Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Letették az esküt az OVB tagjai

Letette az esküt az Országos Választási Bizottság (OVB) újonnan megválasztott öt tagja pénteken a Parlamentben.
A testület új tagjait csütörtökön késő este választotta meg az Országgyűlés. A tagok péntek délelőtt Schmitt Pál házelnök előtt tettek esküt, majd annak dokumentumát a kézjegyükkel látták el.

A megbízóleveleket a házelnök adta át, Navracsics Tibor, a választás lebonyolításáért felelős közigazgatási és igazságügyi miniszter és Szabó Erika államtitkár jelenlétében. Ezt követően a tagok az alakuló ülésen maguk közül elnököt, illetve alelnököt választanak.

Az OVB tagja Bordás Vilmos, Bozsóki Éva, Hunyadfalvi Ákos, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Sasvári Róbert, póttagja Székely László, aki akadályoztatása miatt később teszi le esküjét. Az előző összetételű OVB-nek is tagja volt - az Országgyűlés által választott tagként - Bordás Vilmos, valamint a Fidesz-KDNP delegáltjaként Sasvári Róbert.

Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében gratulált a testület tagjainak a megválasztásukhoz. Mint fogalmazott, az OVB tagjainak küldetése az elmúlt évek heves indulatait, látványos botrányait követően a rend és béke megteremtése. Megjegyezte: "a túlzottan elmérgesedett hazai közéletnek" nagy szüksége van szakmailag megkérdőjelezhetetlen emberek erkölcsi tisztaságára.

Mint mondta, az összes állami, közjogi szervezetnek az állampolgárok érdekében kell tevékenykednie, a törvény azonban az OVB esetében ezt külön nevesíti, ezért elsőrendű kérdés, hogy a bizottság minden, az állampolgároktól érkező beadványt egyforma figyelemmel, alázattal tárgyaljon.

Személyes megjegyzéseként hozzáfűzte: az OVB tagjainak munkája kiemelten fontos, hogy a választás eredménye megkérdőjelezhetetlen és hiteles legyen.

Az Országgyűlés június 21-én fogadta el a választási eljárásról szóló törvény módosítását, e szerint az OVB-t minden általános választás (parlamenti, önkormányzati, európai parlamenti) előtt meg kell újítani. Az Országgyűlés az őszi önkormányzati választásra csütörtökön választotta meg az OVB-t, a jogszabály szerint tehát e bizottság mandátuma a 2014-es országgyűlési választás előtt megválasztandó OVB alakuló üléséig tart.

Az új OVB a megalakulása után egy rövid ideig csak az öt választott tagból áll, majd kibővül az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok delegáltjaival. A delegált tagokat az OVB elnökénél kell bejelenteni, ők azt követően ülhetnek be a testületbe teljes jogú tagként, hogy a választott tagokhoz hasonlóan esküt tettek.

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Az új OVB az alakuló ülés után, péntek délután tartja első rendes ülését, amelyen a napirend szerint jelölőszervezetek nyilvántartásba vételéről döntenek.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. július 23. 16:45
  „Szigeti-Trutyko-Halmai hát a demokrácia és a függetlenség alapkövei ?

  Hulljon a férgese !”
 • 4. achilleus 2010. július 23. 16:01
  „http://www.demokrata.hu/heti-hir/szigeti-veszedelem
  2010-07-14 13:01

  Menesztette a Gyurcsány-korszak egyik szuperfegyverének számító Országos Választási Bizottságot a Fidesz. A Szigeti Péter vezette testület számos választási és közéleti botrányért volt felelős.

  Az elbocsátó üzenet így szólt: ,,A választási eljárásról szóló törvény kiegészül azzal, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) választott tagjait az országgyűlési képviselők, az Európa Parlament, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti negyvenkettedik napon kell megválasztani."

