Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Lesz hazafias törvény Szlovákiában

Szlovákiában törvényt terveznek a hazafiasságról. A Szlovák Nemzeti Párt által javasolt törvény tervezett szövegén tartalmi változásokat kérnek a párt kormánykoalíciós partnerei - írta az Új Szó című pozsonyi napilap szerdai számában.
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a hazafias törvénnyel azt szeretné elérni, hogy Szlovákia minden iskolájában a kiselsősöktől a gimnazistákig reggelente mindenki elénekelje a szlovák himnuszt. Szeretné, ha minden tanteremben kifüggesztenék az ország címerét, zászlaját, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. Emellett minden kamasznak hűségeesküt kellene tennie a Szlovák Köztársaságra, amikor átveszi első személyi igazolványát, és az is szerepelne a törvényben, hogy külön tiszteletet érdemelnek az ország alkotmányos szervei, az államfő, a parlament és a kormány.

A három kormánypárt keddi megegyezésének értelmében a pozsonyi parlamentben második olvasatba utalják, majd átdolgozzák az SNS törvénytervezetét. A másik két kormánypárt, a Smer és a Vladimir Meciar vezette HZDS korábban nem támogatta a javaslatot. Meciar szerint tartalmi változásokat kell végrehajtani a törvény szövegén, különben nem fogják támogatni a második változat elfogadását. Hasonló nyilatkozatot tett Pavol Paska (Smer), a szlovák parlament elnöke.

Az ellenzék nem ért egyet a tervezettel. Pavol Hrusovsky, a kereszténydemokraták frakcióvezetője úgy véli, hogy a hazafiasság erősödését nem lehet törvényekkel kierőszakolni, más módszereket kell keresni. A javaslatot marketinghúzásnak tartja, amellyel a koalíció el akarja terelni a figyelmet a belső problémáiról.

Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint a megegyezés mögött az áll, hogy egyik koalíciós párt sem akar "kisebb szlováknak" mutatkozni a másiknál.

Olvasóink írták

  • 2. Zejko 2009. december 02. 14:57
    „Hazafias torveny LOL :D hol elnek ezek a hazafiassagot torvenyekkel ???? <moderálva> :D”
  • 1. mentelmi-jog 2009. december 02. 14:20
    „Kisebb szlováknak?! Jó vicc! Ha megadom a számom valaki elküldené sms-ben Szlovákia egész történelmét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet Iszlámábádban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Iszlámábádban a pakisztáni haditengerészet… Tovább olvasom