Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Leszerel a somogyi rendőrök több mint tíz százaléka

Száznegyven rendőr szerel le az év végén Somogy megyében. A főkapitány szerint egyelőre nincs gond, mert a határőrök közül negyvenen egyenruhát váltanak.
A somogyi rendőrök több mint tíz százaléka, 140 egyenruhás szerel le év végéig, ez az arány akár egy egész kapitányság létszámával felér, közölte a megyei rendőrfőkapitány. A távozók között három városi kapitány mellett a vízi rendészet vezetője is szerepel, a kommandósoknak pedig fele kérte nyugdíjazását az év során.
28 év az áltagéletkor

Dégi Endre szerint nem a feladatok vagy a munkahelyi légkör indokolja a tömeges méreteket öltő, korkedvezményes nyugdíjazást, hanem a rendőrök a megszerzett jogaik elvesztésétől tartanak, így attól, hogy nem mehetnek 25 év szolgálat után jól megérdemelt pihenőre. A főkapitány emlékezete szerint az elmúlt évtizedekben ilyen nagy arányú generációváltás nem volt Somogyban, korábban 30-35 évig szolgáltak a rend őrei, jelenleg csak néhány 50 évnél idősebb kolléga dolgozik a közbiztonság szolgálatában.

"A nagy arányú nyugdíjazás ellenére működési zavar nem mutatkozik a főkapitányság területén, mivel arányosan oszlik meg a távozók aránya a szolgálati ágak és a szervek között" - tette hozzá. Az átlagos életkor mindössze 28 év az állományon belül, az utánpótlás biztosítása azonban Dégi Endre szerint megnyugtató.

"A határőrség átszervezésével kapcsolatos elbizonytalanodás kapcsán is sokan megkerestek bennünket, a határőrök rendészeti kiképzést kaptak, velük máris 40 főt pótolni tudtunk" - mondta a főkapitány, aki szerint "ez egy pillanatnyi helyzet, amin úrrá tudunk lenni".

Az idén és jövőre még a közalkalmazottak a jelenlegi szabályok szerint mehetnek nyugdíjba, ezeket a szabályokat azonban várhatóan szigorítják. Országszerte számos rendőr jelezte, hogy az év végével nyugdíjba vonul.
Kapcsolódó anyagok

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit jelent önnek a hűség napja?

Tovább olvasom