Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

LMP: a bankok áthárítják a megnövekedett terheiket

A párt azt követeli, hogy a kormány legalább az egykulcsos adó végleges bevezetését halassza el, ugyanis ezzel 110 milliárd forintot lehetne spórolni.
Az LMP véleménye szerint a pénzintézetek át fogják hárítani a lakosságra a "sárgacsekk-adó" és a bankadó miatt megnövekedett terheiket. A párt azt követeli, hogy a kormány legalább az egykulcsos adó végleges bevezetését halassza el, ugyanis ezzel 110 milliárd forintot lehetne spórolni.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor azt írja, hogy a Népszabadságban közölt legújabb banki kondíciós listák alapján egyértelművé vált: a bankok az ügyfelekre hárítják a januártól fizetendő tranzakciós illetéket. A lakossági bankoknál januártól emelkednek az átutalási megbízások, a készpénzfelvétel, sőt egyes helyeken a bankkártyás fizetés díjai is.

A "sárgacsekk-adó" újabb kiadást, növekvő terhet jelent az embereknek és a termelő cégeknek - szögezik le.

Az LMP szerint a jelen helyzetben a mindennapi pénzforgalom helyett a spekulációt kellene adóztatni. Az Orbán-kormány európai szinten ezt ellenzi, holott éppen azon kellene dolgoznia, hogy ezt minél hamarabb bevezesse, a forrótőkét megregulázza, és el kellene érnie, hogy ennek bevételei a nemzeti költségvetésekbe jussanak - írja a két politikus.

A személyi jövedelemadó rendszerben a félszuper-bruttó kivezetését el kell halasztani, mert ez és a "pazarló presztízsberuházások" felfüggesztése elegendő fedezetet teremtene a sárgacsekk-adó csökkentéséhez, illetve más fontos kiadásokhoz - hangsúlyozzák.

Olvasóink írták

 • 10. igazságkereső 2012. november 05. 08:29
  „Ideje lenne végre és végleg tiszta vizet önteni a pohárba: tisztázni kellene a magyarországi bankok indexálási trükkjeinek előzményeit, ügyfeleik felé történő hatásait és a bankok "sirámainak" létjogosultságát! Arról van szó ugyanis, hogy több neves és elismert közgazdász állapította meg és tette közzé az írott és elektronikus sajtóban, hogy a magyarországi "devizahitelesek" hitelei hírből sem látták az alpesi valutát, azok bizony forinthitelek voltak.A bankok azonban az általuk ilyen-olyan alapúnak elnevezett deviza eladási árfolyamán szedték vissza ügyfeleiktől a havi törlesztést, tehát épp itt lenne az ideje a banki "devizahiteles" ügyfelek kártalanításának is, azaz a forinthitel és a "devizaalapú" közötti különbözetet írják jóvá az ügyfeleik hitelszámláján! A bíróság is kimondta a Dr.Bihari Krisztina által indított per tárgyalásán ítéletében, hogy "Nem lehet devizahitelnek nevezni azt a hitelt, amelyet forintban folyósítottak és forintban is törlesztenek....!" Tehát épp itt az ideje a bankok tisztességes eljárásának törvényi úton történő kikényszerítésének, mert hogy a bankok ezt maguktól nem fogják megtenni, az egészen biztos!Milyen érdekes: egyetlen magyarországi bank sem tiltakozott a közgazdászok és a T.Bíróság fentebb idézett megállapításai ellen, hallgatnak nagyokat, akkor miről is szól itt a történet a bankok részéről....?!”
 • 9. Szimur 2012. november 04. 20:06
  „A kormány most is hazudott, mivel azt igérték, hogy nem hárítják át a lakosságra. Lám,lám mindent áthárítanak csak bírja a hátunk.”
 • 8. ossian33 2012. november 04. 19:53
  „4. achilleus 2012.11.04. 18:55
  Jól látod! Röhögök is magamban! Az én picike jövedelmemből ugyan nem sokat fognak szakítani :(((”
 • 7. achilleus 2012. november 04. 19:24
  „6. macs 2012.11.04. 19:17
  Nem pörög a gazdaság, de nincs is egykulcsos jövedelemadó-rendszer.”
 • 6. macs 2012. november 04. 19:17
  „4. achilleus,
  Te úgy látod, hogy az 1 kulcsos adó meghozta az elvárt eredményt? Pörög a gazdaság?”
 • 5. achilleus 2012. november 04. 19:15
  „3. történész 2012.11.04. 18:42
  Van a véleményedben valami, az LMP éppen akkor kezd el bankbarát módon viselkedni, amikor a bankok kezdenek ráébredni, hogy kaphatnak még a szemük alá: "Információink szerint egyes bankok és multik azt próbálják elérni, hogy az Európai Bizottság legyen engedékenyebb Magyarországgal, mert Brüsszel szorongatása miatt őket hozza egyre nehezebb helyzetbe a Orbán-kormány. A magyar kabinet maga is erre játszik, az önkormányzati adósság átvételével kapcsolatos riogatások is a nyomásgyakorlás részét képezhetik, de ha mégsem, akkor további tízmilliárdokkal tetézik a bankok megkopasztását." - http://www.origo.hu/gazdasag/20121030-brusszelben-lobbiznak-a-bankok-es-multik-erdekeben.html Ráadásul az önkormányzatoktól átvett adósság ügye is kezd aggodalomra okot adni (ugyanonnan): Egy másik, a tárgyalásokra szintén rálátó, kormányzati tisztséget is viselő forrás szerint a "nyomás, illetve inkább nyomasztás fokozásához" nagyban hozzájárult a kormány szombaton bejelentett önkormányzati adósságátvállalásról szóló bejelentése is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök máris utalt rá, hogy a 612 milliárdnyi hitel átvállalásából a bankoknak is ki kell majd venniük a részüket. "Nyilván ezek a döntések sem fognak tetszeni azoknak, akik egyébként abban voltak érdekeltek, hogy önöktől továbbra is szedjék a sápot" - jelezte a várható lépéseket a miniszterelnök az önkormányzatok adósságáról szóló konferencián, és ha ez nem lett volna elég egyértelmű, a kijelentést még azzal is kiegészítette, hogy "akik előre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük, és ezek nem mindegyike indokolatlan".
  Eléggé egyértelmű, hogy az LMP ebben az ügyben, tudva-nem tudva, de a bankokra nehezedő nyomást akarja csökkenteni, ezzel a magyar kormány Brüsszellel kapcsolatos terveinek alányesn, aminek persze az lehet a vége, hogy Brüsszel kevesellni fogja még a lefaragásokat és újabb megszorító csomagokhoz ragaszkodik. Kár, hogy az LMP ezt már az átlagosnál csak egy kevéssel is többet keresőkön hajtatná be. Így lehet egy párt labanc kuruc szöveggel.”
 • 4. achilleus 2012. november 04. 18:55
  „A párt azt követeli, hogy a kormány legalább az egykulcsos adó végleges bevezetését halassza el, ugyanis ezzel 110 milliárd forintot lehetne spórolni."

