Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Lengyel igazolvány az uniós határon kívüli lengyeleknek

Ha az Európai Unió schengeni határa Lengyelország keleti határa lesz, a keleti határon kívül rekedt lengyeleket a vasfüggönyhöz hasonló határ választja el. Emiatt lengyel igazolvány bevezetését tervezi a lengyel kormány.
A vágyakat össze kell egyeztetni az anyagi és a diplomáciai lehetőségekkel. Ez a lényege annak a tájékoztatásnak, amelyet a lengyel miniszterelnöki hivatal szakértője adott egy varsói napilapnak, az úgynevezett lengyel igazolványról. Még csak a tervezet kidolgozása kezdődött el, de az már látszik, hogy a külföldön élő, de nem lengyel állampolgárságú lengyelek szabadon, költőpénz bemutatása nélkül, és bármilyen hosszú időre beutazhatnak majd az anyaországba az új okmánnyal, diákként a hazaiakkal azonos jogokat élvezhetnek, könnyebben vásárolhatnak ingatlant, és szerezhetnek munkavállalási engedélyt.

Teljesen szabad munkavállalásra azonban nem számíthatnak a 18 százalékos munkanélküliséggel küzdő Lengyelországban, mint ahogy ingyenes egészségügyi és szociális ellátásra sem, mert erre nincs pénz -- figyelmeztet a kormányfő tanácsadója.

A Nyugat-Európában, Észak- és Dél-Amerikában és a világban másutt élő sok millió emigráns és az ő leszármazottaik számára főleg jelképes jelentősége lehet egy ilyen igazolványnak, és ugyanezt lehet elmondani az uniós tag Csehországban és Litvániában élő lengyel kisebbségre. De a Fehéroroszországban és Ukrajnában élő nagyszámú lengyelnek létkérdés, hogy akkor se szigetelődjenek el az óhazától, ha a keleti lengyel végekre tolódik át a szigorú schengeni határőrizet. Hiszen őket a történelem és a többszöri határtologatás tette határon túli lengyellé.

A lengyel igazolvány ötlete már hét éve a korábbi jobboldali kormány idején felmerült, de a parlamentig nem jutott el. Most még az első félévben szeretnék a képviselők elé vinni, és mivel - legalábbis elvben - a legnagyobb ellenzéki frakció is támogatja, törvény lehet belőle. Ám a miniszterelnökségi szakértő figyelmeztet, a lengyel diplomáciára nagy feladat vár, hiszen az érintett szomszédos országokkal is el kell fogadtatni a tervezett újdonságot.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontváry és az árvíz

A Szegedet elpusztító 1879-es árvíz idején egyetemi hallgatókból álló mentőalakulat élén érkezett a… Tovább olvasom