Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Liszt-relikviákból nyílt kiállítás

Liszt Ferenc hajtincse, saját kezű leveleinek sora is látható a soproni BW Pannonia M. Hotelben nyílott kiállításon. Fölavatták a Liszt Fesztivál új, 18 millió forintos Bösendorfer zongoráját is.
A soproni Liszt Fesztiválon első alkalommal rendeztek kiállítást a halhatatlan mester relikviáiból, amelyek július 31-ig tekinthetők meg a Pannonia Galériában.

Kéziratok, kották, levelek

A Budapest–Göppingeni Liszt Archívum tulajdonosa, dr. Gracza Lajos kultúrtörténész érdeklődésünkre elmondta: 42 évig gyógyszerkutatással foglalkozott, az ott keresett pénzből teremtette meg archívumainak alapjait. Liszt Ferenc Németországgal és Olaszországgal kapcsolatos anyagai a göppingeni, a magyar vonatkozású ereklyék, emlékek a budapesti intézményt gazdagítják. A Pannonia Galériában ez alkalommal Liszt néhány nyomtatásban megjelent könyve – így például a Heckenast Nyomdából kikerült „A cigányokról és a cigány zenéről” című munkája –, továbbá kéziratai, kottái, a weimari nagyhercegnek, Wollzogen bárónak, illetve édesapjának francia nyelven írott levelei, számos korabeli rajz, metszet, festmény és fotográfia látható.

Zongora a központba is

Fölavatták a Liszt Fesztivál új hangszerét, a Pannonia Európa Termében elhelyezett Bösendorfer zongorát is. – A Liszt-rajongó civilek és kulturális szervezetek pár év alatt komoly eredményeket értek el a Liszt-kultusz ápolásában, s immár a Phare CBC jóvoltából uniós pénzek is támogatják a programsorozat létrejöttét. Ennek köszönhető a kiállítás, valamint a 18 milliós hangszer beszerzése is, amelyet a VI. Utrechti Nemzetközi Liszt-verseny győztese, Jean Dubé francia zongoraművész avatott fel szólókoncertjével. Tervünk, hogy közös összefogással a Liszt-központ is egy korszerű, megfelelő hangversenyzongorával gazdagodjék – nyilatkozta dr. Szilágyi László a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület képviseletében.

Látogatásból nemzetközi fesztivál

– Az immár Kismartonban és Bécsben is hangversennyel jelentkező soproni IV. Liszt Fesztivál és Zongoraakadémia létrejötte a jelenlegi művészeti vezető, Adam Wibrowski zongoraprofesszor öt évvel ezelőtti látogatásához köthető, aki bejárta Liszt életének állomásait, így került Sopronba is – tudtuk meg Kóczán Pétertől, a fesztivál titkárától. – Akkor utazócsoportjának hangversenyt is szervezett. Egy évvel később 18 tagú osztályát is magával hozta Sopronba, ahol mesterkurzust tartottak. Ez a kezdeményezés találkozott a helyi Liszt Ferenc Kulturális Egyesület korábbi törekvéseivel: Sopron a Liszt-kultusz világraszóló helyszíne legyen. Ma már Japánból, az USA-ból és számos más országból is érkeznek a Liszt Fesztivál programjaira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több önkormányzati ingatlan

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatója szerint a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatok… Tovább olvasom