Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Lezáró(?) megbeszélések

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter kormányhatározati javaslatot tett a magyar–szlovák tárgyalások ügyében: e szerint a hazai feladatok koordinálására tárcaközi bizottságot hozhatnak létre. A szlovákok csak december 6-án bólinthatnak rá a decemberben „lezáró tárgyalásokként” beharangozott megbeszélések alapelveire.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a bősi kérdésben tett nemrégiben kormányhatározati javaslatmódosítást. Ennek indokaként úgy fogalmaz: a magyar kormány álláspontja változatlanul az, hogy „Bős ügyét” nem politikai, hanem szakmai kérdésként kezeli.
A kormány minden érintett szakterületének bevonását a munkába a megalakítandó tárcaközi bizottság valósítja meg, az egyes szaktárcák közötti koordinációt, az ülések közötti időszakban a folyamatos munkát a környezetvédelmi minisztérium által működtetett titkárság biztosítja. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter személye, valamint az általa a tárgyalódelegáció vezetőjének kijelölt magyar kormánymeghatalmazott személye megjeleníti azt a politikai jelleget és jelentőséget, amely Bős ügyében a szakmaiság előtérbe helyezése mellett szükséges és elfogadható. A határozati javaslat szerint a „kormány felhívja a környezetvédelmi és vízügyi minisztert, a külügyminisztert, a gazdasági és közlekedési minisztert, az önkormányzati és területfejlesztési minisztert, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszerhez kapcsolódó hazai feladatok koordinálására tárcaközi bizottságot hozzanak létre. A bizottság vezetője a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, titkársági feladatait a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium látja el. A bizottság az ügyrendjét maga állapítja meg” – áll a javaslatban.
Eközben a szlovák kabinet a napokban megszakította a tanácskozást a bősi kérdésről, s úgy döntött, hogy december 6-án „bólinthat rá” a tárgyalási alapelvekre. Az elképzelések szerint velük összhangban kellene a pozsonyi tárgyalóküldöttségnek megegyezni a hágai Nemzetközi Bíróság döntésének végrehajtásáról. Budapest indítványára az egész dunai problémát lezáró megbeszélések decemberben kezdődnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Doboz a levélpapírhoz

Tovább olvasom