Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Lesz elegendő oltóanyag

Lesz elég humán oltóanyag a madárinfluenza emberre is veszélyes változata, a H5N1-vírus ellen – tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kommunikációs főosztálya csütörtökön.
Az ÁNTSZ és a Fluval H5N1 vakcina gyártója, az Omninvest Kft. közötti szerződés biztosítja azt, hogy szükség esetén megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre – közölték.
Közben befejeződött a Szentes-Lapistó tíz kilométeres körzetében kialakított megfigyelési zónában a teljes baromfiállomány átvizsgálása, sehol nem találtak újabb megbetegedést – tájékoztatott a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság titkára csütörtökön. Az állatorvosok átvizsgálták a Szentes-Lapistó tíz kilométeres körzetében kialakított megfigyelési zónában található 18 baromfitartó telepet és az összes tanyát, és sehol nem találtak megbetegedésre utaló jelet. A bevezetett rendszabályok, valamint a lúdtartó telepen a szárnyasok preventív leölése hatásos volt, és ezzel sikerült megelőzni a megbetegedés továbbterjedését. A zömmel csirkéket, kisebb részben tömőlibákat nevelő telepeken a szárnyasokat zárt helyen kell etetni és itatni, s különösen ügyelni kell arra, hogy ne érintkezzenek vadmadarakkal. Az állattartók számára azért is fontos a rendszabályok betartása, mert csak akkor jogosultak kártérítésre, ha mindenben eleget tettek az állat-egészségügyi hatóságok előírásainak.
A Csongrád megyei állat-egészségügyi hatóság kérésére a szentesi vadásztársaság vadászai kilövik a Lapistó körüli védőzónában található vadkacsákat. A kilövésre a víruskeresés miatt van szükség. A lelőtt vadmadarak tetemeit az állat-egészségügyi hatóság begyűjti, s a laboratóriumi vizsgálatok döntik majd el, hogy megalapozott-e a gyanú: a vadkacsák terjesztik a H5N1-es kórt Csongrád megyében. (Előzmény: vizsgálatok a körzetben a madárinfluenza H5N1-es típusú törzsét mutatták ki elhullott házi libákban.) (mti)

Különleges figyelőrendszer

Csütörtökön Románia bejelentette: mától betiltja baromfi behozatalát Magyarországról a madárinfluenza-veszély miatt. A román főállatorvos szerint különleges figyelőrendszert léptettek működésbe a fertőzés erős veszélyének kitett körzetekben, elsősorban a Duna-deltában. Eddig még nem találtak elpusztult állatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs veszélyben a roma önkormányzat

A Soproni Cigány Kisebbségi Önkormányzat működése nincs veszélyben, a megmaradt három képviselő… Tovább olvasom