Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Listára kerünek az ételmérgezést okozó vendéglők

Várhatóan augusztus 1-től érhető majd el az ÁNTSZ honlapján az a lista, amelyen olyan büfék, éttermek, boltok szerepelnek majd, melyek ételmérgezést okoztak. Nemcsak a szabálytalankodó multik, de a kis falusi boltok is felkerülhetnek a listára, ha bebizonyosodott a mérgezés.
Ócsai Lajos hozzátette, hogy véleménye szerint személyiségi jogot nem sért a lista, hisz csak a kereskedelmi, illetve vendéglátó egységek címe és neve szerepel a felsorolásban. Esetleg még azt tüntetik fel, hogy hány ember betegedett meg az ott kínált termékektől.

A listát egyrészt az emberek igénye hívta életre, másrészt az, hogy ijesztően magas szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrzések során. Csak júniusban 88 millió forint bírságot szabott ki az ÁNTSZ, ebből 450 esetben szabtak ki minőségvédelmi bírságot, ami összesen 76 millió forint volt - mondta Ócsai Lajos.

A főosztályvezető elmondta, hogy az ÁNTSZ nemcsak a multiknál razziázik - hanem az esélyegyenlőséget szem előtt tartva - kis falvak boltjait is ellenőrizik, hiszen mindenkinek joga van tudni, hogy környezetében hol vásárolhat biztonságban.

Évente még mindig 2-3 ezer ember fordul orvoshoz ételmérgezéssel. Ennek kis része otthoni megbetegedés, és több mint háromnegyede vendéglátóipari egységekben történt mérgezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K&H-ügy: fejlemények

Tovább olvasom