  Ez a héten elfogadott, törvénybe iktatott mondat a Szigeti Péter vezette OVB nekrológja, olyan rövid, amilyet a szociális népszavazást hosszú hónapokig akadályozó, a Gyurcsány-klientúra igényeit kiszolgáló OVB megérdemelt. A Horváth Zsolt fideszes képviselő által jegyzett törvénymódosítás természetesen azonnal kiverte a biztosítékot az alkalmatlanságát áprilisban újfent bizonyító, a parlamenti választások előtt az eddig hatályos szabályok alapján négy évre újraválasztott OVB-ben.

  A már csak a köztársasági elnök aláírására váró jogszabály megtárgyalását az SZDSZ-gyökerű Halmai Gábor elnökhelyettes kezdeményezte a testület soros ülésén. A legendásan érvelni tudó Halmai, akinek a gyakorlati érzék teljes hiányát tükröző szónoki művészetét a tévés közvetítésnek köszönhetően egy ország csodálhatta meg az áprilisi választásokon, úgy fogalmazott, ,,a bizottság jövőbeli sorsáról van szó, a testület tekintélyének érdekében van szükség a megszólalásra". Halmai a testület tekintélyéről dédelgetett elképzeléseit bizonyára nem egyeztette azzal a több ezer emberrel, akik az áprilisi országgyűlési szavazás alkalmával hajnali kettőig álltak sorba a szavazóhelyiségek előtt bebocsátásra várva, mialatt az OVB Halmai aktív részvételével tragikomikus álvitát folytatott a kampánycsendről.

  Halmai most úgy véli, a fideszes javaslat sérti az Alkotmányt, azzal pedig, hogy egy szerinte négy évre választott testületet fél év után menesztenek, sérül a jogrend. ,,Nem volt illúzióm, hogy ez az OVB négy évig fog működni, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ilyen arcátlan, alkotmánysértő módon csinálják" - háborgott a kétharmados parlamenti mandátumról kevés ismeretanyagot felhalmozó liberális ülnök.

  Szigeti Péter, az OVB elnöke úgy vélekedett, sérül az ,,alkotmányos szokásjog", mivel az ellenőrzés lehetőségét biztosítandó, mindig a leköszönő választ OVB-t az új országgyűlésnek. Szigeti könnyedén átugrotta azt a logikai akadályt, hogy a ,,leköszönő parlament" egy része, az SZDSZ és az MDF alaposan elköszönt a politikától, még a bejutási küszöböt sem érte el, az MSZP erejét vesztett középpártként van csupán jelen, így nagyon nem illő a választók által halálra ítélt pártok nemlétező ellenőrzési jogát firtatni.

  Nem támogatja az új törvényt Szabó Miklós, az LMP delegáltja sem, Litresits András, az MSZP küldötte pedig egyenesen ,,kicsinyes politikai húzásról" beszélt.

  A fideszes Kósa Lajos tömören válaszolt: ,,Betlit adtak elő tavasszal". Ezzel Kósa az igazolással szavazók várakozó tömegeit kezelni képtelen OVB-botrányra utalt. A betlin kívül is megállapítható, hogy az OVB most menesztett társulata mindennél többet tudhat a kicsinyes politikai húzásokról, az ,,arcátlan, alkotmánysértő" módszerekről.

  Szigeti Péter, az OVB elnöke, egykoron az egypártrendszert és az államszocialista gazdasági berendezkedést magasztaló cikkek szerzője, egy nyilatkozatban ,,nácimosdatónak", ,,nyilasmentegetőnek" titulálta Kupper András fideszes politikust annak kapcsán, hogy Kupper felvetette, talán nem kéne olyan vehemensen felszabadítóként ünnepelni a szovjet hadsereg 1945-ben Budapestre bevonuló csapatait.

