Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

LMP-kongresszus:Szél Bernadettet választották országgyűlési képviselővé

Szél Bernadett szóvivőt választották országgyűlési képviselővé az LMP kétnapos budapesti kongresszusának részvevői.

A képviselő a mandátumáról január elején lemondott Kaufer Virág helyét

A posztért Szél Bernadett mellett Hajdu Mária, az országos politikai tanács elnökségi tagja indult.

Kaufer Virág lemondásakor annak a reményének adott hangot, hogy posztját az LMP egy másik női politikussal tölti majd be. Ezután a párt tagjai az interneten adhattak le javaslatokat arra, hogy kit szeretnének képviselőként látni.

Szél Bernadett vasárnap már részt vehet a kongresszus ideje alatt tartott frakcióülésen, amelyen a képviselőcsoport tagjai arról döntenek majd, hogy kit vagy kiket javasolnak új frakcióvezetőnek. A jelöltet vagy jelölteket vasárnap a kongresszus is meghallgatja, és bár jogilag a frakció dönti el, hogy ki legyen a vezetője, a döntésnél várhatóan elfogadják majd a kongresszus véleményét.


Korábban

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szerint bárhogyan dönt is a Lehet Más a Politika kétnapos kongresszusa, a párt alapvetően ugyanaz a párt marad, Vágó Gábor szóvivő szerint pedig markánsabb lesz az LMP arcéle.

Karácsony Gergely szerint az LMP kétnapos budapesti kongresszusán olyan bölcs döntések születnek majd, amelyekkel a párt egésze azonosulni tud. A frakcióvezető-helyettes az MTI-nek a rendezvény előtt azt is mondta: pártjukon nagy a nyomás, mert sokan gondolják úgy, hogy az LMP meghatározó szereplője a magyar politikának, és "ennek a friss szervezetnek szoknia kell ezt a terhet" - fogalmazott. Hozzátette: most értek meg arra, hogy megfeleljenek ennek "a nagy politikai kihívásnak". Ezért kerülhetett sor a lemondásokra is, de nem gondolja, hogy ezek a döntések a párt politikáját érintenék. Hangot adott annak a meglátásának is, hogy biztos abban, akik eddig az LMP-ben dolgoztak, ezentúl is folytatják munkájukat a közös célok érdekében.

LMP-kongresszus: ugyanaz a párt maradunk, csak markánsabb arcéllel. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

Hangsúlyozta, abban nincs vita a párton belül, hogy az LMP önállóan készül a 2014-es parlamenti választásra, és abban sem, hogy azt a politikai víziót, amelyre szövetkeztek minél nagyobb hatékonysággal tudják keresztülvinni. "Minden más döntés taktikai kérdés. Ezek fontosak, de nem gondolom, hogy az LPM egy másik párt lesz, bárhogyan döntünk". Végül leszögezte, hogy a változások során rendezik belső konfliktusaikat, és megerősítik a belső szolidaritást, ami hatékonyabbá teszi a pártot.

Az ellenzéki kerekasztallal kapcsolatban szólnak érvek a bemenetel és a kinnmaradás mellett is - felelte Karácsony Gergely egy, az ellenzéki pártokkal, mozgalmakkal történő esetleges együttműködést firtató kérdésre.
Az LMP kongresszusa több olyan kérdésben is határozni fog, amelyek jóval markánsabbá teszik majd a párt politikáját, politikai arcélét - mondta az MTI-nek Vágó Gábor. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a politikai stratégia kérdésében "leverünk olyan cövekeket, amelyek mindenki számára világossá teszik azt az utat, amelyet az LMP fog bejárni".

A stratégiaalkotás során nem csupán a riválisokhoz való viszonyt akarják meghatározni, hanem terítékre kerül az "LMP missziója is" - tette hozzá.
Kitért arra is, hogy több megoldás is elképzelhető. Az egyik szerint csak a 2014-es választások előtt kell dönteni ebben a kérdésben. Egy másik felvetés azt szorgalmazza, hogy most mondják ki: "a jelenlegi, hiteltelen parlamenti pártokkal az LMP nem tud együttműködni". A harmadik nézet szerint a "narancsuralmi rendszer" összefogásra kényszeríti az ellenzéki erőket, egy negyedik pedig azt mondaná ki, hogy nagykoalíciónak kellene az országot "kirángatni abból a gödörből, ahová Orbán Viktor, illetve Matolcsy György taszította".

LMP-kongresszus: ugyanaz a párt maradunk, csak markánsabb arcéllel. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

Az MTI kérdésére utóbbiról azt mondta, hogy az nem a Fidesszel való szövetségről szólna, hanem arról, hogy ha 2014-ig létrejön egy új jobbközép erő, "akkor talán velük".

