Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Levéltárba kerül Széchenyi halotti jegyzőkönyve

Kulturális örökség Gosztonyi Miklós Méltó helyére, a Magyar Országos Levéltárba kerül gróf Széchenyi István Oberdöblingben 1860. április 8-án kelt halotti jegyzőkönyve.
– Gróf Széchenyi István halotti jegyzőkönyvét szerdán 11 órakor mutatjuk be a nyilvánosságnak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) tanácstermében, ekkor adjuk át megőrzésre a történelmi dokumentumot a Magyar Országos Levéltárnak – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Varga Kálmán, a KÖH elnöke. – A négy darab gépelt, tintával kitöltött és immár restaurált folio levélből álló jegyzőkönyv a gróf hagyatéki ügyei szempontjából jelentős forrás, egyúttal a „legnagyobb magyarhoz” kapcsolódó személyes vonatkozása miatt különösen fontos ereklye.
– Az irat hivatalosan felvett, német nyelvq jegyzőkönyv, levéltári irategyüttes részét képezte – utalt a dokumentum előtörténetére dr. Varga Kálmán. – A korabeli szabályozások szerint a dokumentum valószínqleg a Soproni Levéltárba került, bár ezt adatok nem igazolják:
Széchenyi halotti jegyzőkönyvét már az 1900 körüli években sem találták.
– Az azóta eltelt időszakban nem tudjuk, hol lapult, mint ahogy az eredeti levéltári környezetből történt kikerülés körülményei sem deríthetők fel. A KÖH „nyomozása” szerint az irat 1998 tájékán bukkant elő, magánszemélytől került egy budapesti antikvárium tulajdonába. A jegyzőkönyvet az antikvárium res-

tauráltatta és áruba bocsátotta. Az iratot ez alapján a KÖH 2004-ben védetté nyilvánította. Így vált lehetővé, hogy azt a Magyar Országos Levéltár behatóbban tanulmányozhassa és másolatot is készítsen róla. Az eladásra kínált dokumentumra az antikvárium idén januárban magángyqjtői ajánlatot kapott, ekkor lépett közbe a KÖH, élve az állami elővásárlás törvényben rögzített jogával. Végül 1,95 millió forintért sikerült megszerezni a felbecsülhetetlen értékq történelmi ereklyét, közgyqjteményi elhelyezés céljára.
Gróf Széchenyi István halotti jegyzőkönyve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállították a szemtelen kutyát a moszkvai fociderbin

Elképesztő jelenet szemtanúi lehettek a nézők a CSZKA-Szpartak moszkvai fociderbin. Szerencsére - az… Tovább olvasom