Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Lepsényi: nőhet a közúti személy- és teherforgalom

A tendenciák azt mutatják, hogy a gazdasági válság ellenére világszerte tovább fog növekedni a közúti személy és teherforgalom az elkövetkező években - mondta el Lepsényi István, a Magyar Gépjármű Szövetség elnökségi tagja egy konferencián hétfőn.
Lepsényi István a Noerr és Társai Ügyvédi Iroda és az ITD Hungary által szervezett "A magyarországi gépjárműipar - Aktuális jogi és gazdasági kérdések" című rendezvényen kiemelte: a legnagyobb szerepe a gépjárműiparban a dinamikusan fejlődő Ázsiának és Kelet-Közép-Európának lehet a közeljövőben.

Hozzátette: utóbbi régióban kiemelt szereppel bírhat Magyarország, mivel a gyártók 500 kilométeres körzetükben keresnek beszállítókat, ami Magyarországnak földrajzi elhelyezkedése miatt előnyt biztosít versenytársaival szemben.

Rámutatott: a gazdasági válság miatt 2008 szeptemberében szinte teljesen összeomlott a közép-kelet-európai autógyártás, amelynek visszaesése csak 2009 nyarán állt meg, azóta azonban folyamatos az élénkülés az iparágban.

Ennek ellenére tavaly a Top 500 magyar vállalatból 40 gépjárműipari cég volt, összesen csaknem 3.500 milliárd forintos árbevétellel, amelynek több mint felét az Audi és a Suzuki exportja tette ki.

A konferencián Sandrocha Kamilla, az ITD Hungary osztályvezetője bemutatta a kormány 2009-2011-es Közúti Közlekedési Akciótervét, amely egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatásokat, uniós tárfinanszírozott támogatásokat, fejlesztési adókedvezményeket, valamint munkahely-teremtési és képzési támogatásokat foglal magába.

Elmondta: egyedi kormánydöntéseket a kormány még a tavaszi választásokig hozhat, míg a rendszer bevezetése óta eltelt időszakban mintegy 1,6 milliárd euró értékű beruházás valósult meg ezen támogatási forma segítségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energetikai kapcsolatokról is tárgyal Bajnai Zágrábban

Az energetikai kapcsolatok kiszélesítéséről és Horvátország tervezett európai uniós csatlakozásáról… Tovább olvasom