Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Lényeg, hogy boldog kutyát lásson a zsűri

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének éves klubkiállítására készít fel tacskókat a Sopronhorpácsról nemrég Lövőre költözött Szeli Judit. A versenyen ő kíséri majd a kutyákat. Mint „handler” már számos sikert ért el, az általa felvezetett kutyusok között fajta- és kiállításgyőzteseket is említhetünk.
Szeli Judit nem ismeretlen a Kisalföld olvasói számára, ő az a fiatal hölgy, aki „handlerként”, azaz kutyafelvezetőként sorra szerzi a díjakat a különböző ebszépségversenyeken. A lövői lány immár tíz esztendeje készít fel kutyákat a versenyekre, több nemzetközi kiállításon is díjat szerzett a kutyák gazdáinak. Most a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületén belül működő Magyar Tacskótenyésztők Egyesületének éves klubversenyére készít fel több tacskót.
– Fontos megmérettetés számomra a vasárnapi verseny, melynek Szombathely ad otthont – mondja Szeli Judit, majd hozzáteszi, erős a mezőny, hiszen rekordnevezéssel, 133 tacskó közül hirdet a szintén nemzetközi zsűri korosztályonként egy-egy győztest. – A mostani versenyen kizárólag a kutya külleme és viselkedése számít, tehát ügyességi feladatokat nem kell betanítani. Lényeges azonban, hogy a kutya minél szocializáltabb legyen, azaz a zsűri és a közönség boldog, kiegyensúlyozott tacskókat lásson. Olyat, amelyik élvezi, hogy szerepelhet.
Judit úgy vélekedik – márpedig ha valaki, ő érti az ebek nyelvét –, hogy a kutya érzi és élvezi, ha szerepelnie kell. – Vannak kifejezetten showkutyák, amelyikek még rá is tesznek egy lapáttal, ha figyelik őket – folytatja Judit. A versenyhez szokott kutyák, mihelyt kikozmetikázzák és felkészítik a szőrüket, már tudják, hogy most kell produkálniuk magukat. A vasárnapi klubkiállításon tehát a kutyák megjelenését veszik górcső alá. A legmesszebb menőkig megvizsgálják az anatómiát, a testarányokat, a végtagok szabályosságát, a mozgást, a fogazatot, a füleket, a szőr típusát és minőségét, összességében az állat kompaktságát, amit a német fajta standardhoz viszonyítanak. A versenyen pénzdíjat nem, de elismertséget és hírnevet lehet szerezni.
„ Az állat tenyészértéke nő a jó helyezéstől, hiszen a kant utána keresik majd

fedeztetéshez, a nőstény kölykei pedig

nagyobb értéket képviselnek. Bár nem ez motiválja leginkább a fajtaszerelmes

kiállítókat, hanem az elhivatottság.”
Szeli Judit egyébként a 2004-es tacskó klubkiállításon szerezte meg a legértékesebb díjakat, Borsfai Csaba ebtenyésztő kutyáival.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkedvesebb gyerekdalok gyűjteménye

Nagyszerű albumot adott ki a Fortuna Records: az óvodásdalok gyűjteményének második részét. Tovább olvasom