Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész Mortimerre

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész kedden a Mortimerként ismertté vált fiúra, aki két éve egy buszon karddal megszúrt egy 15 éves fiút. Az ügyész ezt azzal indokolta, hogy a karddal biztosan ölni akart, az ügyvéd szerint viszont a fiú jogos önvédelemből cselekedett.
Fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kért az ügyész a Mortimer néven ismertté vált Gy. Mihályra, aki 2005 májusában kardjával egy buszon megszúrt egy 15 éves fiút. Mortimer az utolsó szó jogán kedden csak annyit mondott: "nem érzem magam bűnösnek". Az ügyész kedden elhangzott vádbeszédében is fenntartotta azt, hogy a fiút emberölés kísérlete miatt kell felelősségre vonni.

A fiú ügyvédje viszont felmentést, illetve felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott büntetésként, hiszen védence végig azt állította, hogy nem szándékosan szúrt, hanem baleset történt. Az ügy azért kapott nagy nyilvánosságot, mert pár napra rá a bűncselekmény helyszínén félezren tüntettek a rasszizmus ellen, mivel a megszúrt fiú roma származású. A rövidesen rendőrkézre került Gy. Mihály szintén romának vallotta magát.

Az ügyész azzal érvelt, hogy a kard mindig is az emberölés eszköze volt, és ezzel Mortimernek is tisztában kellett lennie. Ezért amikor a roma fiúba döfte a kardot, a halálát kívánta, és nem rajta múlt, hogy ez nem következett be - mondta az ügyész. Azt is súlyosbító körülményként hozta fel, hogy létfontosságú szervek sérültek meg a szúrás következtében, hiszen az áldozatnak el kellett távolítani a lépét.

A másodrendű vádlottra, Mortimer testvérére az ügyészség felfüggesztett börtön kiszabását kérte bűnpártolás miatt, mert ő próbálta elrejteni a kardot. A tárgyaláson a 15 éves fiú ügyvédje arra kérte a bíróságot, hogy nem vagyoni kártérítésként ítéljen meg hárommillió forintot védence számára.

A testvérpár ügyvédje kedden elhangzott utolsó beszédében kijelentette: Mortimer jogos önvédelemből cselekedett, hiszen több tanúval is azt állította, hogy késmarkolatot látott a megszúrt fiúnál. Azért is húzta ki a markolatból a kardját, hogy védekezzen - indokolta a történteket, de arra már nem tudott választ adni, hogy a helyszínen nem találtak kést. A védő vitatta azt is, hogy Mortimer tisztában lett volna azzal, hogy az éles kardot használja, és nem a mellette lévő fakardot.

Mint mondta, ha a bíróság mégis bűnösnek ítélné Mortimert, akkor sem emberölés kísérlete, hanem életveszélyt okozó testi sértés miatt lehetne felelősségre vonni, és ebben az esetben is csak felfüggesztett szabadságvesztést kellene rá kiszabni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom