Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Lengyel zarándokok haltak meg egy buszbalesetben

Huszonhat lengyel zarándok meghalt, huszonnégyen megsérültek, amikor a francia Alpokban szakadékba zuhant az autóbuszuk. A baleset a Cannes és Grenoble közötti úton történt.
A buszon 49, többségében idős ember és két sofőr utazott, Szczecin környékéről indultak a zarándokhelyre. A baleset miatt még vasárnap Franciaországba utazik Lech Kaczynski lengyel államfő.

A lengyel busz katasztrófája nem a vak véletlen műve. A hét kilométeres erősen lejtő útszakaszon rengeteg súlyos baleset volt már. A hetvenes években egy belga busz 43 utasa lelte halálát ugyanott. Ezért a hatóságok erről a szakaszról már régen kitiltották a menetrendszerű járműveket, és elvileg a turista buszoknak is kerülőt kellene tenniük, hacsak nem rendelkeznek különleges kettős fékrendszerrel és az ezt tanúsító hatósági engedéllyel. Az útszakasz alsó és felső végén ott az erre figyelmeztető tábla.

Ennek ellenére a helyiek beszámolója szerint nagyon sokan mégis ezt a rendkívül kockázatos útvonalat választják. A szemtanúk szerint a lengyel busz feltűnően gyorsan jött lefelé a lejtőn, későn fékezett, és képtelen volt bevenni az éles kanyart. Áttörte a védőkorlátot és a 15 méteres zuhanás után azonnal kigyulladt. Természetesen a részleteket a precíz szakértői vizsgálat tisztázza majd, de a helyszínre érkezett Francois Fillon francia kormányfő is úgy vélte, hogy a busz vezetőjének nem lett volna szabad ezt az útvonalat választania.

Az ugyancsak a helyszínen tartózkodó és a közlekedésért is felelős Jean-Louis Borloo gazdasági miniszter pedig bejelentette: azonnal újra nyilvántartásba veszik az összes ehhez hasonlóan veszélyes útszakaszt, és határozott lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a tiltó rendelkezések a valóságban is érvényesüljenek.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen ételeket fogyasszunk a kánikulában?

A kánikulában különösen figyelni kell arra, hogy milyen élelmiszereket veszünk, és azokat hogyan… Tovább olvasom