Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Leonellesek segítségkérése

A Leonell Textilipari Kft. kétszáz, leépítésre került alkalmazottjának "megmentésére " tervet dolgoztak ki.
Azt akarják elérni, hogy az állásukat elvesztők kérhessék nyugdíjukat. Többségük ugyanis olyan asszony, aki évtizedeken át ugyanott dolgozott. Molnárné Fertetics Brigitta, a Leonell Textilipari Kft. szakszervezeti titkára szerint a nyugdíjazás lenne a legolcsóbb megoldás és a legemberségesebb is: megmentené az időseket a megalázó visszautasításoktól.

A javaslatot levélben küldte el a döntéshozóknak.
Dobrányi Sándorné harminc éven át dolgozott a textilcégnél, amit most Leonellnek hívnak, de nemrégiben megkapta a felmondást. A nyugdíjhoz még fiatal, az elhelyezkedési esélyek szempontjából már idősnek számít. Megbetegedett, így takarítást, más alkalmi munkát se vállalhat. Csak vár és reménykedik, hogy kifizetik a felmondási időre járó pénzét és a végkielégítést. Egyre elkeseredettebb. Meg kellett válnia a helytől, amihez kötődött, létbizonytalanságba került. Fia tanuló, lánya most diplomázott, félretett pénze, a szövőn kívül más végzettsége nincs.

Sokan vannak hozzá hasonló helyzetben, mert a felszámolás alatt álló kft. leépítésre került kétszáz alkalmazottjának zöme olyan negyven, ötven feletti asszony, aki évtizedeken át ugyanott dolgozott. „Megmentésükre" a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének helyi csoportja tervet dolgozott ki. Azt levélben elküldte a győri polgármesternek és a megyei közgyűlés elnökének mint országgyűlési képviselőknek, és a nagyobbik kormányzó pártnak.

A javaslat szerint azokat, akik a rájuk vonatkozó legkorábbi nyugdíjazási lehetőség előtt nem sokkal veszítik el állásukat, mégiscsak befogadhatná a nyugdíjrendszer. A szakszervezet ezt kéri, mert a korábban a textiliparból utcára kerültek közül sokan nem tudtak elhelyezkedni, hiába voltak az átképzések, a támogatások, felőrölték őket az elutasítások, belebetegedtek abba, hogy sehol sem kellenek. Az érdekvédők emiatt az özvegyi nyugdíj újraszabályozását is indokoltnak tartják.


– Tudom, hogy sokan azt mondják: „Ez a kérés egy álom!" De elég csak utánaszámolni, mekkora összeg ezeknek az embereknek az átképzési, elhelyezkedési támogatása, munkanélküli-, szociális, egészségügyi ellátása. Könnyű belátni, hogy nemcsak emberségesebb is az általunk javasolt megoldás, hanem olcsóbb is, és a törvénymódosítás se túl nagy ár érte – szögezte le Molnárné Fertetics Brigitta, a leonelles szakszervezet titkára.

A felszámolás alá került Leonell kft. munka nélkül maradó dolgozóinak a megyei munkaügyi központ felajánlotta szolgáltatásait. Rimányiné Somogyi Szilvia igazgató tájékoztatása szerint a központ egy munkaerőigényét jelző megyénkbeli textilipari vállalkozás és a Leonell vezetői között kapcsolatot teremtett, így van esély arra, hogy a felmondólevelet kapott szakmunkások egy részének ennél a cégnél munkalehetőséget biztosítanak. Akiknek ez nem jelent megoldást, más munkalehetőségeket ajánl a munkaügyi központ, szükség esetén átképzéssel, egyéb támogatással segíti elhelyezkedésüket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy bukás Jackson új lemeze

Jacko nem jött ki jól a perből: legújabb válogatáslemeze mindössze nyolcezer példányban kelt el. A The Essential Michael Jackson címre keresztelt, dupla válogatáslemez az amerikai lemezlista 128. helyén kezdett, ami nyugodt szívvel nevezhető kudarcnak. Ez Jacko első kiadványa a nagy nyilvánosságot kapott, nemrég véget ért gyermekmolesztálási per óta. Tovább olvasom