Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Letöltendő büntetést kapott a lovat leszúró férfi

Egy év letöltendő fogházra ítélték jogerősen azt a férfit, aki 2010 júliusában Érden a nyílt utcán leszúrt egy lovat az állat 16 éves gazdája előtt.
Felfüggesztett büntetés helyett egy év letöltendő fogházra ítélte jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön azt a férfit, aki 2010 júliusában Érden a nyílt utcán leszúrt egy lovat az állat 16 éves tulajdonosának szeme láttára.

A bíróság Stubeczky Sarolta vezette tanácsa a férfit véglegesen eltiltotta az állattartástól és egy évre a közügyek gyakorlásától. A másodfokú törvényszék döntését a tárgyalóteremben lévő mintegy harminc állatvédő tapskitöréssel fogadta.

A Budaörsi Városi Bíróság 2011. szeptember 9-én elsőfokon állatkínzás és gerinces állattal szembeni indokolatlan bánásmód miatt egy év fogházra ítélte Szekerka Lászlót, amit két év próbaidőre felfüggesztett, valamint három évre eltiltotta a lovas szolgáltatási tevékenységtől. A Budapest Környéki Törvényszék súlyosbította az elsőfokú bíróság ítéletét, így Szekerka Lászlónak le kell töltenie az egyéves fogházbüntetést.

Stubeczky Sarolta az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a vádlott értékrendje szerint az állat tárgy és nem olyan élő- és érző lény, amely szenvedhet és fájdalmat érezhet. Szekerka László saját felfogása szerint tettével nem követett el súlyos dolgot, s bár bocsánatot kért és megbánta tettét, értékrendje nem változott.

A bíró úgy fogalmazott: amikor a tulajdonos szeme láttára az állatot leszúrta - s aminek következtében az akkor 16 éves fiatal lány sokkot kapott -, "nem tisztelte se az embert, se az állatot".

A foglalkozástól való végleges eltiltással kapcsolatban hozzátette: a vádlott méltatlanná vált arra, hogy állatokkal foglalkozzon, mert "ez a tevékenység hivatás".

Szekerka László bértartásban gondozott lovakat. 2010 júliusában Érden, a nyílt utcán vitába keveredett a nála bértartásban lévő, Felhő nevű ló gazdájával, egy fiatal lánnyal, illetve annak édesanyjával. Kifogásolták az állat szerintük rossz tartási körülményeit, s közölték, hogy máshová kívánják vinni kedvencüket. A férfi ekkor egy késsel leszúrta az állatot, amely a helyszínen elpusztult. A büntetőeljárásban az is megállapították, hogy a vádlott a többi nála elhelyezett lóról sem gondoskodott megfelelően.

A Budapest Környéki Törvényszék döntését követően az állatvédők közül többen úgy vélték, hogy precedensértékű ítélet született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alaptörványben rögzítené a termőföld védelmét a Jobbik

A Jobbik módosítaná az alaptörvényt, hogy abba is bekerüljön a magyar termőföld védelme. Tovább olvasom