Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Lényegesen többen vallották meg nemzetiségi identitásukat a népszámláláskor

Az elmúlt három évben a kormány sokat tett a nemzetiségekért: az alaptörvényben rögzítette, hogy a magyarországi nemzetiségek államalkotó tényezők, nyelvüket, kultúrájukat védi.
A legutóbbi népszámláláskor lényegesen többen vallották meg nemzetiségi identitásukat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közzétett adatok szerint, mint tíz éve - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel. A tárca szerint ez a kormány sikeres nemzetiségpolitikájának köszönhető.

Az elmúlt három évben a kormány sokat tett a nemzetiségekért: az alaptörvényben rögzítette, hogy a magyarországi nemzetiségek államalkotó tényezők, nyelvüket, kultúrájukat védi - emelték ki. Hozzátették: a nemzetiségi önkormányzatok költségvetési támogatásaiban bekövetkezett változásoknak köszönhetően az országos nemzetiségi önkormányzatok által átvett intézmények száma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban.

A közleményben azt írták: Magyarország a térség számos országa számára követhető példa. Több országban a magyar modell alapján alkották meg a nemzetiségek országos képviseletének rendszerét és kulturális autonómiájának lehetőségét.

Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese a népszámlálásról szóló csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: 315 583 ember (a tíz évvel ezelőttihez képest 153,4 százalék) vallotta magát cigánynak első- vagy másodsorban. A jelentős emelkedés okaként említette, hogy megengedték a kettős identitás megjelölését. Ezen felül 71 686-an vannak, akik önmagukat roma emberekkel közös háztartásban élőknek vallották, továbbá 247 959-en laknak "nagymértékben cigány nemzetiséghez tartozók által lakott területen" - fogalmazott.

Kitért arra: a második legnépesebb nemzetiséget a németek jelentik 185 696-es, a harmadikat pedig a románok 35 641-es létszámmal, utóbbiaktól nem sokkal marad el a szlovákság, 35 208-as lélekszámmal. A migráns csoportok közül a legnagyobb az oroszok aránya, ők 13 337-en vannak, ami 242 százaléka a 10 évvel ezelőtti adatnak, a kínaiak pedig 6770-en élnek Magyarországon, ami a korábbi adathoz képest 232,2 százalékot jelent.

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. március 28. 20:26
    „Érdekes módon kimaradt egy magát nemzetiségként regisztráltatni nem akaró igen befolyásos csoport. Nemzeti hovatartozás helyett beszélnek vallásról, identitásról, származásról, mindig az érdekeiknek megfelelően. A háttérből szeretnek irányítani. Csak akkor kerülnek előtérbe ha vélt vagy valós sérelem éri őket. De akkor nem csak itthon hallatják a szavukat, az egész világot telesírják sérelmeikkel.”
  • 1. deszkás 2013. március 28. 19:18
    „"Mi tettünk a nemzetiségekért"? Persze külföldön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa fiatalkorúak börtönében misézett nagycsütörtökön

A római Casal del Marmo fiatalkorúak börtönét kereste fel nagycsütörtökön Ferenc pápa, aki 59… Tovább olvasom