Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Lézertechnika védett területeken

A Fertő–Hanság Nemzeti Park központjában nyolc ország képviselőinek részvételével rendezték meg azt a munkaértekezletet, melynek témája egy egységes térbeli információs rendszer kialakítása volt az érintett országokban.
A védett, országhatárokon átnyúló területeken belül előfordul, hogy a kulturális és a természeti értékeket a határok kettészelik két vagy több nemzeti parkra, tájvédelmi körzetre vagy bioszféra-rezervátumra több igazgatási központtal, kezelési tervvel és térbeli információs rendszerrel. Ezekről a területekről több rendszer szerint készült térképek állnak rendelkezésre.
A térképkészítés során a nehézséget az jelenti, hogy a közel gömb alakú Föld domborzatát síkban kell ábrázolni a lehető legkisebb torzulással. Az egyes országok az adottságaiknak leginkább megfelelő vetületi rendszerben készítik térképeiket. Ezt a problémát megszüntetendő, az uniós szomszédsági programból elnyert támogatás célja egységes térbeli információs rendszer létrehozása. A Nyugat-Magyarországi Egyetemmel és a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal hazánk is csatlakozott ehhez a projekthez.
– Négy nemzetipark-pár, német–cseh, cseh–lengyel, osztrák–magyar és szlovén–olasz vesz részt a drezdai irányítású programban – mondja dr. Márkus István, a magyar partner, azaz a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara Földmérési és Távérzékelési Tanszékének docense.
Az Európai Unión belüli, országhatárokon átnyúló védett területek kezelését és fejlesztését nemzetközi térbeli információs rendszerek létrehozásával lehet elősegíteni. A több ország területén elhelyezkedő nemzeti parkok kezelésének egységesítését is lehetővé teszik az ilyen rendszerek. A térbeli információk cseréjén és elemzésén alapuló nemzetközi kommunikáció elősegíti az együttműködést a programban részt vevő régiókon belül és azok között.
– A közvetlen haszonélvezők a védett területek természetvédelmi igazgatóságai, valamint a részt vevő geoinformatikai tudományos intézetek – mondja dr. Márkus István, aki a konkrét eredmények közül kiemelte, hogy lézerszkenneres felmérés során a Fertő vidékéről készült egy digitális mikrodomborzati modell, melyet már a természetvédelmi kutatásokban is felhasználhatnak a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvő: négy év után négyesben

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, sosem tudhatod, mit húzol ki belőle, s ezen az alapon még fontosabbnak tűnik, hogy az ember a csalódások után se adja fel a boldogság keresését. Vadászék megismerkedésének története is ehhez ad biztatást és nemrégiben azzal teljesedett ki, hogy Henriette és Attila romantikus megoldást választva csupán két tanú jelenlétében járult az anyakönyvvezető elé. Tovább olvasom