Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

LMP: 1956 a nemzeti egység pillanata volt

1956 a nemzeti egység pillanata volt, mert a hazug diktatúrát a forradalom alatt is kiszolgáló törpe kisebbséget leszámítva, egységbe olvasztotta a nemzetet - mondta a Lehet Más a Politika ünnepi megemlékezésén Karácsony Gergely.
A párt parlamenti frakcióvezető-helyettese a Műegyetemnél tartott rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a magyar társadalom 55 év után még mindig nem tud mit kezdeni 1956-al. Emlékeztetett arra, a Kádár-korszak kényszerű hallgatása hosszú évekre elzárta annak lehetőségét, hogy a '56-ról beszéljünk.

Szavai szerint 1956 most viszont megint távolabb van annál, mint ahogy azt 1989-ben gondolni lehetett volna. Karácsony Gergely azt mondta, hogy 1956 egységbe olvasztotta a nemzetet. Szavai szerint ezt példázta a második Nagy Imre-kormány, amelyben benne volt a magyar politikai kultúra jobbik énjének minden szereplője, 1956-ből mégsem sikerült egységes nemzeti hagyományt szervezni - jelentette ki a politikus. A képviselő hangsúlyozta, habár 1989-ben úgy tűnt, hogy a harmadik köztársaságot sikerült '56 hagyományaira alapozni, a magyar politikai elit ezzel nem tudott, vagy nem akart mit kezdeni.

Szavai szerint a rendszerváltáskor létrehozott közjogi keretet nem töltötték meg tartalommal. A pártok, amelyek az elmúlt húsz évben meghatározták a politikát, "nem tettek semmit azért, hogy ez az ország egységes legyen, abban az értelemben, hogy megtartva önbecsülésünket és a világról alkotott különböző gondolatainkat, mégis harmonikus egységben tudjunk ebben az országban együtt élni" – mondta Karácsony Gergely.

A politikai erők ehelyett a XX. század szenvedéstörténeteiből próbáltak maguknak mitológiát és táborokat építeni, miközben tudatosan megosztották az országot és '56 hagyományát - fűzte hozzá. A frakcióvezető-helyettes szerint ez a folyamat öt éve "végzetes sebet ütött" az országon, mert a "kordonépítők és a kordonbontók politikája akkor jutott csúcsra".

Mint mondta, "innentől kezdve már csak egy lépés volt, hogy a csalódott és fásult magyar társadalom kétharmadot adjon egy olyan hatalomnak, amelyik az utolsó elemeit is lebontja ennek a harmadik köztársaságnak".

A mostani "nem a nemzeti együttműködés rendszere, ez egy lopakodó új diktatúra, amit a magyar társadalom már többször levetett magáról ,56-ban is, ,89-ben is" - fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, ezért van szükség egy, a sokszínűségen alapuló nemzeti egység létrejöttére a jelenleg regnáló hatalommal szemben.

Szél Bernadett választmányi szóvivő arról beszélt, hogy 1956 az egymásba fonódó egyéni és közösségi szabadságvágy varázslatos erejű megnyilvánulása volt. Mint mondta, akkor az alattvalói léttel szemben a normális polgári élet lehetőségéért folyt a küzdelem.

Szavai szerint a magyar nemzet közössége elmúlt húsz esztendőben rosszul vizsgázott, mert a javakat és a terheket igazságtalanul elosztó, szélsőséges egyenlőtlenségektől terhes viszonyokat teremtett. A megemlékezés végén Karácsony Gergely arra kérte a néhány tucatnyi egybegyűltet, hogy közösen vonuljanak át az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport tüntetésére.

Olvasóink írták

 • 2. babar 2011. október 24. 13:16
  „Ha az ilyen rendezvényekről is van tudósítás akkor akár egy osztálytalálkozóról is lehetne! Ott is vannak annyian, mint voltak ezen..”
 • 1. jozko 2011. október 23. 21:59
  „Az egyszer volt "Tudjuk, merjük, tesszük ! "szlogenhez képest ez elég gyenge csiripelés a szabad madaraktól!

  Az pedig, hogy 1956-ban egységes volt a nemzet -egyszerűen ferdítés!
  Valakiknek - önigazolásul - ez jól hangzik- de a valósághoz nem sok köze van!

  Ilyen kozzáállás mellett itt az életben nem lesz társadalmi megbékélés!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Budapesten

Szalagkorlátnak ütközött egy személyautó az Árpád híd budai hídfőjénél vasárnap délután, egy ember… Tovább olvasom