Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

LMP: a Jobbik lelepleződött és színt vallott

Az LMP szerint a Jobbik lelepleződött és színt vallott - Schiffer András így reagált arra, hogy három jobbikos képviselő törvényjavaslatban kezdeményezte a "cigánybűnözés" tagadásának büntethetővé tételét.
Az LMP frakcióvezetője szerdán az MTI-vel azt közölte, most nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbikot a szabadságjogok védelme és így a személyi szabadság is kizárólag annyiban érdekli, ha ez a szélsőjobboldal számára védelmet jelent.

Hangsúlyozta, hogy az LMP korábban is következetesen kiállt a gyűlöletbeszéd kapcsán a szólásszabadságot korlátozó rendelkezések ellen, de az ellen is kiállnak, ha valaki meg akar bélyegezni egy társadalmi csoportot.

Schiffer András azt mondta, az is kiderült, hogy a Jobbik alkalmaz kettős mércét, annak ellenére, hogy ezzel ők vádolnak más pártokat. Példaként azt említette, hogy felszólaltak a holokauszttagadást büntethetővé tevő törvény ellen, de amikor számukra nem tetsző dolgokat állítanak más pártok, akkor ők fordulnak jogi eszközökhöz. "A Jobbik maga is diktatórikus eszközökhöz nyúlna, ha erre lehetősége lenne" – vélekedett a frakcióvezető.

A politikus az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy hétfőn a parlamentben "Orbán Viktor végre egyértelműen és demokratához méltóan fogalmazott".

(A miniszterelnök a "cigánybűnözés" kifejezéssel kapcsolatban - a mondandóját kifejezetten a Jobbiknak szánva - a plenáris ülésen leszögezte: a kormány szerint nem kell eltagadni a valóságot, azt a politikának meg kell neveznie; de mivel embereket neveznek meg, a legnagyobb körültekintéssel kell eljárni. "Elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek nagyobb számban vannak, mint mások", de minden olyan megnevezés ellen tiltakozni fogok, amelyből az következne, hogy azért, mert az ember valaminek születik, potenciális bűnözővé is vált - fogalmazott. Egy polgártársunkkal szemben sem lehet származása, életútja, szociális helyzete megnevezése miatt "méltánytalanságot" elkövetni - szögezte le.)

Schiffer András jelezte, az LMP május óta folyamatosan szóvá tette a parlamentben, ha a Jobbik megbélyegzően nyilatkozott egy társadalmi csoportról és ezt később is szóvá fogják tenni. Szavai szerint hasztalan próbálták megértetni a jobbikos képviselőkkel, hogy függetlenül "különböző előráncigált statisztikáktól" a "cigánybűnözés" fogalomhasználat saját magatartásától függetlenül bélyegez meg minden cigány származású embert. Kijelentette: ehhez senkinek nincsen joga, mert az emberi méltóság szent és sérthetetlen.

A Népszabadság szerdán írta meg, hogy a Jobbik három képviselője olyan egyéni indítványt terjesztett elő, amely szerint az, aki "nagy nyilvánosság előtt valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal – így különösen a közbiztonság állapotával, valamely bűnözési formával, illetve jellemző bűnelkövetői körrel – kapcsolatos köztudomású tényt tagad, kétségbe von, vagy jelentéktelen színben tüntet fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". A normaszöveg tervezetében a "cigánybűnözésről" nem esik szó, de az előterjesztés indoklásában igen.

Olvasóink írták

 • 13. jozko 2010. szeptember 16. 21:08
  „Nem ismrem őket ilyen alaposan, de szél ellen is érzem, hogy semmilyen kenyérkereső munkához nem értő,bármilyen "gazdaállatra" rátapadni képes élősködők!
  Szégyen, hogy az ilyen konjunktúralovagok egyáltalán "tömegbizalmat" élveznek!
  Megvan persze ennek is az oka, tudjuk is legtöbben!
  Pénz beszél, a kutya ugat, a karaván halad...”
 • 12. szilléri 2010. szeptember 16. 13:54
  „,,1989-ben egyik tagja volt a Gyurcsány Ferenc által vezetett rövid életű Új Nemzedék Mozgalomnak. 1990-ben egyik alapítója és 1992-ig ügyvivője az Ifjú Szocialisták mozgalmának, ekkor kilépett a szervezetből. A közéletbe jogvédő tevékenységén kívül a zöld mozgalmon keresztül is bekapcsolódott, amikor 2002-ben a Védegylet szervezőbizottságának tagja lett, illetve 2005-ben ő vezette a Sólyom László köztársasági elnökké választását célzó kampányt is. 2008-ban megalakította a Lehet Más a Politika nevű mozgalmat, mely társadalmi szervezetként indult, majd 2009-ben párttá szerveződött és a párt vezetését ellátó választmány tagjává és egyik szóvivőjévé választották."

  Ez a Siffer az a Siffer !

  Ejnye bejnye ! -kis hazudós !”
 • 11. dodó 2010. szeptember 16. 10:22
  „10.) <jozko>

  "Ez a hajó viszont már elment..."
  Helyesbítenem kell!

