Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

˝Lépni kell a jegybankkal kapcsolatos kifogások ügyében˝

Az Európai Bizottság szerint még nem teljesültek annak a feltételei, hogy bármilyen pénzügyi támogatásról nemzetközi tárgyalások kezdődhessenek Magyarországgal.
Az Európai Bizottság szerint még nem teljesültek annak a feltételei, hogy bármilyen pénzügyi támogatásról nemzetközi tárgyalások kezdődhessenek Magyarországgal.

Pia Ahrenkilde Hansen szóvivő szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a feltételek közé tartozik azon további tisztázó információk megadása, amelyeket a bizottság a jegybankra vonatkozó szabályozással kapcsolatban szerdai bejelentése szerint kért a magyar hatóságoktól, továbbá a bizottság korábbi kérdéseire adott válaszokban szereplő vállalások "tettekre fordítása".

"Jogi szövegekre van szükség, menetrendre van szükség az érintett szabályozások hatályba lépéséhez, és további magyarázatra van szükség a jegybankelnök javadalmazását illetően is" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy a bizottság szerdán a jegybank függetlenségével összefüggő kötelezettségszegési eljárásban nem lépett tovább.

Jelezte, azt is fontosnak tartják, hogy ezekről a kérdésekről az Európai Központi Bankkal (EKB) is konzultáljanak.

Leszögezte Ahrenkilde Hansen azt is, hogy nincs viszont összefüggés a kötelezettségszegési eljárások és a Magyarország ellen túlzott államháztartási deficit miatt folyó eljárás között.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a nemzeti bank függetlensége a bizottság legfontosabb aggodalmai közé tartozott.

Az Európai Bizottság januárban indított három kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, ezek egyike éppen a jegybanki szabályozásra vonatkozott. E témában az első fázisban feltett kérdésekre adott válaszokat a bizottság feltételesen elfogadta, és egyelőre nem döntött az eljárás folytatásáról, de leállításáról sem.

Szerdai közleménye szerint a testület egyebek között megállapította: az az ígéret, hogy meg fogják változtatni a jegybank függetlenségét befolyásoló magyar jogszabályt, választ ad "néhány kulcsfontosságú aggályra". Most arra van szükség, hogy testet öltsenek, tényleges új jogalkotásban igazolódjanak ezek a magyar kötelezettségvállalások. Emellett Magyarországnak további kötelezettségvállalásokat kell tennie, és további pontokat kell tisztáznia.

Olli Rehn, a gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök a közlemény szerint maga is üdvözölte, hogy Magyarország kész kijavítani a nemzeti bankra vonatkozó jogi szabályozást.

"Mindazonáltal világos kötelezettségvállalásokra és bizonyítékra van szükségünk, például olyanra, ami törvénytervezetben tükröződik. A levelünkre érkező válasz alapján fogunk dönteni arról, hogy folytatjuk-e vagy sem a kötelezettségszegési eljárást" - mondta Rehn.

A közlemény szerint a bizottság azt is kéri a kormánytól: hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy rendszeresen sajtóközleményeket bocsát ki, amelyekben a nemzeti bank monetáris politikai döntéseit bírálja.

A bizottság emellett továbbra sincs teljesen meggyőződve arról, hogy a jegybankelnök javadalmazására vonatkozó szabályozás nem szolgálhat nyomásgyakorlás eszközéül, ami szintén sértené a függetlenség követelményét. Ezért a testület ezzel kapcsolatban is további felvilágosítást tart szükségesnek.

Olvasóink írták

  • 1. kopkop 2012. március 07. 13:30
    „Tisztelettel kérem az Európai Bizottságot, hogy az én jövedelmemet is szíveskedjen vizsgálni és emelést eszközölni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány elkötelezett a deficitcél elérésében

A kormány jelezte az Európai Bizottságnak, hogy a megfelelő hiányszint biztosítása érdekében mintegy… Tovább olvasom