Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Levette polcairól a ˝Nagyi tésztája˝ termékeket a Tesco

A "Nagyi" elnevezésű száraztészták a feltüntetett tojásmennyiség negyedét sem tartalmazzák.
A Tesco levette a "Nagyi tésztája" termékeket áruházai polcairól, s nem forgalmazza üzleteiben - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. szerdán.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kedden tájékoztatott arról, hogy az élelmiszer-jelölés kötelező szabályainak megsértése miatt megtiltotta a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a Tesco áruházakban a "Nagyi tésztája" márkanevű száraztészták forgalmazását.

A Tesco közölte, hogy a "Nagyi tésztája" nevű termékeket az Europasta nevű gyártó cég szállította, és mivel nem sajátmárkás Tesco termék, ezért az áruházlánc nem jogosult a gyártási folyamat rendszeres ellenőrzésére.

Az áruházlánc hangsúlyozza: a hiányosságot feltáró hatósági ellenőrzést követően a Tesco azonnal levette a kérdéses termékeket az összes áruháza polcáról, s ezek a termékek azóta sem kaphatók náluk. Az ellenőrzés során nem állapítottak meg a hatóság szakemberei olyan minőségi problémát, amely a fogyasztók egészségét a legcsekélyebb módon is veszélyeztetné - írja közleményében a Tesco.

A Vidékfejlesztési Minisztérium keddi tájékoztatása szerint a Tesco vecsési áruházában találták a hatóság szakemberei azokat a száraztésztákat, amelyek jelölése nem felel meg a vonatkozó előírásoknak. A "Nagyi tésztája" logó alatt forgalmazott termékek - fodros nagykocka, tarhonya, spagetti, orsó, szarvacska - csomagolásán a gyártó neve mellett nem tüntették fel a címet, holott az európai uniós és hazai előírások szerint a gyártó vagy forgalmazó neve vagy cégneve mellett a címét is szerepeltetni kell a forgalmazott termékek csomagolásán.

A hatóság az összes Tesco áruházban megtiltotta a hiányos jelölésű száraztészta forgalmazását, és kivonatta a forgalomból a 45 ezer csomag, összesen mintegy 22 ezer 500 kilogramm tésztát.

A VM tájékoztatása szerint valamennyi "Nagyi" elnevezésű száraztészta fajtából vett mintát a hatóság. A laboreredmény szerint a termékek a feltüntetett tojásmennyiség negyedét sem tartalmazzák.

A jelölési és a minőségi hiányosságok miatt a Tesco Global Zrt.-re több mint 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki az igazgatóság illetékes kerületi hivatala, ezen kívül a kivonás és visszaszállítás költségeit is fedezniük kell. Tekintettel arra, hogy a tészták Csehországból származnak, a kifogásolt terméket vagy vissza kell szállítani a gyártóüzembe, vagy meg kell semmisíteni.

Olvasóink írták

 • 11. vári 2012. március 22. 15:29
  „Queenmargareth

  Azokat megáldotta a KDNP, azt´ már nem veszélyesek az egészségre.”
 • 10. macs 2012. március 22. 12:13
  „7. Emberségetavilágnak,
  amit a minimálbér emeléséről mondasz ott sántit, hogy a 2001-es változás az 5-20 fős vállalkozások esetében 3,5%-os foglalkoztatás csökkenéshez vezetett, illet számos olyan iparág, pl. könnyűipar, eltűnt az országból. Ezzel az alacsonyan képzett munkaerő jelentős része kiszorult a munka világából.”
 • 9. Queenmargareth 2012. március 22. 10:27
  „:) és a többi áruház?Itt virít szemben a hárombetűs óriásplakát Nagyival.........”
 • 8. csmano 2012. március 22. 09:03
  „Elvileg a forgalmazónak kell az adott országban felelnie a termékért.
  Ha jól értem akkor itt a Tesco a forgalmazó, és ezért felelnie kell, a kifogása pedig nem érdekes (vizsgáltassa be forgalmazás előtt, vagy csak olyat forgalmazzon amit megnézhet,hogyan gyártanak).
  De azt is látni kell, hogy lassan a Tescóból minden "szart" kisöpörnek, míg a hazainak kikiáltott üzletláncok, tovább árulják a hasonló minőségű termékeiket.”
 • 7. Emberségetavilágnak 2012. március 22. 07:17
  „Nagy-Britanniában nagyságrendekkel olcsóbb, nagyságrendekkel minőségibb a Tesco kínálata.
  Viktor 2000-ben megkapta EU-tól azt, hogy emelje fel a minimálbért (25.500 Ft. volt havonta), ha csatlakozni akar a Közösséghez, mert fizetőképes keresletet akarnak. Viktor úgy reagált rá, hogy ez belügyekbe történő durva beavatkozás, de azért mégis, 2001-ben 40 ezer Ft. lett a minimálbér.
  Azóta mondom, hogy konyhamalacnak kellünk.”
 • 6. Mozimasiniszta 2012. március 21. 21:14
  „3-as ka ezt a tecsót kár volna marasztalni ! nézd meg a tőlünk nyugatabbra eső bazárjaikat, meg az ottani áruikat !”
 • 5. roxper 2012. március 21. 20:14
  „4.

  Nézz szét a coopban és a cba-ban, hány ilyen moslékot árulnak és még egyszer sem olvastam, hogy jól megvágták volna őket...”
 • 4. achilleus 2012. március 21. 19:20
  „"A Tesco közölte, hogy a "Nagyi tésztája" nevű termékeket az Europasta nevű gyártó cég szállította, és mivel nem sajátmárkás Tesco termék, ezért az áruházlánc nem jogosult a gyártási folyamat rendszeres ellenőrzésére."

  Arra persze nem reagált a Tesco meglehetősen rutinos nyilatkozója, hogy a csomagoláson hiányzott a szállító címe. Ehhez nem kellett volna laborvizsgálat, csak egyszerű szemrevételezés. Talán 22 500 kiló, 22,5 tonna árumennyiség esetében mégiscsak fel kellett volna tűnni az első néhány 100 csomag eladása után, hogy nincs rajta a gyártó címe. Lehetséges hogy ez nem látszik a legérdekfeszítőbbnek az ügyben, de mégiscsak ezzel a hiányos információtartalmú címkével ellátott termékkel tévesztették meg a vásárlókat, a termék beltartalmi értékét illetően.”
 • 3. macs 2012. március 21. 18:47
  „Valaki nagyon ki akarja üldözni a Tescot!
  Aki ért hozzá, mondja meg, a forgalmazónak minden egyes terméket laborvizsgálat szintjén ellenőriznie kell?”
 • 2. buhamama 2012. március 21. 17:07
  „Nem szabad meg semisitení oda kel adni az éhező családoknak”
 • 1. KamuNeni 2012. március 21. 16:37
  „Nemhogy oda adnak a malatai szeretet szolgalatnak. Semmi rossz azokkal a tesztakkal. Ugyanakkor csaladok ezrei eheznek magyarorszagon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó! Többórás késésekre kell számítani a Budapest-Záhony vasútvonalon

A debreceni Nagyállomást a rendőrség nem sokkal 2 óra előtt zárta le bombariadó miatt. Tovább olvasom