Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Líbiában megint bevezetik az olaszok elleni bosszú napját

Olaszországban lemondott posztjáról az a miniszter, aki a Mohamed-karikatúra-botrány legutóbbi fejleményeiért okolható. Líbiában törtek ki zavargások amiatt, hogy az olasz kormánytag egy olyan pólóban jelent meg, amelyen az egyik ominózus karikatúra volt.
Nem tehetett mást az Északi Liga reformügyi minisztere, Roberto Calderoli, az olasz köztársasági elnök, a kormány és az ellenzék is távozását követelte. Először nemet mondott, azt hangoztatva, hogy csak akkor távozik a római kormányból, ha az iszlám világ is bocsánatot kér a nyugattól, és ha távozása valóban hozzájárul a béke helyreállításához.

Az Északi Liga szombati értekezlete után azonban Calderoli mégiscsak benyújtotta lemondását. A feszültséget az robbantotta ki, hogy a római kormány minisztere a héten egy olyan pólóban jelent meg az olasz televízióban, amelyre a Mohamed-karikatúrák egyikét nyomtatta rá.

Líbiában, Bengasi városában a feldühödött tömeg megtámadta az olasz konzulátust: a líbiai rendőrség tüzet nyitott. 11 tüntető halt meg. Olaszország részvétét és mély bocsánatkérését fejezte ki a köztársasági elnök Carlo Azeglio Ciampi, miközben Tarcisio Bertone genovai érsek úgy fogalmazott: a felelőtlen minisztert kényszermunkára kellene küldeni, így megtanulná, mi az emberek és vallások iránti tisztelet.

A Mohamed-karikatúrák miatti tüntetések most először irányultak Olaszország ellen. Líbia bejelentette, hogy ismét bevezeti az olaszok elleni bosszú napját a történelem során elszenvedett sérelmekért, amelyet két évvel ezelőtt törölt el.

Közben London belvárosában sok ezer muzulmán tüntetett a Mohamed prófétáról készült karikatúrák miatt. A Nagy-Britannia minden részéből érkezett felvonulók előtt a szervezők arról beszéltek, hogy a harag kifejezése mellett a civilizált párbeszédre kívánják felszólítani a világ nem muzulmán közösségeit.

Nigériában legkevesebb tizenhat halálos áldozata van azoknak a zavargásoknak, amelyek a Mohamed-karikatúrák miatt törtek ki. A hatóságok közlése szerint az ország északi részén fekvő Borno, illetve Katsina szövetségi államokban alakultak ki összetűzések. Szemtanúk szerint feldühödött muzulmánok Maiduguri városában a helyi keresztényekre támadtak, templomokat gyújtottak fel, és üzleteket raboltak ki. A zavargásoknak a hadsereg, és a rendőrség vetett véget, csaknem százhúsz embert őrizetbe vettek. Nigéria északi részén a lakosság túlnyomó többsége muzulmán, a nagyobb városokban azonban jelentős számú keresztény él.

Sárközy Júlia (Róma)
(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móra múzsái és szerelmei

Móra Ferenc számára gyötrelemmé vált a házasság, így más asszonyoknál kereste a boldogságot. A híres… Tovább olvasom