Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

''Lépj egyet előre'' - ingyenes felnőttképzési program

Több mint 11.000 felnőtt szakképzésére vagy a szakképesítés megszerzéséhez szükséges közismereti tudás elsajátítására nyújt lehetőséget a 2006. januártól 2007. végéig tartó, az Európai Unió és a magyar állam pénzügyi támogatásával létrejött "Lépj egyet előre" ingyenes felnőttképzési program.
Az Európai Unióban csaknem minden második felnőtt bekapcsolódik a felnőttképzésbe. Az EUROSTAT 2003. évi felmérése szerint nálunk kevesen tanulnak felnőttkorban. Magyarország versenyképességének egyik meghatározó eleme, hogy a gazdaság rendelkezésére áll-e a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő. Ma hazánkban több mint 2 millió ember, a felnőttek 40 százaléka nem rendelkezik szakképesítéssel.

A magyar kormány a 100 lépés program keretében megteremtette a versenyképes tudáshoz való ingyenes hozzáférés lehetőségét a fiatal és idősebb felnőttek számára a "Lépj egyet előre" programban, amelynek fő elemei:

- alapfokú iskolai végzettséget szerezhetnek azok a felnőttek, akik azzal nem rendelkeznek, de a 6. osztály befejezését igazoló bizonyítványuk van. Az alapfokú iskolai végzettség megszerzése után szakképesítést adó képzésekbe is bekapcsolódhatnak;

- akik kevesebb, mint 6 osztályt végeztek, a program során megszerezhetik a szakképzés megkezdéséhez szükséges közismereti és szakmai kompetenciát, majd ezután szakképesítést is szerezhetnek;

- az általános iskolát befejezettek számára mód nyílik szakképesítés megszerzésére hiányszakmákban vagy a munkáltató által igényelt munkakörhöz kapcsolódó szakmákban;

- érettségivel rendelkező felnőttek lehetőséget kapnak, hogy érettségire épülő szakmát szerezzenek a projekt során;

- a már szakképesítéssel rendelkezők számára lehetőség nyílik meglévő szakképesítésükre épülő új szakképesítés megszerzésére hiányszakmákban, valamint betöltött munkaköréhez kapcsolódó, illetve a munkáltató által igényelt munkakörben.

A képzést olyan Magyarországon bejegyzett, akkreditált képzőintézmények végzik, amelyek rendelkeznek a szükséges tárgyi és személyi feltételekkel és állami képesítést nyújtó vagy akkreditált képzési programmal a képzés helyszínén. A programban a képzés ideje átlagosan 400 óra.

A tanulást vállaló felnőttek képzési költségét és a sikeres végzést követő juttatást - ez a mindenkori minimálbér összegének felel meg - az egyén és a Foglalkoztatási Hivatal között létrejött szerződés alapján az Európai Unió és a magyar kormány átvállalja.

A választható képzésekről a munkaügyi központokban, a képző intézményeknél, vagy a 323-3230-as budapesti telefonszámon a Foglalkoztatási Hivatal Felnőttképzési Igazgatóságán lehet információt szerezni. Az érdeklődők kérdéseit az egylepes@lab.hu e-mail címen fogadják.

A "Lépj egyet előre" programról, a képzési kínálatról információ, valamint jelentkezési lap 2006. január 11-től a Foglalkoztatási Hivatal honlapján - www.afsz.hu - található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar szakembereket fizetik a legjobban Kelet-Európában

Nálunk honorálják a legjobban a szakembereket Közép- és Kelet-Európa országai között - derül ki a… Tovább olvasom