Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Létrejött az Országgyűlési Őrség, szigorúbban fegyelmezhet a házelnök

A parlament munkáját érintő több változás is hatályos az új év első napjától: létrejött az Országgyűlési Őrség.
A parlament munkáját érintő több változás is hatályos az új év első napjától: létrejött az Országgyűlési Őrség, hivatalba lépett Mátrai Márta háznagy, Such György főigazgató, és szigorúbb fegyelmezési jogkört kap a plenáris ülést vezető elnök.

A tavaly elfogadott új országgyűlési törvény értelmében az Országgyűlési Őrség a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv, amelynek feladata egyebek mellett a parlament elnökének személyi védelme, az Országház és az Országgyűlési Irodaház biztosítása, tűzbiztonsági és protokolláris feladatok ellátása.

A 349 tagú Országgyűlési Őrség parancsnoka Tóth László rendőr alezredes. A december 28-án esküt tevő őrök alapvetően zöld-fekete színű, bizonyos helyeken bordó díszítésű egyenruhája minden más fegyveres szervétől eltér.

Az idei évtől a korábbiaknál erősebb fegyelmi jogköre lesz az ülést levezető elnöknek. Egyfelől továbbra is megvonhatja a szót attól a képviselőtől, aki túllépi időkeretét, aki többszöri felszólítás után is eltér a tárgytól, vagy valakit, illetve valamely csoportot sértő, illetlen kifejezést használ.

Másfelől újdonság ugyanakkor, hogy ha egy képviselő a felszólalása során az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely embert, csoportot - így különösen valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használ, vagy e kifejezés súlyos rendzavaráshoz vezet, az ülést vezető elnök rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül javasolhatja a politikus kizárását az ülésnap hátralévő részéből, illetve pénzbírság kiszabását. A két szankció egyszerre vagy külön-külön is alkalmazható. Emellett a házelnöknek jogában áll az is, hogy később, a kirívóan sértő kifejezés használatától számított öt napon belül kezdeményezze a pénzbüntetés kiszabását.

Az elnök rendészeti jogkört is kapott. Ennek alapján kivezettetheti az Országgyűlési Őrséggel azt a képviselőt, akit fizikai erőszak vagy azzal való fenyegetés, illetve arra való felhívás miatt zártak ki az ülésteremből. Az érintett képviselő a kizárás vagy a felfüggesztés idején nem léphet be a terembe, aminek végrehajtásáról az őrség gondoskodik.

Ugyancsak 2013 első napjától tölti be az újonnan létrejött háznagyi posztot a fideszes Mátrai Márta, akit december 17-én választott meg az Országgyűlés e tisztségre. A háznagy, vagyis a házelnök politikai helyettese azokat a feladat- és hatásköröket gyakorolja, amelyeket a parlament elnöke az Országgyűlés Hivatalának szervezeti és működési szabályzatában átad neki. A háznagyot mentelmi jog illeti meg, és más keresőtevékenységet - a képviselői munkán kívül - nem végezhet. Javadalmazása megegyezik a miniszterek fizetésével, ha viszont parlamenti képviselő is egyben - mint az Mátrai Márta esetében is fennáll -, képviselői munkájáért nem kap külön díjazást.

Szintén január 1-jétől hatályos változás, hogy az Országgyűlés Hivatalát főigazgató vezeti. Az új pozícióra Such Györgyöt - a Magyar Rádió korábbi elnökét - nevezte ki a házelnök. A főigazgató közreműködik a parlament döntéseinek előkészítésében, és felelős az Országgyűlés költségvetésének végrehajtásáért. Such György már október 15-től belépett a hivatal állományába, hogy áttekintse azokat az ügyeket, amelyek mostantól az irányítása alá tartoznak.

Olvasóink írták

 • 4. klj-54 2013. január 01. 15:46
  „Tessék mondani, a KGB által megszokott tarkólövés a plénum előtt fog megtörténni, vagy kivezetik a delikvenst?”
 • 3. DMagóg 2013. január 01. 13:17
  „Ha az Országgyűlési Őrség átáll és csatlakozik a Palota Őrség is, akkor beavatkozik a TEK. A rendőrök meg (elsőként a készenlétiek) rendet tesznek! Ám, addig is kihirdethető a rendkívüli állapot! Az már tényleg rendkívüli lenne! Rémálmaik vannak! Ám, ott lesz még a hadra fogható polgárőrség, s a kiképzett katasztrófavédelmisek is, végszükség esetén a közetrületi felügyelők. Nos, ez már igazi polgárháborús helyzet lenne. Ki védi meg Őket? A piros pöttyös ázsiaiak? No, jó, jó, józanodnom kell! Előbb-utóbb kijózanodom! Ők is?”
 • 2. deszkás 2013. január 01. 10:28
  „Ez kérem egy ezred szintű ÚJ erőszakszervezet. Majd meglátjuk kik ellen is vannak ők. Nem most fog ez kiderülni arra évek múlva jövünk rá. De ha veszik a fáradságot és pl:lehallgatnak akkor moderálás nélkül juthatnak velősebb információhoz.”
 • 1. DMagóg 2013. január 01. 09:40
  „Az általuk -ellenzékben- alkalmazott módszerek többsége tiltott az ellenzék számára!
  Értjük! Hajrá Magyarország!
  Több (biztonsági) őr lesz, mint képviselő. Biztonsági okokból, talán még a szavazógombokat is Ők nyomogatják majd!
  Félnek valamitől? Mert, pillanatnyilag nics kitől félniük, ám biztos, ami biztos, jobb félni, mint megijedni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakultak a járási hivatalok

Harminc évvel a járási rendszer megszüntetése után január 1-jével - új szervezeti rendben és új… Tovább olvasom