Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Levonható az iparűzési adó

A helyi iparűzési adó komoly terhet ró a vállalkozásokra. Bár 2 százalékos mértéke nem tűnik soknak, az iparűzési adó alapját nem a vállalkozás jövedelme, hanem a bevétele alapján kell megállapítani.
A helyi iparűzési adó komoly terhet ró a vállalkozásokra. Bár 2 százalékos mértéke nem tűnik soknak, az iparűzési adó alapját nem a vállalkozás jövedelme, hanem a bevétele alapján kell megállapítani. Így akár a veszteséges vállalkozásokat is iparűzési adó fizetésére kötelezhetik. A központi költségvetés a helyi iparűzési adóteher egy részét fokozatosan növekvő mértékben adózás előtti eredményt csökkentő kedvezmény formájában visszajuttatja a vállalkozásoknak.

Ennek érdekében a 2005. évi 50 százalék helyett 2006-tól már az iparűzési adó 100 százaléka levonható a társasági adó alapjából. Fontos szabály, hogy az adózás előtti eredményt a helyi iparűzési adónak az adóévi ráfordításként elszámolt összege, legfeljebb az adózás előtti nyereség mértékéig csökkentheti, feltéve ha az adózónak az adóév utolsó napján nincs az állami vagy önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása. Mivel a társasági adókulcs 16 százalék, ez a szabály lényegében azt jelenti, hogy a vállalkozásokat 2006-tól összességében 16 százalékkal csökkentett mértékű helyi iparűzési adó terheli. Ezek a szabályok értelemszerűen az egyéni vállalkozókra is vonatkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt „barokk” cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot,… Tovább olvasom