Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Levélben fordul a HÖOK a képviselőkhöz, Balog szerint módosulhatnak a keretszámok

A sztrájk addig tart, míg nem kapnak tájékoztatást a kormányülésen a felsőoktatás témájában elhangzottakról. Balog szerint még változhatnak a keretszámok.
Az MSZP elutasítja a keretszámok csökkentését

Az MSZP minden tagja válaszolni fog a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőknek küldött levelére. Válaszukban elutasítják majd a hallgatói keretszámok drasztikus csökkentését – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes.

A párt elnökségi tagja kijelentette, hogy a szocialisták szolidaritást vállalnak a hallgatókkal, a diákokkal, a szüleikkel és az oktatókkal.

A politikus ezt követően arról beszélt: nem igazak Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének azok a nyilatkozatai, amelyek szerint az átalakítás több pénzhez juttatja a felsőoktatást és így több hallgatót tudnak majd finanszírozni. Felhívta a figyelmet, hogy kedden a parlament egy salátatörvényben újabb 11,1 milliárd forintot vont el a felsőoktatástól.

Az oktatási rendszer átalakítása mindenkit érint – reagált Giró-Szász András azon kijelentéseire, amelyek során a kormányszóvivő azt mondta, nem érti, hogy a felsőoktatásban tanulók hétfőn és szerdán miért tüntettek. Az MSZP nem csodálkozik azon, hogy már a gimnazisták is több városban az utcára vonultak és sztrájkbizottságokat alakítottak - mondta. Kunhalmi Ágnes „álságosnak és hitványnak" nevezte azt a kormányzati kommunikációt, amelyik „arra épül, hogy egymásnak ugrassza" a hallgatói szervezeteket, az oktatókat és diákokat.

Emellett feltette a kérdést, a kormányszóvivőnek honnan van arról információja, hogy a hallgatói vezetőknek hány éve van tanulói jogviszonyuk a felsőoktatási intézményekben.

Az MSZP el fogja törölni a „röghöz kötést", és mindenki számára ingyenessé teszi az első évet – jelentette ki. Ezt követően pedig egy „nagyon érzékenyen beállított" tandíj és ösztöndíjrendszert vezetnek be, aminek részleteit az érintettekkel együtt dolgozzák ki. A párt meghagyja a diákhitel konstrukcióját, de megszünteti az országot „veszedelmes adósságspirálba" sodró Diákhitel 2-őt – közölte végül.

Balog Zoltán: még módosulhatnak a felsőoktatási keretszámok

Balog Zoltán szerint még módosulhatnak a felsőoktatási hallgatói keretszámokra vonatkozó elképzelések. Az emberi erőforrások minisztere erről péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt, de konkrét szakokat vagy számokat nem mondott.

A tárcavezető közölte, már meghozták azokat a megalapozó döntéseket, amelyek rendezhetik a helyzetet, de nem "egyik napról a másikra" fogják a kérdést megoldani. Arra a kérdésre válaszolva, módosulhatnak-e a keretszámok, azt mondta: "igen, módosulhatnak".

A miniszter a műsorban kifejtette: minden második ember, aki elkezdi az egyetemet, nem fejezi be felsőoktatási tanulmányait, a diplomát szerzők közül pedig sokan nem a szakmájukban helyezkednek el.

Balog Zoltán közölte, meg kell nézni, mely képzésekre, diplomákra van szükség, ezeket erősíteni kell, a többinél pedig el kell dönteni, hogy invesztálnak-e bele. Hozzátette: az orvosképzésen még vitatkoznak, a pedagógusoknak sokat segítene az állam, míg a jogász- és közgazdászképzést kevésbé támogatnák.

A miniszter a diákhitellel kapcsolatban azt mondta, szerinte a hallgatók pénzt nyernek azzal, hogy csak 5-7 év múlva kell visszafizetni a hitelt garantált 2 százalékos kamattal, ennek törlesztését pedig a munkaadó átvállalhatja, és a járulékokból leírhatja majd.

A rendszerből "nem pénzt akarunk kivenni, hanem pénzt akarunk betenni" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

A HÖOK levelet küld a kormánytagoknak és az országgyűlési képviselőknek

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) levélben fordul a kormány tagjaihoz és az országgyűlési képviselőkhöz választ várva arra, hogy egyetértenek-e az államilag támogatott keretszámok csökkentésével. A hallgatói szervezet elnöke jövő szerdán - a kormányülés kezdetekor - békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél.