  "ez a VONA(t) már elment! Megnyugodhatsz, Schiffer fajti!”
 • 10. jozko 2010. szeptember 16. 07:35
  „Azért csak kialakul a nyilvánosság előtt is az LMP-MSZP paktum....most éppen a Jobbik ellen.
  A Fidesszel nem bírnak, sikerélmény meg mégiscsak kellene....
  Pontosabban: a hatalom kellene.
  Ez a hajó viszont már elment.
  Esetleg az úszás! Az elegáns és egészséges is- és jól álcázza azt a tényt, hogy valójában befürödtek.”
 • 9. Sportplusz 2010. szeptember 15. 23:23
  „.. miez az lmp .. kik alkotják .. ja liberálisok hát minden tag vegyen magához egy roma családot ,.. .. LMP = 0”
 • 8. k.elvis 2010. szeptember 15. 22:52
  „szélsőséges = nem ért egyet az ország kiárusításával? Félti gyermekei jövőjét? Aggodalommal tölti el a munkanélküliség ilyen szintű növekedése? a bankok egyeduralma, a legálissá tett uzsorakamat? Aki egy nemzeti ünnepen kordonok nélkül szeretne részt venni? Aki bérből és fizetésből él? Akit enyhén zavar, hogy amíg dolgozik, adózik addig az adójából eltartottak rettegésben, tartanak egész falvakat? Büntetlenül lopnak, gyilkolnak? stb. ezt jeleni ma a szélsőséges?????”
 • 7. k.elvis 2010. szeptember 15. 22:47
  „Az LMP-nek az a nagy előnye, hogy őket is Amerikából pénzelik mint az szdsz utódpártját. Éppen ezért a médiában csak pozitív híreket hoznak le róluk szemben a Jobbikkal. Ennyi elég, hogy az agymosott nép rájuk szavazzon. Gondolkodás helyett sokan csak szimpátia alapján szavaznak. Ezt ki is használják. Egy kis vigyorgó smile figura, egy kis zöld máz és már más is a politika az emberek szerint. Átverés az egész ahogy a többi párt is a Jobbikot kivéve. Nem csoda, hogy közellenség a többi párt számára .A Fidesz sem a velejéig korrupt mszp-t akarja eltüntetni ,hanem a Jobbikot. Érdekes.”
 • 6. 751510 2010. szeptember 15. 18:47
  „Ha az LMP így folytatja, hamarosan az utódpárt sorsára jut.”
 • 5. RézmívesGyekszon 2010. szeptember 15. 16:46
  „Az életvédelmi osztály nyomozói nem sokkal később elfogták a 33 éves, roma származású futtatót, aki ellen korábban súlyos testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak és életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás. A gyilkosság idején jelen lévő, szintén roma prostituáltat a rendőrség tanúként hallgatta meg, szerepének tisztázása folyamatban van."

  Schiffer, miről is beszélünk? Ismét tanárt, kiváló sportolót gyilkoltak a védenceid...”
 • 4. sima 2010. szeptember 15. 16:45
  „Az a baj , hogy az LMP a cigánybűnözőket társadalmi csoportként kezeli , mintha a bűnözést családi vállalkozás szintjén üző hordát szalonképessé próbálnák tenni. De nem lehet ! Ezt még a rendszerváltás elött sem vette be a társadalom jelentős része és most sem viseli el. Nem is kell elviselnie !
  Attól még nem lesz demokratikus egy ország , ha az emberek többségére ráerőltetik néhány bűnözésből élő család akaratát.
  Arról nem is beszélve , hogy parlamenti képviselő is érintet ezekben a bűnszervezetekben és ezek működtetésében. Ezért kapálóznak a cigánybűnözés kifejezése ellen.”
 • 3. dodó 2010. szeptember 15. 16:44
  „Nyugodj meg, Schiffer András elnök-fajtárs! Amíg a jobbik cigányozik, addig sem zsidózik!”
 • 2. zero 2010. szeptember 15. 16:42
  „szdsz = lmp”
 • 1. cyt 2010. szeptember 15. 15:56
  „Hát lehet itt mindenféle szemantikai meg episztemológiai meg ... még sokféle vitát indítani arról, minek nevezzük azt - amit a miniszterelnök is mondott -, hogy bizonyos típusú büncselekményeket sokkal nagyobb számban követnek el cigány emberek mint mások, a "cigánybűnözés" szavunkat ugyanolyan elven és "technikával" képezzük a magyar nyelvben, mint a "fehérgalléros-bűnözés" vagy a "cigányzenekar" vagy a "magyarvirtus" kifejezéseinket. Ha pontosan tudjuk - és TUDJUK!!! -, hogy mit értünk alatta, akkor álszenteskedés és "nyelvtani diszkriminávió" egyetlen egy ilyen ilyen szóképzést kiemelni és politikai töltetű viták tárgyává tenni. Aki a kifejezésen akad fenn, az igazából és elsődlegesen nem is a probléma megoldásán fáradozik, hanem "látszatpolitizál", mégpedig nem is a legszimpatikusabb formában. Túl kellene már lépni ezen az "elnevezés"-kérdésen, mert minél többször előkerül, minél gyakrabban vitatkoznak rajta, annál ellenszenvesebbé válik minden és mindenki ezen kérdés körül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CIB: most nem érdemes forintra váltani a svájci frank devizahitelt

Most nem érdemes forintra váltani a svájci frank alapú devizahitelt, mert akkor az ügyfél realizálja… Tovább olvasom