helyen található videón Szollár Pete Domonkos azt bizonygatja, hogy nem azért hozták nyilvánosságra a béreket, hogy csökkentse, sőt marhára "életszerűnek" tartja a szuperbéreket:! http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=805 Igaz abban egyetértenek, hogy ez óriási bátorság volt, amit 1989 óta senki nem mert megtenni (itt a riporter azért leállította) /Nyilván igazmondó Gyurcsány is benne van a 20 évben, nemcsak a Fidesz). Jó szórakozást!”
 • 5. tricse 2009. szeptember 20. 19:56
  „Má minek?”
 • 4. Rosmary53 2009. szeptember 20. 18:18
  „Mi az, hogy a válság idejére? Az egész bagázs ott lop és lopott, ahol csak tud és tudott, de nem csak a kormánypárt, az összes! Csődbe vitték az országot, ki azzal hogy megszavazta, ki azzal hogy kritizálta, még most is milliókkal tesznek zsebre havonta, és ennek is terminust szabnának, hogy meddig legyen a bérplafon? A cikket el sem olvastam, nekem a cím fele is elég volt!”
 • 3. maci52 2009. szeptember 20. 16:55
  „Ildikó.ez hasonlít a Fekete Város-ra,hagyták kivérezni a szerencsétlent,jó nagy vagyon reményében,
  utána szaladtak orvoshoz.
  Ti az országot kivéreztettétek,most meg kárálsz mint egy kotlóstyúk.
  Késő,vissza a lenyúlt pénzzel.”
 • 2. Zorro 2009. szeptember 20. 16:24
  „Ildikó 7 év után felébredt mint Csipkerózsika álmából.”
 • 1. KolompárRómeó 2009. szeptember 20. 16:13
  „Kedves Ildikó, már megint a pofátok csak a nagy. Ha ezt komolyan gondoljátok, jövő héten már be is lehet terjeszteni, aztán gyorsan el lehet fogadni. Kész. Csakhogy nem lesz ebből semmi, mert:

  1: kiderül, hogy igen, tényleg úgy lesz, ahogy itt le van írva, de azért mégiscsak jár ez + az + amaz, amit nem fognak tele pofával hirdetni és a végén semmivel sem lesz kevesebb pénz ellopva
  2: valamiért nem szavazódik meg a tervezet és akkor lehet már megint az ellenzékre mutogatni, hogy persze, miattuk nem lett megszavazva, pedig ők aztán tényleg, meg mennyire nagyon

  Tessék cselekedni, különben - mily meglepő - nem hiszünk el semmit. De hát ugye ez nem előítélet, hanem tapasztalat. Amikor bejön a szúnyog a szobámba, inkább lecsapom, mert a szúnyogok csípnek. Ha ti mondtok valamit, alapból nem hiszem el, mert mindig hazudtok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: vizsgálják ki a püspökladányi útépítés szabálytalanságait

Csontos János (MSZP) a miniszterelnökhöz és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez fordult a… Tovább olvasom