  A legemlékezetesebb, legdurvább politikai beavatkozások az OVB részéről az Orbán Viktor által kezdeményezett szociális népszavazás ügyében történtek. Emlékezetes, a Fidesz elnöke 2006. október 23-án népszavazást kezdeményezett, amely szerinte alkalmas arra, hogy a választók kifejezzék a kormánnyal szembeni elégedetlenségüket, és akár magát a kormányt is megbuktassák. Hét kérdést terveztek népszavazásra bocsátani, amelyeket már másnap, október 24-én be is nyújtottak az OVB-hez hitelesítés céljából, hogy utána megkezdhessék az aláírások gyűjtését. A hét kérdésből háromban pozitív döntés született, négyet a Szigeti-féle OVB visszautasított. Akkor az Alkotmánybíróság szabott megálljt a testület ámokfutásának, az OVB-t új eljárásra kötelezték. A Fidesz ekkor elválasztotta az addig egy kérdést képező vizitdíj és kórházi napidíj kérdését, az OVB pedig bolsevik elvhűséggel ismét elutasította a kérdések hitelesítését. 2007 júniusában az Alkotmánybíróság az OVB-t a kérdések harmadszori újratárgyalására kényszerítette. Az OVB végül szabad utat kellett engedjen az aláírásgyűjtés megkezdéséhez.

  Az aggódó balliberális tábor megnyugtatására kiadtak egy nyilatkozatot arról, hogy szakmai meggyőződésük ellenére cselekedtek. Ebből vagy az következik, hogy a balliberális politikai elit kézi vezérléssel működtette az Országos Választási Bizottságot a népszavazást megakadályozandó, vagy az, hogy a testület tagjai szakmailag teljesen alkalmatlanok feladatuk ellátására.

  Szigetiék harmadszor már nem merték megkockáztatni Orbán javaslatainak ,,tisztán szakmai" alapokon történő elvetését az AB ellenében. Innen eredeztethető a Fidesz kezdeményezése annak a jogi nonszensznek a feloldására, hogy az Alkotmánybíróság ne csupán új eljárásra utasíthassa az OVB-t, hanem annak döntését joga legyen meg is változtatni. A Fidesz utóbb jelezte, újra benyújtja kérdéseit hitelesítésre, mivel az aláírásgyűjtésre négy hónap áll rendelkezésre, az első körben elfogadott három kérdés tekintetében azonban ezt a határidőt nem tudják teljesíteni.

  Ekkor lépett színre a balliberális tudomány rejtőző csodája, Kálmán László nyelvész, aki kabarét csinált a népszavazásból, midőn a Fidesz három korábbi kérdésével egyező tartalmú, de fordítva megfogalmazott kérdések hitelesítését kérte. ,,A népszavazást nem tartom valami jó intézménynek, mert a legtöbb politikai döntés olyan szakkérdés, amelyről felelősen csak a témakör szakértői tudnak nyilatkozni és dönteni úgy, hogy ne érje kár az országot és az állampolgárokat. Többségünknek nem lehet megalapozott véleményünk ezekről, ezért esetleg akaratunkon kívül, a legjobb szándékkal is az ország és mindannyiunk érdeke ellen szavazunk a hazánk fejlődése szempontjából döntő kérdésekben. Nagyon nehéz megállapítani, mi azoknak a kérdéseknek a köre, amelyeknél nem fenyeget ez a veszély" - vélekedik Kálmán saját honlapján.

  Mondatai ismerősek lehetnek Kóka János ,,a magyarok pénzügyi analfabéták" elszólásán szocializálódottaknak, de Gyurcsány gondolatait is híven tükrözi Kálmán gondolata, amely szerint az ilyen kérdéseket a buta, de sajnos leválthatatlan nép hagyja csak meg a neobolsevik szakértőknek. A lakosságot sanyargató politikai döntésekkel való szembeszegülés eszerint a vadászathoz hasonlóan olyan sport, amelyet a nép választott képviselői útján gyakorol.

  Az OVB nyújtotta szuperprodukció végkifejlete ismert, Tarlós István vezetésével összegyűlt a szükséges számú aláírás, a népszavazás pedig elsöpörte nemcsak a tandíjat, a kórházi napidíjat és a vizitdíjat, hanem Gyurcsányt is.