Nagy Dávid, a szervezet elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, kérdésükre egyszerű választ várnak: igen vagy nem.

Hozzátette: a megkérdezettek és a választ is adók névsorát, valamint a kérdésre adott válaszukat nyilvánosságra hozzák, még a soron következő országgyűlési választások előtt.

Amennyiben egy képviselő nem válaszol, úgy neve mellett a "nem érdekli a felsőoktatás" megjegyzés szerepel majd - jelezte.

Kitért arra is, hogy információik szerint a kormány december 19-én reggel 9 órakor kezdődő ülésén tárgyalja újra a "drasztikus keretszámcsökkentést" tartalmazó előterjesztést. Az elnök az ülés kezdetével egy időben békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél.

A sztrájk addig tart, míg nem kapnak tájékoztatást a kormányülésen a felsőoktatás témájában elhangzottakról - közölte Nagy Dávid.

Olvasóink írták

 • 9. flightmode 2012. december 15. 10:03
  „A szocialisták menjenek el a fidesszel együtt a kukába!”
 • 8. rózsakert 2012. december 14. 18:16
  „http://egyenlito.blog.hu/2012/12/14/viktor_legalabb_egyformat_hazudjatok

  hahahahahahahahhha hitelesség???”
 • 7. X_Y 2012. december 14. 13:23
  „"Balog Zoltán: még módosulhatnak a felsőoktatási keretszámok"

  Igen: nullára, mint ahogy azt a Kedves Vezető célként kijelölte.”
 • 6. azbest 2012. december 14. 12:22
  „Újabb milliárdokkal vágták meg az egyetemek támogatását
  "Egy salátatörvénybe rejtett módosítóval a korábban tervezetthez képest 11 milliárd forinttal kevesebb állami támogatáshoz jut a felsőoktatás. Pedig már az eredeti javaslat is tízmilliárdokkal vágta meg az egyetemek és főiskolák támogatását, a megszűnés szélére sodorva az intézményeket."
  http://hvg.hu/itthon/20121213_egyetem_allami_tamogatas”
 • 5. csonakos 2012. december 14. 12:16
  „"Balog Zoltán: még módosulhatnak a felsőoktatási keretszámok"
  No, elkezdtek félni? Ezt, gondolom megjegyzik az emberek!”
 • 4. rózsakert 2012. december 14. 11:47
  „http://egyenlito.blog.hu/2012/12/14/viktor_legalabb_egyformat_hazudjatok

  HITELESSÉG????????????????????????????”
 • 3. rózsakert 2012. december 14. 11:38
  „HA A MOL -RÁBA ÉS EGYÉB ÉRTELMETLEN CÉGVÁSÁRLÁSOK HELYETT---AMELYEK MÁR MA MAI ÁRFOLYAMON MAJD 250 MILLIÁRDOS KÁRT JELENTENEK...---TANULÁSBA ÉS GYÓGYÍTÁSBA FEKTETNÉNEK BE----NEM MENNE EL LASSAN AZ ÖSSZES KVALIFIKÁLT SZAKEMEBR....FIATALOK...STB-STB.”
 • 2. tucat 2012. december 14. 09:41
  „Igen, de azért mégsem..., nem de azért mégis..., az alapdöntés megszületett, de hosszú folyamat..., változik, de lassan... Balogék ügyesen húzzák az időt, de a kölykök se hülyék (pedig de jó lenne, mi?), és ezt rövidesen világossá is teszik. Nemcsak remélem, hanem tudom is.
  ("Tucat! Maga fenyegeti a kormányt?!" - Nem. A kormány fenyeget engem és a főnökét, az istenadtát azzal, hogy annullálja a jövőjét. Én inkább csak egy tényt közöltem fentebb.)”
 • 1. csöcskenőcs 2012. december 14. 09:20
  „szerintem ne tegyék fizetőssé az egyetemeket hanem inkább töröljék el a tanulmányi ösztöndíjakat. Nem hinném hogy annyi fölözéssel (ha úgy tetszik elvont pénzzel, vagy országkasszába befolyó büdzsénövekedéssel) ne lehetne megelégedni. ezzel megközelítőleg egy miliárd forintot vághatnának zsebre egyetemenként. Kérdezem én: annyi nem elég? Még EZ SEM ELÉG?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes röntgengépet árulnak az interneten

Egy Kínában gyártott és az interneten megrendelhető fogászati mobil röntgengép tízszer nagyobb… Tovább olvasom