Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

LMP: a helyi közösségeket megtartó munkahelyteremtésre van szükség

Az ellenzéki párt szerint az Orbán-kormány a közmunkát végállomásnak tekinti.
Az LMP szerint fontos segíteni az embereket abban, hogy az otthonuktól távol is tudjanak munkát vállalni, azonban még fontosabb lenne olyan gazdasági modellt építeni, amelyben a munkavállaláshoz nem szükséges az otthon elhagyása.

Az LMP az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, méltányolandó, hogy a kormány könnyíteni igyekszik azon dolgozók terhein, akik csak otthonuktól távol találnak munkát, az ellenzéki párt szerint azonban jól átgondolt, a munkanélküliségből a munkaerőpiacra kivezető foglalkoztatáspolitikai programra és a helyi közösségeket megtartó munkahelyteremtésre van szükség.

Hozzátették: az Orbán-kormány a közmunkát végállomásnak tekinti, hiszen nem hajlandó változtatni azon a szabályozáson, amely a közmunkásokat nyílt munkaerő-piaci munkavállalókként kezeli. Az LMP szerint ez tűnik ki a dolgozók mobilitását könnyítő rendeletből is, amelynek alapján "a statisztikák számára láthatatlan munkanélküliek", a közmunkások ismét kimaradnak a támogatott álláskeresők köréből. Utaltak arra, hogy az LMP korábban már javasolta a támogatások közmunkásokra való kiterjesztését is, de ez elől elzárkózott a kormány.

Pozitívumként említették ugyanakkor, hogy visszaköszön a rendeletből az LMP-nek az a korábbi javaslata, a hátrányos helyzetű kistérségekre való tekintettel legyen rugalmasabb a támogatás a merev, száz kilométerre vonatkozó szabály helyett.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár csütörtökön ismertette a legfeljebb másfél évre adható lakhatási támogatás rendszerét. A támogatás akkor jár, ha a minimum három hónapja álláskeresőként nyilvántartott igénylő lakóhelye és új munkahelye legalább száz kilométerre van egymástól, illetve ha a tömegközlekedéssel történő utazás ideje naponta a 6 órát meghaladja.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. szeptember 22. 18:13
    „Miért csak Nyugat -Magyora telepítik az ipart, munkahelyeket ??Miért nem pl. közép --v. Dél Magy.ora ???ahol sok a munkanélküli !!!Debrecenből --járjon dolgozni Győrbe ??? a marhák !!!!
    Napi 6 óránál többet utazzon ??? a hülyék !!mit gondolnak ezek az agyatlanok ????
    A mai munkaidő pl: 10-12-14 óra !! minbéren , ha utazik még + 6 órát ------pihenni,családra marad max: 4 óra !!!
    Vadbarmok !!!! kb. fél évig lehet ezt csinálni --de azután a szervezeted tiltakozik, betegségek sora jön elő !!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor részt vett a pápai audiencián

Erkölcsi példamutatásra szólította fel XVI. Benedek pápa szombaton, Castelgandolfóban a Demokrata… Tovább olvasom