Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Lisztériával szennyezett a ZIMBO egyik felvágottja

Lisztéria baktériummal szennyezett a ZIMBO Perbál Kft. által gyártott és az ALDI magyarországi üzleteibe szállított egyik Szeletelt Turista felvágott - tájékoztatott ZIMBO Perbál Kft.
Mindez egy belső rutin ellenőrzés során csütörtökön derült ki. A felvágott lejárati ideje 2010.07.08., tételazonosító száma: 623842.

A cég saját hatáskörben visszahívta a terméket a forgalmazó helyekről. Egyben felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vettek a szóban forgó termékből, azt a vásárlás helyére vigyék vissza, az ellenértéket a forgalmazó helyben megtéríti.

Az ügyben a cégnél azonnal elrendelt vizsgálat során kiderült, hogy a közelmúltban végrehajtott gépkarbantartás után nem kellő alapossággal végezték el a csomagoló gép tisztítását, fertőtlenítését. Az innen származott szennyeződéssel a szóban forgó termék Listeria monocytogenes baktériummal szennyeződött. A cég elrendelte az üzemegység szigorított vizsgálatát és fertőtlenítését.

A ZIMBO közleménye szerint a cég az illetékes hatósággal - ez a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) - együtt a teljes üzem felülvizsgálatát elvégzi és az úgynevezett "jó gyártási és higiéniai gyakorlat"-hoz szükséges módosításokat végrehajtják a cégnél. E folyamat teljes lezárásáig az érintett termék forgalmazását felfüggesztjük - közölte a társaság.

Márton Zsófia minőségirányítási vezető az MTInek elmondta: mintegy 73 kilónyi felvágott került ki az ALDI áruházlánc üzleteibe, az ország egész területére, külföldre viszont nem.

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos az üggyel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a lisztéra fertőzés miatt a teljes üzem felülvizsgálatát elrendelte.

Emlékeztettt arra, hogy a lisztériát okozó baktérium hőkezelés után elpusztul. A kérdéses turista szalámi pedig olyan kezelést kapott, amelynek során az úgy nevezett maghőmérséklet 72 Celsius fok volt. Ezen a hőmérsékleten pedig a lisztéria baktériuma elpusztul.

Ebből arra lehet következtetni - mondta a megyei főállatorvos -, hogy a baktérium a szeletelés során került a felvágottra, vagyis úgynevezett kenődéses szennyeződés történt.

A fogyasztók Hajós Ádám szerint nincsenek közvetlen veszélyben, mert csak kis mennyiségű szennyezés történt. Ennek ellenére az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság a szennyezett mintát saját laboratóriumában is megvizsgálja.

Olvasóink írták

 • 4. klj_54 2010. június 11. 12:51
  „Ismerős a cég, ráadásul korrekt!
  Hogy is hívják a romlott szaloncukorgyártót?”
 • 3. Hmmm... 2010. június 11. 08:41
  „Ha objektivek vagyunk, bizony ilyen problemak elofordulhatnak, foleg husipari es tejtermekeknel. Persze jobb lett volna, ha meg a kiszallitas elott tortenik a felismeres, de a termek tarolasi ideje nem lehet hosszu. A vallalat tisztessegesen jart el, hogy megfelelo tajekoztatassal hivta fel a fogyasztok figyelmet.
  Sok esetben mar a boltokban keletkezhetnek bakteriumos elvaltozasok, s legtobbjuket nem is veszik eszre.”
 • 2. jq 2010. június 11. 08:25
  „Mit akarsz, saját maguk vették észre és jelentették be. Szerinted egy kínai megtenné? (a babatápszer-mérgezéses eset után nem tenném a nyakamat rá)”
 • 1. macs 2010. június 10. 22:00
  „Óh azok egészséges, kiváló stb. magyar termékek!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszaka tetőzhet a Duna Bátán

Várhatóan csütörtök éjszaka, péntek hajnalban tetőzik a Duna a Tolna megyei Bátánál, a folyó… Tovább olvasom