Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Lesz hol lakniuk az országgyűlési képviselőknek a fővárosban

Öt honatyánk (országosan 76 képviselő) kér és kap is majd szállodai szobát vagy lakást a parlamenttől.

Hárman köszönik, megoldják e nélkül. Az új országgyűlési törvény értelmében a képviselők ebben a parlamenti ciklusban már nem kapnak lakhatási támogatást. Helyette az Országgyűlés Hivatala biztosít számukra budapesti lakást vagy szállást.

A törvény szerint háromféle szállás jöhet számításba: az Országgyűlés tulajdonában lévő lakás, bérelt lakás vagy szálloda – a gyakorlatban az utóbbi kettő jöhet szóba.

A Győr-Moson-Sopron, illetve Komárom-Esztergom megyét képviselő honatyák közül Firtl Mátyás (Kópháza), Gyopáros Alpár (Csorna), Hoffmann Rózsa (Bakonyszentlászló), Simon Róbert Balázs (Győr) és Kara Ákos (Győr) igényel lakást vagy hotelszobát. Nagy István (Mosonmagyaróvár) viszont nem, mint ahogy a két Komárom-Esztergom megyei képviselő: Czunyiné dr. Bertalan Judit és Bencsik János sem.

Nagy István már áprilisban kijelentette a Kisalföldnek, hogy „hotelben biztosan nem alszom majd". Simon Róbert Balázs hetekkel ezelőtt szintén ugyanazt mondta, mint most: „Mivel nincs fővárosi lakcímem, így ha szükséges, élni fogok az Országgyűlés Hivatala által kínált lehetőséggel." Kara Ákos azt válaszolta nekünk anno: „Ahogy eddig is, a minimális időt szeretném parlamenti munka után a fővárosban tölteni, amikor csak lehet, ingázom majd." Ez most is igaz – tette hozzá tegnap, csak szükséges esetben él a szállodai helyfoglalással.

Firtl Mátyás és Gyopáros Alapár azt mondta most nekünk, hogy a parlamenti munkarend miatt az éjszakába nyúló ülések után van szükségük szállásra. Ezért élnek a lehetőséggel.

Az Országgyűlés havonta maximum a képviselői tiszteletdíj 25 százalékát, azaz 187 ezer forintot költhet az egyes képviselők lakhatására, függetlenül attól, hogy ez bérlakás vagy szállodai szoba. Ebbe a havi rezsiköltségek is beleszámítanak. A képviselők bármikor kérhetik, hogy béreljenek számukra lakást, vagyis az igénylők jelenlegi, országos 76-os listája is változhat még.

A listát az Origo kérésére állította össze az Országgyűlés Hivatala. Tudni kell, hogy a lakásokat még senki sem kapta meg, a folyamat most ott tart, hogy a hivatal értékforgalmi becslőket küld a szóba jöhető lakásokba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom