Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Lengyel András: Egy aktuális regény

Lengyel András irodalomtörténész Vas István Mért vijjog a saskeselyű? című regényéről beszél.
„Vas István könyve többszólamú mű. Önéletrajz, visszaemlékezés élete egy szakaszára, az 1930-as évekre. De a szerző nemcsak kitűnő költő volt, hanem okos, sőt bölcs gondolkodó is, önéletírását esszészerű betétek gazdagítják, könyve így a korról való történeti tudás egyik forrása is. S mindez még egyáltalán nem a könyv teljes üzenete: amit ír, az intellektuális színezetű, mégis érzékletes és izgalmas regényként is olvasható. A könyv lapjain fölidéződnek írókortársai és barátai is, s mindenekelőtt a kor, melyben élniök adatott, s amelyről a köztudat még ma is sokféle, egymással össze nem egyeztethető képet őriz, s amelyek megítélése ma is megoszt bennünket.

Vas István higgadt és bölcs ember volt, megfogalmazásai árnyaltak, nem egyszerűsíti le azt, ami bonyolult, s az ítélkezésnél fontosabb számára a dolgok autentikus megjelenítése, érzékelhetővé és értelmezhetővé tétele. Könyvét így olyanok is tanulsággal, sőt élvezettel forgathatják, akiknek beállítódása, világlátása más, mint az övé.

A cím: Mért vijjog a saskeselyű? – Arany János Keveháza című költeményének egy sora, s a csata előtt gyülekező, vijjogó keselyűk fölidézésével az elkövetkező borzalmak eljövetelét előlegezi. A keselyűk ugyanis a harctér majdani halottaiért gyülekeznek. A könyv tárgya tehát végső soron az eljövendő tragédia előtörténete és a végjáték gondolati előlegezése azokból az utólag megvilágosodó emléknyomokból, amelyek már magukban hordozzák a bekövetkező tragédia lehetőségét. E könyv ma, amikor hatalmas erők szövetkeznek arra, hogy elleplezzék előlünk a világban bontakozó nagy tragédia már látható jeleit, s védtelenné tegyenek bennünket a veszélyek érzékelése iránt – aktuális mű is. Csak meg kell értenünk jelzéseit."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefoglalták az összes dalmáciai világítótornyot

A Robinzon-turizmus szerelmesei lefoglalták az összes világítótornyot az Adrián, Dubrovnik-Neretva… Tovább olvasom