Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Levegő Munkacsoport: mérgező vegyszer a paradicsomban

A Levegő Munkacsoport nyári zöldség-gyümölcstesztjén egy Magyarországon forgalomba hozott paradicsomban és uborkában olyan veszélyes anyagot találtak, amelyet 2008-ben betiltott az Európai Unió - közölte a civil szervezet csütörtökön. Eközben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) illetékes szervezete eddig nem talált a munkacsoport által kifogásolt szennyezést.
A civil szervezet június elején megvizsgálta, hogy az áruházláncok polcain megjelenő zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak-e veszélyesnek minősített vegyszermaradékokat. A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében, majd ezeket egy holland laboratórium vizsgálták meg.

A közlemény szerint a 14 megvizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem talált vegyszermaradékot a laboratórium. Egy budapesti áruházban vásárolt – és a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű – paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat, többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagot is. Ezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt fürtös uborkában is.

A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. A procimidont az USA Környezetvédelmi Ügynöksége lehetséges emberi rákkeltőként sorolta be. A hatóanyagot továbbá az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült az EU hormonrendszer károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a szupermarketláncokat, hogy nyugat-európai mintára tegyenek önkéntes intézkedéseket a szennyezett termékek forgalmazásának megszüntetésére, és feltétlenül tartsák, illetve tartassák be beszállítóikkal a hatályos előírásokat.

A június 7-től hatályos új uniós szabályok szerint a korábbinál sokkal szigorúbb határértékek érvényesek a zöldség- és gyümölcstermékekre, ezért az áruházaknak fokozottan figyelniük kell beszerzéseikre. A civil szervezet által megvizsgált mintákra még nem vonatkoztak ezek a szigorúbb határértékek, de a civil szervezet szerint figyelmeztető lehet, hogy a szennyezettnek mért paradicsommintában az új határérték 7,5-szerese volt a vegyszermaradék-szint - tartalmazza a Levegő Munkacsoport összegzése.

Az ügyben megkereste az MTI a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) illetékes szervezetét, az MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságát.

"Eddig nem tapasztaltunk procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést az általunk vizsgált mintákban" - közölte Tóthné Lippai Edit igazgató. Hozzátette: az MgSzH Növény- és Talajvédelmi szervezetének egyik fő feladata a növényvédelmi jogszabályi előírások betartásának ellenőrzése.

A szervezet növényvédő szermaradék – analitikai laboratóriumi hálózata kockázatbecslésen alapuló, éves monitoring terv keretében vizsgálja a friss növényi termékeket - zöldség-gyümölcs - és az egyes feldolgozott növényi tartalmú élelmiszereket. Az éves mintaszám eléri a 3.000-et, és egy-egy mintában 200-250 hatóanyagra és bomlástermékére végeznek vizsgálatot a szakemberek.

A paradicsom - hazai és nem hazai eredetű - vizsgálata kiemelt mintaszámmal szerepel az éves tervben. "Eddig nem tapasztaltunk procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést az általunk vizsgált mintákban"- közölte az igazgató.

A vizsgálati eredményekről, a közzétételi kötelezettségnek megfelelően folyamatosan tájékoztatást ad a szervezet az FVM és a saját honlapján.

Fontos hangsúlyozni - húzta alá Tóthné Lippai Edit - a kereskedelmi lánc valamennyi szereplője felelősséget visel az általuk forgalmazott tételek biztonságának szavatolásáért. Önellenőrzés keretében javasolt a friss fogyasztásra kerülő zöldségek, gyümölcsök analitikai laboratóriumi vizsgálata növényvédőszer-maradék tartalomra - közölte az igazgató.