  És kin akar spórolni az LMP. Mindenkin, aki az átlagnál akár egy kicsivel is többet keres. Mások meg azon aggódnak, hogy nincs fizetőképes kereslet, mégis mitől lenne, ha az állam még ezt a 110 milliárdot is visszatartaná a lakosságtól. Egyébként ezek szerint eddig nem is működött egykulcsos adórendszer, ami úgymond minden gazdasági növekedés megfojtójaként lett kikiáltva. De nézzük csak azt a csekkadót és vegyük azt a helyzetet, hogy az egészet áthárítják a bankok. Vajon kikre hárítanak át többet? Nyilván azokra, akik magasabb fizetést kapnak, hiszen azt egyszer átutalja a munkáltató, egyszer meg felveszi a munkavállaló, na és ebből utalhat ide-oda még a munkavállaló. Ha valaki kétszer akkora összeget kap, akkor kétszer akkora a tranzakciós átterhelés, de mindenféleképpen a jövedelemhez lés a tranzakciós terhelés között lineárishoz közel áll a kapcsolat, azaz a magasabb keresetűekre nagyjából arányosan többet is terhelnek.”
 • 3. történész 2012. november 04. 18:42
  „A LMP keményen közrejátszott a mai Magyar helyzet kialakulásában.Ez a kis semmi párt csak a hátuk mögött álló pénzembereknek köszönheti,hogy átlagos megmondásuk milyen nagy sajtó nyilvánosságot kap...és fura rájuk nem vonatkozik a cenzúra.
  Ennek a pártnak a pénzemberi nagyok megosztó,butító szerepet szánnak.”
 • 2. achilleus 2012. november 04. 18:40
  „"Az LMP szerint a jelen helyzetben a mindennapi pénzforgalom helyett a spekulációt kellene adóztatni."

  Van benne valami. De mondjuk mikor veszek pénzpiaci forintot tisztán spekulációs céllal, akkor amikor sokat kapok belőle, azaz, amikor a forint gyenge. Ha visszaerősödik, akkor adom el és cserélem részvényekre. Magyarán a HAZAI spekulációs forintvásárlások stabilizáló erővel bírnak a forintra, márpedig megadóztatni csak a hazai spekulációs mozgásokat lenne képes a kormány, bármilyen külföldön lejátszott spekuláció, azok amelyek destabilizálók lehetnek, a magyar kormány által elérhetetlenek. Na és mi lesz a spekuláción nyert pénzzel, ha lesz ilyen, az állam megadóztatja az árfolyamnyereséget, azaz biztos bevételhez jut az állam. Persze, ha 45%-os a kulcs ebben a tartományban (ahogyan az LMP szeretné), akkor ennek is bottal fogja ütni a nyomát.”
 • 1. roxper 2012. november 04. 18:28
  „Az nem lehet, hisz megmondta kancsal gyurka, zsíró, papagájpeti és kiflicsücsök is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ vasárnapi nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a november 4-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom