Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik vezetőjét

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérlete, valamint hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt múlt pénteken rendelt el nyomozást.
Letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát az úgynevezett uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénylése ügyében - tájékoztatta Szoboszlai-Szász Richárd főügyészhelyettes hétfőn az MTI-t.

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérlete, valamint hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt múlt pénteken rendelt el nyomozást. A jelenlegi adatok szerint a 2012/2013 gazdálkodási évben az MVH egy vezető beosztású dolgozója és annak bűntársai szervezett módon követtek el visszaéléseket: a MVH által kezelt uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénybevétele céljából az erre a célra szervezett gazdasági társaságok révén több száz millió forint értékben valótlan tartalmú területalapú támogatási kérelmeket nyújtottak be - olvasható a közleményben.

A pénz kifizetését az időközben megindult büntetőeljárás meghiúsította - tették hozzá.

A nyomozással megbízott Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói múlt pénteken gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették az MVH vezető beosztású dolgozóját, valamint annak három bűntársát. A Fővárosi Főügyészség mind a négy gyanúsított esetében indítványozta előzetes letartóztatásukat. A Pesti Központi Kerületi Bíróság az indítványt megalapozottnak találta és vasárnap - a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyére tekintettel - valamennyiüket előzetes letartóztatásba helyezte.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára múlt szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a tárca információi alapján a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el azoknak az ügyében, akik bűncselekménnyel akartak megszerezni uniós területalapú támogatásokat.

Az ügy részleteiről Budai Gyula annyit mondott: ezek a bűnözői körök az idén hoztak létre olyan gazdasági társaságokat, amelyek május 15-e után kérelmeket nyújtottak be területalapú támogatásokra. A cégek olyan területekre adtak be támogatási igényt, amelyeket nem béreltek, nem használtak, tehát amelyekre nem volt jogosultságuk.

A tárca információi szerint 24 cégről, és 400 millió forintos támogatási igényről van szó. Budai Gyula szerint "blődség" a Gőgös Zoltán szocialista politikus által említett egymilliárd forint.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a tárca már februártól az információk birtokában volt, a hatóságokkal együttműködve az érintett cégeket figyelemmel kísérték, a támogatási kérelmek benyújtása után pedig intézkedtek, hogy az igényléseket ne fizessék ki. Sem az Európai Uniót, sem a magyar államot nem érte kár - szögezte le Budai Gyula.

Olvasóink írták

 • 7. _csutak_ 2013. október 14. 18:03
  „Ha cinikus lennék akkor azt írnám, hogy azt csinálták, mint a drogbárók.
  Azok is feldobnak egy kamiont azért, hogy a többi nyugodtan fuvarozhasson.
  Amúgy azt hiszem, hogy egy miniszter felelős a beosztottaiért, mert ha Havas önként lemondott akkor ezt meg el kellene kergetni.”
 • 6. benq 2013. október 14. 13:13
  „Tisztel! 3. pachakuti 2013.10.14. 11:42

  Ilyen nincs!
  A Fidesz által irányított, fideszesek által vezetett Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) minden dolgozója, ahogy minden fideszes talpig becsületes! Ők ilyet soha - de tényleg soha - nem tennének!

  Igaza van, csak talptól felfelé már kérdéses a dolog!”
 • 5. DMagóg 2013. október 14. 11:50
  „2.vakanyad 2013.10.14. 11:19: "Gőgicsét is megkérdezném,hány szarvast lőtt le engedély nélkül?"

  Kérdezd meg, jelentsd fel!
  Tipikus, hogy ha kínos egy ügy, akkor beszéljünk másról!”
 • 4. DMagóg 2013. október 14. 11:46
  „Ők tud(hat)ják, hogy a törvényesség látszatával kikhez kerültek a nagyfalatok. Csak néhány kisfalatot szerettek volna maguknak is, de magakadt a torkukon! Ha az unió is bekapja ezt a cumit, akkor a többiek megússzák!
  Elméletileg a joggal való visszaélés is üldözendő, talán még a jogalkotás jogával való visszaélés is.
  Ez csak a jéghegy csúcsa!”
 • 3. pachakuti 2013. október 14. 11:42
  „Ilyen nincs!
  A Fidesz által irányított, fideszesek által vezetett Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) minden dolgozója, ahogy minden fideszes talpig becsületes! Ők ilyet soha - de tényleg soha - nem tennének!”
 • 2. vakanyad 2013. október 14. 11:19
  „Gőgicsét is megkérdezném,hány szarvast lőtt le engedély nélkül?”
 • 1. Pirát 2013. október 14. 11:13
  „Nna...kedves tovarisok (és csatolt egyebek)...! halovány remény van rá hogy mégse leszünk a következmények nélküli tettek országa...ja..és jó lesz ha vigyáztok !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Handó: erősíteni kell a bíróságok szolgáltató jellegét

Egy modern társadalomban a változás önmagában nem lehet kritika tárgya, az alkalmazkodás, a… Tovább olvasom