Olvasóink írták

 • 8. AN 2010. június 19. 08:00
  „Na, nesze neked magyar áru!”
 • 7. koxos 2010. június 18. 23:52
  „na ezért nem eszek zöldséget csak tea + kex :)”
 • 6. falusi 2010. június 18. 17:56
  „Paradicsomtermesztéssel foglalkozom. A saját családom, ismerőseim is ebből esznek, nagyon vigyázunk rá, hogy vegyszermaradék még véletlenül se legyen benne. Kora tavasszal egyik multiban láttunk paradicsomot,"magyar"
  az annyira volt magyar mint a banán! látszott rajta az utóérés és még más jel is , amiről egyből fel kellene ismerni. Nem vagyok biztos benne, hogy a" szóbeli tájékoztatás" a cikk szerint, miszerint magyar áru, helyes volt.”
 • 5. Hmmm... 2010. június 18. 11:39
  „Ebben igazat hagyok Onnek.”
 • 4. szilléri 2010. június 18. 11:05
  „Nem a szerről beszéltem ! Van ANTSZ és Mezőgazdasági szakaparátus -tessék dolgoztatni őket!”
 • 3. Hmmm... 2010. június 18. 09:13
  „Kedves "szilleri"!
  Ne kivanja, hogy gyermeke, unokaja mar 2-3 eves koraban rakos legyen,de kesobb sem! Ezek a szerek bizony nagyon komoly roncsolast okoznaka szervezetben. Nem arrol van szo, hogy mindenkinek bio termeket kell arulnia, hanem a megadott es engedelyezett szereket hasznalva, azok biztonsagi /lebomlasi/ ideje utan keruljenek polcra a fogyasztok szamara. A lanyom eppen ilyen laborban dolgozott. Bizony ezek a szerek a rakon kivul mas sulyos, eletre szolo karosodast is okoznak. A szervezetbol nem urulnek,hanem lassan felhalmozodnak es a rakon kivul nemely latas es hallas,akar agykarosodast is okoznak. Vervizsgalattal kimutathatoak ezek a mergezesek, akar a nehezfemek lassu felhalmozodasa.Legtobben nem is gondoljak, mitol is lesznek ido elott korosan feledekenyek, gyengen latok vagy gyengen hallok jobbik esetben. Na es kesobb rakosak.”
 • 2. szilléri 2010. június 17. 23:20
  „Összefoglalva : kb. olyan mint a libamáj mizéria ! Adva van egy kiemelt közhasznú gittegylet, amely az én adóforintjaimból cseszegeti a bennszülött gazdálkodókat !
  Kapát a kezükbe !
  Mellékelem az adataikat: 19 ingyenélő ! + 100 here
  Leveg? Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség
  A szervezet által használt név /
  rövidített név: Leveg? Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség /
  Irányítószám : 1075
  Megye : Budapest
  Cím (utca, hsz): Károly krt. 3/a.
  Postacím
  Irányítószám : 1465
  Település : Budapest
  Cím (utca, hsz): Pf. 1676

  Telefon: 411-0510
  Honlap: http://www.levego.hu
  Szervezet email címe: hirlevel@levego.hu; levego@levego.hu
  Kapcsolattartó : Lukács András
  Szervezeti adatok
  Alapítás éve: 1988
  Jogforma: Egyesület
  Jogállás: kiemelkedően közhasznú
  Tevékenységi körök: Természeti környezet védelme, támogatás
  Célkitűzés: Környezetvédelem
  Adószám: 18226254-2-42
  Kérjük, ellenőrizze a szervezet pontos nevét és adószámát az APEH keresőben is!
  Bankszámlaszám 10200830-32321418
  A szervezet bevételei
  2007-ben 50.000.001-150.000.000
  Fizetett alkalmazottak száma: 19
  Önkéntesek száma: kb.100fő
  Kuratóriumi/testületi/választmányi tagok neve: Beliczay Erszébet, Hajtman Ágnes, Schnier Mária, Lenkei Péter. A szervezet megfelel vagy 2010. január 1-től meg fog felelni az 1996. évi CXXVI (ún. 1%-os) törvényben foglalt feltételeknek, és gyűjteni fogja az 1%-os felajánlásokat:”
 • 1. deszkás 2010. június 17. 21:34
  „Kedves egetverő Levegő Csoport! Ha kifizetik a polcpénzt kit érdekel hogy ki döglik meg.(sajnos)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés! Egy halott és két súlyos sérült

Halálos baleset történt csütörtök délután a 32-es számú főúton, Jászfényszaru és Pusztamonostor… Tovább olvasom