Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Lesz pénz a balatoni szúnyogirtásra

Lesz pénz az idei balatoni szúnyogirtásra, a kiemelt üdülőövezet várhatóan 45 millió forintos állami támogatást kap a célra, amelyhez ugyanekkora összeget kell hozzárakniuk az érintett önkormányzatoknak - jelentette be Lázár János, a Balatoni Szövetség (BSZ) titkára a szervezet pénteki közgyűlésén Keszthelyen.
A Balatonon négy évenként írnak ki közbeszerzési tendert a szúnyogirtás elvégeztetésére, amely ismét esedékessé vált, így a pályázat egy ügyvédi iroda közvetítésével hamarosan megjelenik.

Az elmúlt években akadt önkormányzat, amelyik nem fizette be a kasszába az irtás költségeinek ráeső részét, és a BSZ-nek nincsenek tartalékai, hogy állja nem fizetők helyett a költségeket. Ezért idén az ilyen települések területét kihagyják a szúnyogirtásból - közölte a titkár. A 90 millió forintos keret fedezi majd az egy-egy szezonban, általában áprilistól szükségessé váló 2-3 biológiai és 5-7 kémiai beavatkozást, továbbá ebből fizetik azt a szakértői csapatot is, amelynek vizsgálatai nyomán alkalmanként elrendelik az irtást.

Lázár János arról is beszámolt, hogy a BSZ felvette a kapcsolatot a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézettel, kérve, hogy a tudósok vizsgálják meg a csapadékos, belvizes időjárás balatoni élővilágra gyakorolt hatását. Az elmúlt egy-két évben már nemcsak a szúnyogok, hanem például a nem csípő, de tömegesen előforduló árvaszúnyogok okoznak egyre nagyobb gondot az üdülőövezetben. Így arra a kérdésre is választ várnak a tudósoktól, gyéríthető-e, illetve szabad-e gyéríteni az árvaszúnyogot.

Olvasóink írták

 • 2. deszkás 2011. március 04. 19:08
  „Mint 50évig volt. Máshová meg minek. Le van.. Vagy le se..”
 • 1. gedeon 2011. március 04. 18:30
  „Kovácsék a Balatonnál nyaralnak. Első este össze-vissza csípik őket a szúnyogok.
  - Ha lekapcsolod a villanyt, akkor nem jönnek be - mondja Kovácsné.
  Ám ekkor a szobába két szentjánosbogár repül be.
  - Látod? Ez sem használ semmit - elégedetlenkedik a férj. Az átkozott vérszívók most zseblámpával jönnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz gázolt halálra egy 14 éves lányt

A helyszínen meghalt egy 14 éves lány, akit elütött egy autóbusz pénteken kora délután Tiszajenő és… Tovább olvasom