Megjegyezte, hogy bár nem hívták meg őket az ellenzéki kerekasztalba, a sajtóhírekből látják, hogy számítanak rájuk, ezért ebben a kérdésében is döntést kell hozniuk. Akár a bázisdemokrácia hatékonyabbá tétele, akár a társelnöki rendszer mellett döntenek, a párt működése mindenképpen hatékonyabbá válik - hangsúlyozta Vágó Gábor.

"Ha a képviselőcsoport bizalma meggyőző, hogy elfogadnának frakcióvezetőnek, akkor ennek a bizalomnak meg kell felelni" - válaszolta egy kérdésre Jávor Benedek, a frakcióelnökség tagja, hozzátéve, hogy ez a kérdés még nyitott, mert a képviselőcsoport csak vasárnap tesz javaslatot Schiffer András utódjának személyére.

A folyamatosan érkező delegáltak és résztvevők között kisebbségben maradtak a rendezvénynek helyet adó józsefvárosi hotel lakói, akiknek a beszélgető, nyilatkozó vagy regisztráló párttagok és az újságírók között kellett átvágniuk.

A delegáltak egy XVII. kongresszus feliratú lyukas fémkorongot, úgynevezett "LMP-petákot" kaptak. Ezt a szervezők egyrészt emléknek szánják, másrészt aki fel akar szólalni, az egy petákért egy percnyi hozzászólást kérhet. A szervezők hozzátették, hogy a párttagok átadhatják egymásnak a petákjaik, hogy azok a társaik, akik mondanivalóját fontosnak érzik, hosszabban szólhassanak hozzá.

Feltűnést keltett három Veszprém megyei delegált, aki "Tisztán, egyedül" feliratú pólóban jelent meg. Egyikük, Gáspár Ferenc azt mondta, hogy az LMP mint önálló pólusképző erő jött létre, és véleménye szerint ebben most sincs vita.

Olvasóink írták

 • 7. Queenmargareth 2012. január 29. 11:59
  „a szél nagyon hódít mindenütt:(”
 • 6. maci53 2012. január 29. 09:03
  „Megélhetési politikusok.”
 • 5. dodoni 2012. január 29. 08:31
  „Már az elárult mindent az LMP ideológiai hátteréről, hogy a lemondott Schiffer András korábban a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet munkatársa volt.

  Ránézek erre az oldalra és máris mit látok?

  "Tudta, hogy itthon 60 ezer pszichiátriai betegnek minősített állampolgárnak nincs választójoga?"

  A gyerekek utáni választójogért nem szállt síkra ez a szervezet, de a pszichiátriai betegekéért megszólal.

  Véleményem szerint az, amit ez a szervezet képvisel, felelős számtalan visszásságért, ami a magyar társadalomban eluralkodott. Olyanokra gondolok itt, mint például az illegális lakásfoglalás. A Délmagyarország is hírt adott ilyenről már párszor. Hajléktalanok beköltöznek egy önkormányzati lakásba és nem lehet őket csak úgy, minden jogi hercehurca nélkül kitenni, mert máris "jogaik vannak". Fizesse az önkormányzat, amit természetesen az adózókat jelenti, a vízszámlát, a villanyt, a helyreállítás költségeit és gondoskodjon a "szerencsétlen embereknek, emberhez méltó körülményekről". Miközben persze ezek a "szerencsétlen emberek" semmit nem tesznek le a közösség asztalára. Szó szerint a tetű viselkedést pártolja ez a társaság, a tetű viselkedést avatja emberi alapjoggá. Az SZDSZ is ezt képviselte és az LMP-t is ilyen szervezetnek látom.”
 • 4. magyarock1 2012. január 28. 23:51
  „Ennél a pártnál követelmény, hogy jordán pozítív legyél?”
 • 3. lukrecia 2012. január 28. 19:59
  „Ezt is az MSZMP gyártotta.”
 • 2. DÓZER 2012. január 28. 15:18
  „Variációk az LMP -re:
  1. SZDSZ 2.0
  <moderálva...>

  Ez Kóka kreálmánya. Egy médiapárt, ahol a naívakat, politikában csalódottakat begyűjtik. Zseniális a névválasztásuk, igazi néphülyítő. Ha azt vesszük alapul, hogy a magyar társadalom 5-7 % látens homoszexuális, azaz más, máris megugrották a parlamenti küszöböt. Jönnek még a drogosok illetve az ezt tolerálók kb. 1-2 % kal, az idegenszívűek szintén ennyivel. .....”
 • 1. kopkop 2012. január 28. 14:33
  „Kiköpöt szdsz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűzben halt meg egy nyugdíjas Győrben

Egy ember meghalt egy győri lakástűzben szombat este - tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei… Tovább olvasom