  Emlékezetes az is, ahogyan az OVB 2004-ben szó nélkül hagyta Gyurcsány ,,nem"-re buzdító kampányát a kettős állampolgárság megadása kapcsán kiírt népszavazáskor, ugyanakkor a szociális népszavazás alatt közpénzen folytatott kormánypropaganda ellen állításuk szerint ,,jogkör hiányában" nem tudtak fellépni. Alkotmányjogászok emlékeztetnek arra is, hogy máig tisztázatlan az OVB és munkaszerve, az évek hosszú során át Rytkó Emília nevével fémjelzett Országos Választási Iroda (OVI) egymáshoz való viszonya. Az Állami Számvevőszék napokban ismertté vált jelentése rögzíti, hogy a tavaly télen nyugdíjazását kérő Rytkó és csapata milliós nagyságrendű jutalmakat vett fel az egyébként munkaköri feladatot jelentő EP-választások megszervezéséért.

  Varga Zoltán akkori miniszter a jutalmazás kapcsán kiemelte, ,,az OVI-tagok munkaterhelése jelentősen meghaladja az átlagos köztisztviselőkét". Az ÁSZ jelentése szerint Rytkóék jutalmazása ,,nem volt arányban az elvégzett többletmunkával és a közszférát érintő takarékossági intézkedésekkel", de nyilván a miniszter tudta, mit kell dotálnia. Emlékezetes, az OVI napokkal hátráltatta a szociális népszavazást, amint Balsai István fideszes politikus fogalmazott, ,,Rytkó Emília asszony szemmel láthatólag 14 hónapja arra törekszik, hogy minél jobban elvegye az emberek kedvét a népszavazástól. Választási ügyekben nincs szombat, nincs vasárnap, nincs advent, nincs karácsony".

  Rytkó utóda, Virág Rudolf áprilisban Szigetivel együtt szaladt bele az igazolással szavazók okozta, perspektívájukból leküzdhetetlen problémájába. A ,,bocsánat, hibáztunk, okultunk belőle" balliberális körökben ismeretlen tőmondat helyett Szigeti és Virág a jogalkotót hibáztatta, ugyanakkor saját érvelésüket arcul csapva a választások második fordulójában már sikerült többé-kevésbé zökkenőmentesen megoldani az igazolással szavazók kérdését.

  Összegezve, az OVB olyan testület, amelynek se költségvetése, se apparátusa, se szankcionálási eszköze nincs, ráadásul tisztázatlan viszonyok uralkodnak a választási bizottságok és a választási irodák között is, vagyis a rendszer abszolút megérett az átalakításra.”
 • 3. achilleus 2010. július 23. 15:08
  „2. hozzászólás Léni 2010.07.23. 13:36
  Mondd Léni? Te csak írsz??”
 • 2. Léni 2010. július 23. 13:36
  „Nem szakadt rá a mennyezet Schmittre a beszéde közben? Az elmúlt évek heves indulatát, a
  túlzottan elmérgesedett hazai közéletet kik generálták? Ők !
  Nagy szükség van szerinte a szakmailag megkérdőjelezhetetlen emberek erkölcsi tisztaságára.
  Először is szálljon magába , másodszor is éppen nem ez a jellemző a Fidesz 56 napjának
  cselekedeteire!”
 • 1. achilleus 2010. július 23. 12:25
  „Rytkkó, Szigeti, Halmai - na ezek voltak aztán a pártsemleges káderek ...
  Egy alapos írás az előzőekről: http://www.demokrata.hu/heti-hir/szigeti-veszedelem
  szellemi nirvána
  "(...) Az Állami Számvevőszék napokban ismertté vált jelentése rögzíti, hogy a tavaly télen nyugdíjazását kérő Rytkó és csapata milliós nagyságrendű jutalmakat vett fel az egyébként munkaköri feladatot jelentő EP-választások megszervezéséért. Varga Zoltán akkori miniszter a jutalmazás kapcsán kiemelte, ,,az OVI-tagok munkaterhelése jelentősen meghaladja az átlagos köztisztviselőkét". Az ÁSZ jelentése szerint Rytkóék jutalmazása ,,nem volt arányban az elvégzett többletmunkával és a közszférát érintő takarékossági intézkedésekkel", de nyilván a miniszter tudta, mit kell dotálnia. (...)"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütközés - súlyosan megsérült a motoros

Súlyosan megsérült egy motoros, amikor összeütközött egy személyautóval péntek reggel Csobánka és… Tovább olvasom